A szerző egyéni véleményt fogalmaz meg a cikkben, ami nem tükrözi a LEET.hu teljes szerkesztőségének álláspontját.

Nagyjából egy hónappal ezelőtt robbant ki egy nagyobbacska botrány a Nerdhub YouTube- és Twitch-csatorna legismertebb arca, Vendel körül, akiről kiderült, hogy egészen fiatal, tinédzserkorú rajongóival ismerkedett. Ezek az ismerkedések azonban nem álltak meg a baráti beszélgetéseknél, Vendel ugyanis szexuális kapcsolatot szándékozott létesíteni a lányokkal.

Mivel Magyarországon az erre vonatkozó jogszabály 14 éves kor fölött határozza meg a beleegyezési korhatárt, a 26 éves tartalomgyártó egy esetben valószínűleg nem követett el bűncselekményt, a másik napvilágra került eset azonban erősen kérdéses. Több videós, aki foglalkozott az esettel azt állítja, hogy a szóban forgó lány a Vendellel való ismerkedés idejekor még csak 13-14 éves volt, ezt azonban nem lehet ellenőrizni, ahogyan Vendel állítását sem, miszerint a lány hazudott neki az életkoráról.

Bárhogyan is, az ügy mindenképpen vitás, és bár jogi értelemben aligha vonható (még) felelősségre, morális és etikai oldalról egészen komoly problémákra mutat rá. Már csak azért is, mert Nerdhub Vendel szeptember 7-én este feltöltött magyarázó videójában szinte teljes egészében lemossa magáról a felelősséget, pont úgy, ahogyan korábban sokan is tették. Persze az ő ügye merőben más, hiszen bűncselekmény gyanúja nem merült fel, ez viszont egyáltalán nem azt jelenti, hogy nem hibázott.

Egy felnőttkorú átlagember esetében is egészen problémás, ha 18 év alatti személlyel létesítene vagy létesít szexuális jellegű kapcsolatot, hiszen a törvény erősen védi a gyerekeket-tiniket. Még akkor is, ha bőven beleesnek a beleegyezési korhatárba. Ha például a szülők tudomásukon kívül történik mindez, és később a gyerekkel egyeztetve feljelentik a felnőttet, akkor bizony nagyon is megremeghet a térde. Ilyen esetekben pedig minden szülőnek javallott így tennie.

Vendel szerint a hatalommal való visszaélés sem merülhet fel, hiszen ő csak egy videós, nem pedig egy tanár, aki a jobb jegy ígéretével használja ki a fiatal lányokat.

Nos, hatalma és befolyása nagyon is van egy nagy követőtáborral rendelkező tartalomgyártónak, hiszen tömegeket képes megmozgatni, tömegekkel tud pillanatok alatt kapcsolatba kerülni, és azt is jól tudjuk, hogy bizony a fiatalok egy jelentős része nemhogy könnyen befolyásolható, de fanatikus rajongással is tud lenni a kedvenc „sztárjai” felé. Ez ebben a korban még teljesen normális jelenség, ezért a rajongás tárgyának a felelőssége, hogy mennyire engedi őket magához közel.

Ezért is fontos, hogy egy tartalomgyártó/influenszer, aki jellemzően fiatalabb közönséget ér el, hogyan viselkedik, mit mond, hiszen ezzel alapjaiban képes meghatározni a rajongói gondolkozást. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen példát állít a gyerekeknek, a közvetített üzenet mennyire kikezdhető morálisan és etikailag. Nem mondhatod például, hogy lopni vagy ölni teljesen okés, úgy pedig azt sem, hogy nagy elérésű videósként neked semmi felelősséged nincs. Mert bizony van.

Azért Vendelt egyetlen percre sem lehet és nem is szabad felelősségre vonni, mert rajongóival szeretne szexuális kapcsolatot létesíteni. Erre máshol is bőven van szemléltető példa, például a zenészeknél, filmsztároknál, sportolóknál stb. Az viszont már problémás, ha ezek a rajongók kiskorúak, a rajongás tárgya pedig már inkább a 30 fele tendál, vagy el is múlt, mint a 20-hoz. De ez persze csak morálisan kikezdhető, van, aki szerint ez is belefér, például a Nerdhub-csatorna többi tagja szerint.

Ha viszont felnőtt emberként egy ösztönállat szintjén vagy, és az egyértelműen látható koraérett női testnek sem tudsz ellenállni, akkor a hibádzó moralitásnál talán nagyobb problémáid is lehetnek.

Egy embert ugyanis nemcsak úgy lehet ám kihasználni, hogy megfenyegeted, befolyásolod-manipulálod, hanem például megváltozott, esetleg kiszolgáltatott helyzetben kapva kapsz az alkalmon. Nagyjából ilyen helyzetnek lehetne betudni a tinikorú rajongókkal való szexelést is.

Egy tinédzser hormonháztartása egy teljes katyvasz, erre szokás azt mondani, hogy tombolnak a hormonok, de azt is jól tudjuk, hogy ezekben az időkben az idegrendszer is óriási fejlődésen megy keresztül. Ez viszont nem azért történik, hogy felnőtt emberek ezzel visszaéljenek, vagy a saját szexuális kielégülésükre használják – még akkor is, ha az a tini vonzó testtel rendelkezik, vagy szélsőséges esetben maga kínálkozik fel.

Vendel védelmében azonban mindenképp meg kell jegyezni, hogy az ő esetében fel sem merültek olyanok, amikkel az iRonChannel videósát, Taraczközi Áront vádolták. Vendel szerint nem állt szándékában bántani senkit, nem zaklatott senkit, és az érintett lányokat sem szerette volna ilyen helyzetbe hozni, illetve nem tagadta a ellene felhozott vádakat. Ezt vagy elhiszi neki valaki, vagy sem, az viszont biztos, hogy most lesz ideje ezeken gondolkozni, ugyanis bizonytalan időre vagy végleg (még maga sem döntötte el), de abbahagyja a videózást.

Ha pedig megfogadja a tanácsomat, akkor ez idő alatt felkeres egy szakembert is, és segítséget kér tőle. 

„Hogy egy 26 éves srác mi a f@szért kezd ki 17 éves lányokkal? Őszintén szólva, én sem tudom” – mondta a videójában Vendel. Erre találhat válaszokat egy jó pszichológusnál. Reméljük legközelebb is hasonló nyíltsággal fog beszélni a problémáiról, melyekhez nem lesz rest szakemberhez fordulni. Ezzel ugyanis nemcsak jó példával állna a követői előtt, de – az állításaival szemben – tényleg sokat és sokaknak tudna segíteni.

Na és Zuckerberg büntetéséről hallottál már?

Rommá büntetik Zuckerberget – 162 milliárd forintot érnek a gyermekek adatai

 

https://leet.hu/akcios-szoftverek/

×