A 26 éves videós nem tagadta a vádakat, sőt, azzal védekezett, hogy tudomása szerint a lányok 17 évesek voltak.

Nem ez az első alkalom, amikor egy népszerű magyar tartalomgyártót azon kapnak, hogy a hírnevével és befolyásával visszaélve fiatalkorú lányokat próbál különböző szexuális tevékenységekre rávenni. Azonban hiába a bedőlő karrier veszélye, az örök stigma, ami az élet minden területére kihat, vagy a hatóságok fellépése, valamiért mindig előkerül egy újabb név, akit hasonló tevékenységekkel lehet összefüggésbe hozni.

A probléma pedig az internet korában nagyon is valós: a fiatalok soha korábban ilyen mértékben nem voltak képesek interakcióba lépni a kedvenceikkel, akiket ha épp nem kötnek az erkölcs és a norma szabályai, bizony kapva kapnak is az alkalmon. Pár évvel ezelőtt Nosika próbálta kihasználni a kiskorú lányrajongójának imádatát, legutóbb pedig az iRonChannelt érték még ennél is súlyosabb vádak, aki ellen jelenleg is nyomozást folytatnak gyermekpornográf felvételek készítésének gyanúja miatt.

Most pedig egy újabb videóst hoztak nagyon hasonló gyanúba, aki nemcsak a vádak szerint, hanem a saját önbevallása alapján is szexuálisan megkörnyékezte a tizenéves rajongóit.

Az először csak megvádolt Nerdhub Vendel esete azért is érdekes, mert a népszerű videós nem most először keveredik szexuális botrányba. Korábban például bekapcsolt kamera előtt végzett önkielégítést, amely után több hónapra el is tűnt. Nagyjából egy hónapja azonban ennél sokkal súlyosabb szóbeszéd indult, amelyben azzal vádolták a videóst, hogy egy 14 éves lányt próbál rávenni különböző szexuális tevékenységekre.

Az egész egy hangüzenettel kezdődött, amiben a 26 éves Vendel állítólag egy 17 éves lánynak beszél a különböző szexuális vágyairól, hajlamairól, illetve arról, hogy mit csinálna a rajongójával a legszívesebben kettesben. Ezután három felvétel került ki, amiben Vendel egy szemmel láthatólag nagyon fiatal kislánnyal vált csókokat, akiről a videót közzétevők azt állították, hogy a történtekkor 13-14 éves lehetett.

A botrányt – konkrét, egyértelmű bizonyítékok hiányában – szinte egyetlen portál sem kapta fel, így szinte csak az online közösségi felületeken zajlott róla a diskurzus. Jellemzően elítélően vélekedtek Vendelről, aki ezután egészen érdekes módon próbálta magyarázni az esetet.

A videós szerint ugyanis ezzel azért sem lehet probléma, mert a lány azt mondta neki, hogy 17 éves. Azaz továbbra is fiatalkorú, igaz a beleegyezési korhatár fölött. 

Tehát Vendel nem tagadta, sőt, elismerte, hogy mindez megtörtént, de szerinte csak lejáratásról van szó, hiszen a lány a saját elmondása szerint 17 éves volt. Ennek a valóságtartalmát nyilván nem lehet ellenőrizni, bár Vendel az ezt firtató podcastjében maga is elismerte, hogy ő sem érezte, hogy a lány elmúlt volna 18 éves. Szerinte pedig, ha végül kiderülne, hogy tényleg 14 éves volt, az nem az ő, hanem a lány hibája, mert hazudott.

Ezután Vendel hozzáteszi, hogy azért nem érzi problémásnak az esetet, mert előfordul, hogy egy 16-17 éves lányra azt mondja, hogy vonzó. Erre az egyik moderátora még meg is jegyzi, hogy azért egy buliban bárki „benyálná”, és az előbb is olyan TikTokot látott, hogy „nagyon veszélyes”.

Az esetről egy egészen átfogó, a bizonyítékokat is részben bemutató videót készített az ismert véleményvideós Raven Croaks Bandi, aminél többet és jobbat egyelőre nem lehet mondani a botrányról.

 

Ahogyan a videójában Bandi is utalt rá, a jelenség azért is nagyon aggasztó, mert a Vendelhez hasonló népszerű videósok piszok egyszerűen tudják manipulálni a fiatalabb közönségüket. A modern közösségi média világában pedig rendkívül könnyű kapcsolatot teremteni a rajongókkal, amire olyan felületek is rendelkezésre állnak, melyeket egyszerűen nehezen lehet ellenőrizni.

Az iRonChannel-botrány például kiválóan rámutatott arra a problémára, hogy hiába történik minden egy online platformon, a felhasználók jelentgetései sokszor egyáltalán nem érnek célt, ha pedig mégis, egyetlen kattintásba kerül a törlés. Így akár hónapokon keresztül azt és úgy csinálnak a közönségükkel a tartalomgyártók, amit nem szégyellnek, és mivel a tartalomgyártás nem kötött erkölcsi bizonyítványhoz, a legfurcsább, legaberráltabb alakok is nagy követőbázist lehetnek képesek felépíteni.

A gyerekkorú nézőket pedig simán megkörnyékezik, akik ha még érzékelik is a problémát, nem mernek vele előállni, mert:

  • félnek a közösség sokszor toxikusan elítélő reakciójától, vagyis a megszégyenüléstől,
  • félnek a szüleik reakciójától, nem mernek nekik ilyen témákról beszélni, így a segítségkérés is elmarad,
  • illetve félnek a videósoktól is, akik a hírnevükre hivatkozva vagy nyilvános megszégyenítéssel, vagy jogi következményekkel, perrel fenyegetőznek.

A podcastjükben Vendelék is pontosan ezt teszik; nyilvánosan kijelentik, hogy aki közzétette a botrányos felvételeket, azt nem félnek bíróságra citálni. Ez viszont a valóságban aligha fog megtörténni, hiszen az esetek többségében csupán elrettentésként csapják az asztalra a „beperellek” kártyát, nem valós szándékból, mivel ők is tökéletesen tisztában vannak a saját bűnösségükkel. Vendel esetében ilyen egyelőre még nem áll fenn.

Szülőként ilyenkor mi a teendő?

A legrosszabb, amit egy szülő tehet, ha egy gyermeke áldozattá vált az az ítélkezés, és a gyerek fenyítése, leszidása. Nem kell a világ legjobb apukájának vagy anyukájának lenni ahhoz, hogy rájöjjünk, a gyermekünknek pont erre van a legkevesebb szüksége, hiszen az ő bizalmát játszották épp el, szégyenítették meg, a megnyílásával pedig éppen próbálja megtalálni a testi-lelki kapaszkodót.

Ha egy szülő ekkor leszidással, agresszióval, és ismételt megszégyenítéssel felel, azzal csak még jobban elmélyíti a problémát, aminek sokkal súlyosabb következményei is lehetnek.

Fontos tehát, hogy minden esetben legyünk megértő támaszai, és nyugtassuk meg arról, hogy tökéletes biztonságban van. Ezután természetesen minden lehető jogi lépést tegyünk meg, jelentsük az esetet a rendőrségen, amit érdemes lehet egy gyermekvédelmi szervezet segítségével megtenni, és tovább vinni.

A másik módszer a megelőzés. Erre szerencsére már egyre több eszköz áll a rendelkezésre, melyekkel korlátozhatjuk a gyerek közösségi média, adott esetben internethasználatát. Természetesen a totális kontroll is káros és visszás, ezért a digitális tartalmak és az üzenetváltások ellenőrzése mellett az is nagyon fontos, hogy a gyerek tudja, mi a helyes és normális, ha valakivel online interaktál.

Hogy pontosan tudja, hogy nem normális, ha egy felnőttkorú tartalomgyártó nyomást gyakorol rá, fenyegeti, vagy más módon a bizalmába férkőzik, hogy bizonyos reakciókat, esetleg szexuális tartalmakat csaljon ki belőle. Fontos, hogy ilyenkor a gyerek ne féljen segítséget kérni, és hogy pontosan tudja, hogy kihez fordulhat, ha ilyen történik. A veszély ugyanis nagyon is valós.

Áldozatként mi a teendő?

A mai digitális korban sajnos egyre nagyobb az esélye, hogy áldozattá váljon valaki, sokszor pedig még csak nem is gondolná az illető, hogy ez vele is megtörténhet, vagy már meg is történt. Nem is olyan régen ugyanis egy olyan Discord-szervert fedeztek fel, amelyen felnőtt férfiak lányokról készült meztelen felvételeket osztottak meg egymással, melyeket ráadásul a saját barátaik és rokonaik készítettek róluk.

Áldozattá válni tehát nem csak azt jelenti, ha valaki beleesik valamelyik tartalomgyártó hálójába. 

Ilyenkor a legfontosabb, hogy vegyük észre az intő jeleket (nyomásgyakorlás, hízelgés, fenyegetőzés…) és tudjuk hová fordulhatunk segítségért. Ez lehet egy jogi szervezet, fiatalkorúként a szülő vagy gondviselő, a lényeg, hogy valakinek valahogyan jelezzük a bűncselekményt, visszaélést. A hatóságok bevonása nagyon fontos, így a pszichológiai támasz is elengedhetetlen, hogy ne megszégyenülésként éljük meg a jogi procedúrát.

Ehhez nagy segítség lehet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Internet Hotline felülete, ahol jelenteni lehet a digitális visszaéléseket. Emellett a Rendőrség is próbál segíteni különböző edukatív tartalmakkal, de létezik egy áldozatsegítő vonal is a 06-80-225-225-ös telefonszámon, ahol pszichológiai, jogi, de akár anyagi segítséget is kérhetünk.

Kiskorú magyar lányok meztelen képeit lopták le Snapchatről és rakták fel Twitterre

×