Az októberi hónap ugyan nem hozott gyógyírt a szeptemberi nagy reccsre, mégis kifejezetten izgalmasan alakult a legnépszerűbb magyar Twtich-streamerek toplistája.

Szeptemberről októberre fordulva még keményebben bezuhant a Twitch, ami a közhiedelemmel ellentétben nem is annyira magyar sajátosság.

A globális statisztikák ugyanis még a magyarokánál is borzasztóbban állnak, amire azért is nehéz megtalálni a választ, mert látszólag semmi különösebb oka nincs. Sőt, még egy csomó olyan játék is megjelent, ami tökéletes stream alapanyag, mint például az Overwatch 2, vagy a Modern Warfare II – előbbi világszinten és nálunk is betalálta magát a legnézettebbek közé, utóbbival viszont úgy tűnik, hogy inkább játszani szeretnek az emberek, mint nézni.

A teljes platform nézettsége annyival csökkent szeptemberhez képest, mint amennyit összesen a magyarok hoztak össze októberben: nálunk 4,1 millió órán keresztül ment valamilyen adás, míg a Twitch világnézettsége 4,5 millióval csökkent. – A hazairól lentebb. – 

Bár a magyaroknál eléggé közönségére talált a legújabb Call of Duty, ami az október végi megjelenése ellenére a 9. legnézettebb videojáték volt a hónapban Magyarországon. Ennél épp csak nézettebb volt nálunk a CS:GO, illetve az OW2, de a FIFA 23 őrületes népszerűségét csak a League of Legends volt képes alulról megközelíteni.

Külön érdekesség, hogy globálisan a FIFA közel sem pörög annyira Twitchen, mint nálunk, ami nem olyan sokkal előzte csak be a Minecraftot. A legnézettebb játékok magyar top10-e egyébként is furcsaság, mert a tíz játék felének a nézettsége zuhant be drámaian, közülük is legjobban a GTA V-nek 42%-kal, míg a Fortnite 45%-os esés után konkrétan le is csúszott a listáról, vagyis annak ellenére, hogy a 3. legtöbbet streamelt játéka volt az októberi hónapnak, egyre kevésbé kíváncsiak rá az emberek.

Mindeközben viszont a végső formát öltő, azaz a korai hozzáférést elhagyó Goundedet 223%-kal nézték többen, mint szeptemberben, amivel a 10. legnézettebb játék lett, beelőzve ezzel olyan nagyágyúkat, mint a Fortnite, a Warzone, az R6: Siege, vagy az Apex: Legends.

A magyarok körében végül így alakult a játékok nézettsége októberben:

Kép: SullyGnome

A feje tetejére álltak a streamerek is!

Ami a statisztikákat illeti, szeptemberben kőkeményen bezuhant a magyar nyelvű Twitch, ami októberben – bár mérsékelten, de – valamelyest tovább folytatódott. A magyarok ugyanis alig több, mint 1 százalékkal kevesebb műsort néztek mint előző hónapban, ami azért lehet kemény, mert egyébként több és változatosabb adás is indult a hónapban. De legalább tökéletesen korrelál az adásonkénti átlagos nézőszám csökkenésével, ami szintén 1,2%-kal alakult gyérebbül szeptembernél.

Viszont nem minden ennyire gyászos: a legtöbb egyidejű magyar nézőszám közel 680 fővel magasabb volt a szeptemberi rekordnál. Bár a tévés nézettségekkel szemben labdába sem rúghat, de így alakulhatott,

hogy október 4-én több mint 21.500-an voltak egyszerre kíváncsiak a kedvenc tartalomgyártóikra. 

Ez viszont még nem ok az örömre, a szeptember előtti számokhoz képest még így is jelentős, körülbelül 10 százalékos a deficit.

Kép: SullyGnome

A dögunalmas számokon túl viszont sokkal keményebb az, amit a tartalomgyártók körül történt októberben. A NerdHub csatornát például már hiába keresné bárki is, annak már csak a hűlt helyét találjuk, pedig pár hónapja még a TheVR-t is képesek voltak letaszítani a trónról.

A Twitch ugyanis egyszer csak letiltotta a tizenéves lányokkal való intim ismerkedést felnőtt embereknek kvázi népszerűsítő csatornát, miután annak arca, Vendel is teljesen eltűnt a sokak számára bicskanyitogató botrányát követően. De ezen túlmenően is kifejezetten érdekesen alakult az október.

Bár a TheVR egészen brutális eredményekkel továbbra is az élen van az össznézettségben, mögöttük a mezőny alapos átalakuláson ment át. 

A második legtöbb órát megtekintett csatorna például az esport2tv lett, ami 48%-kal tornázta feljebb a óraszámot, így a debreceni srácok után összesen több mint 170.000 órával ők lettek a másodikak a magyar Twitchen.

Utánuk szinte drámai hirtelenséggel a semmiből feltörő psgogli7_official érkezik, aki a hazai top10 legnagyobb menetét mutatta be. A FIFA-streamer ugyanis elképesztő mértékben, 141%-kal haladta meg a szeptemberi összesített nézettségét – akkor például nem is jutott be a krémek krémjébe, most pedig már a 3. legnézettebb Twitch-csatorna Magyarországon. És ehhez nem is kellett több 51 élőben eltöltött óránál.

Psgogli akkorát ment, hogy még Nessaj is csak a menetszelet érezhette belőle, aki ugyan a 4. legnézettebb magyar streamer, de jelentős a lemaradása a másik nagy Fifás mögött – aki egyébként mint láthatjuk, még kevesebbet is volt élő adásban, mint sokak kedvenc pingvinje. 

A top10 középmezőnyét stabilan tartja AdamKissAK és TsBlackii – előbbi jellemzően szerencsejátékot nyomatta, utóbbi a LoL tudásával érdemelte ki a helyét a legnagyobbak között. Utánuk szorosan rekalofficial és (a szintén Fifázó) Molnargabo, akik korábban szintúgy nem voltak tagjai a topnak. Sereghajtóként eazyke és Ruben következnek, akik nagyon keményen bezuhantak.

Kép: SullyGnome

Átlagos nézőszámban viszont nagyon hosszú idő után verik a TheVR-t!

Bármennyire is hihetetlen ezt leírni, nagyon úgy tűnik, hogy átlagosan már nem a TheVR a legnépszerűbb magyar Twitch-csatorna – októberben legalábbis. A SullyGnome és a TwitchTracker októberi statisztikái szerint ugyanis Psgogli7 itt is villantott egy gigantikusat, ami azt jelenti, hogy átlagosan több nézője volt, mint az ország legnagyobb tartalomgyártó csapatának.

Ezen persze sokan fognak hüledezni, hiszen Psgogli7-et nagyon sok kritika is éri, mindenesetre a nyers számok alapján a TheVR-nak 2100-2300 főn állapodott az átlagos nézőserege,

míg a furcsa beszédű Fifásra jellemzően 2400-2600-an voltak kíváncsiak ADÁSONKÉNT.

A TheVR egyébként ezen a téren egyáltalán nem botlott, sőt, konkrétan tartották a korábbi hónapok átlagos nézettségi arányát. PSgogli7 volt az, aki nagyot fejlődött: 54%-kal nézték őt többen, mint előző hónapban. Ennek nagyon sok oka lehet, például szórakoztató és jól is játszik, illetve a tény, hogy a FIFA 23 az utolsó ezen a címen megjelenő focis játék az EA-től is sokat nyomhatott a latba.

Érdekességként érdemes megnézni, hogy Psgogli7 kevesebb, mint feleannyit streamelt mint a TheVR, azaz ha arányosan számolunk utána az össznézettségnek, akkor ezen a téren is a FIFA-játékos lenne az első. 

Kép: SullyGnome

Ha viszont már megcsömörlöttél volna a nagyoktól, akkor érdemes odafigyelni a legdolgosabb magyar Twitch tartalomgyártókra, akik általában a legkevésbé ismert arcokból állnak.

Bár az első helyezett személye – tiltott tartalmakat sugárzó csatorna lévén még mindig nagyon furcsa, az őt követő kilencre mindenképpen érdemes odafigyelni. A dolgos listán vannak újak és régiek is, akik töretlen lelkesedéssel rakják bele munkaórák százait a Twitchbe, ezért tényleg érdemes néhányuk közül csemegézni:

Kép: SullyGnome

A hónap egyértelmű nyertese tehát Psgogli7, aki elképesztő meneteléssel nemcsak Magyarország egyik legnépszerűbb Twitch-streamere lett, de bizonyos kategóriában még a TheVR-on is túltett. Ami már-már hihetetlen. Mindenképp dicséret illeti az esport2tv-t is, hiszen láthatólag egyre népszerűbbé teszik az esport közvetítéseket.

A magyar ajkú Twitch ugyanakkor szemmel láthatólag az izgalmas játékmegjelenések ellenére sem tudta kiheverni a szeptemberi bereccsenést, és bár novemberben érkezik az év legvártabb játéka a God of War: Ragnarök személyében, a nézettséget meghatározó top5-ben jelenleg csak két olyan csatorna akad, amelyik sokat profitálhat belőle – Nessaj és a TheVR. Nos, egy hónap múlva erre is fény derül.

EZT IS ÉRDEMES ELOLVASNOD:

Óriási bajban a Sony! – Egyre rosszabbak a PlayStation számai

 

×