Több tényező miatt is, de a szeptember összességében egy közepesen gyengébb hónap volt a Twitchen, ennél viszont októberben már várhatóan nagyobb nyüzsgésre számíthatunk.

Mondjuk nem lepődünk meg a szeptemberi Twitch statisztikákon, hiszen három hónapnyi lazulás után több tízezer magyar fiatal volt kénytelen visszaülni az iskolapadba, ahonnan elég nehéz, de minimum körülményes a Twitchen lógni. Ez pedig kőkeményen meglátszik a számadatokon is, és bár láthattunk már ennél is keményebbet, azért az átlagos 6 százalékos csökkentést fájdalomcsillapító mellett is megérzi az ember.

A magyar nézők például 4,2 millió órányi streamet néztek szeptemberben, ami bár elég soknak tűnik, és az is, de augusztusban több mint 266.000 órával pörgött több adás.

Az átlagos nézőszám is hasonló mértékben zuhant meg, ami 6100-ról 5800 főre zuhant be az iskolakezdéssel párhuzamosan. Ugyanakkor az alkotók sem voltak annyira aktívak, mint előző hónapban, hiszen kevesebb élő adás indult, átlagosan kevesebb volt ez egy időben aktív csatorna, és mindeközben a szokottnál kevesebb játékkal is játszottak.

SullyGnome

Ami érdekes, hogy bár a visszaesés a number 1 csatornáktól kezdve szórványosan az ezredikig megfigyelhető, mégis inkább a top10-es alkotókat sújtotta inkább.

A legnézettebb tartalomgyártó, a trónját az óriási balhéba keveredő NerdHub Vendeltől visszafoglaló TheVR összesített nézettségben ugyan toronymagasan veri az egész mezőnyt (még a másodikat is duplán előzi), a SullyGnome statisztikai oldal mérései alapján azonban a debreceni csapatot 16%-kal nézték kevesebbet szeptemberben. Ennek oka lehet, hogy kevesebb élő is indult a Twitchen, a mérések szerint ugyanis közel azonos mértékű a csökkenés. A legtöbb egyidejű nézőszámban viszont sokkal jobban teljesítettek, amikor szeptember 10-én több mint 9400-an gyűltek össze az adásuk alatt – ami 6,5%-kal volt magasabb, mint az augusztusi rekord.

A hónap második legnézettebb magyar nyelvű Twitch-csatorna az Esport2tv volt, ami 84%-os növekedéssel jutott ilyen magasra. A top6-ban ez az egyetlen olyan csatorna, ami szeptemberben javuló tendenciát mutatott, hiszen mint össznézettségben, mind átlagos nézőszámban, mind pedig legtöbb egyidejű nézőszámban növekedett.

A harmadik Ruben viszont többet streamelt ugyan, mint augusztusban, de erre azért is volt szüksége, hogy ne essen nagyon vissza. Az utóbbi időben szinte csak szerencsejátékot népszerűsítő streamer átlagos nézőszáma ugyanis jelentősen megcsappant.

De Nessaj és AdamKissAK sem állnak sokkal jobban. Ádám ugyan egészen sok egyidejű nézősereggel büszkélkedhet a hónapban, mindketten azonos mértékben könyvelhetnek el csökkenést. A két tartalomgyártó össznézettségben 26-27%-kal zuhant be: Nessajnál ezt leginkább az egyidejű és az átlagos nézőszámra foghatjuk, míg Ádám statisztikáinál inkább a kevesebb adással cseng egybe a dolog.

A legdurvább csökkenést azonban a Koreából szinte frissen visszatért TsBlackii könyvelhette el, aki össznézettésgben 51, átlagos nézőszámban 30, a legtöbb egyidejű nézőszámban pedig 23 százalékot rontott. 

Statisztikák és a kép forrása: SullyGnome

Ha pedig nézőszám, akkor mindenképp érdemes vetni egy röpke pillantást a hónap legtöbb nézőjét felvonultató rekorderekre, amiben nemhogy nem látunk csökkenést, vagy pillanatnyi visszaesést, de konkrétan még többen ültek le egy-egy adás elé, mint augusztusban.

A TheVR mellett a psgogli7_official nevű FIFA-játékos ment hatalmasat, aki épp csak a hónap végén költözött Twitchre, máris kőkemény statisztikákkal büszkélkedhet. A streamer valamivel több mint 30 órán keresztül nyomta a FIFA legújabb részét, amire átlagosan 1500-1600-an voltak kíváncsiak, és bár ugyan túlfutotta a szeptembert, de október 2-án, vasárnap több mint 4100-an nézték a meccseit egyszerre.

Sokan voltak kíváncsiak még AdamKissAK LoL-meccsére is, amin szeptember 26-án közel 4100-an csápoltak. A negyedik legtöbb nézőt bevonzó steamer SteelStings volt, akinek a statisztikáit bújva elég nagy anomáliákra lehetünk figyelmesek. Egész hónapban a Fortnite futott nála, amit jellemzően 1-2, néha 4-5 ember is nézett, szeptember 6-án azonban történt valami, amikor 3000-nél is többen árasztották el a csatornáját. Hogy ez pontosan mi lehetett, azt így nehéz megmondani, de élek a gyanúperrel, hogy botok áldozata lehetett.

Nem lehet elvitatni az esport2tv sikerességét sem, aminek LoL-közvetítéseire kifejezetten sokan voltak kíváncsiak szeptemberben. Október 1-én pedig volt olyan is, amikor több mint 3000-en csekkoltak be hozzájuk.

Mindenki kedvenc Zsozeja sem lazsált, akinek a számai kifejezetten szépen alakultak. Az atyát szeptemberben 72%-kal nézték többet, mint korábban, a követői számát is vagy 5300 új arccal gyarapította, és bár ritkásan nyomta Twitchen, azért így is összejött neki átlagosan vagy 1500 néző. Ami érdekes, hogy nála a legtöbb egyidejű nézőszám nem tüskeszerűen kirívó, azaz az adások közben nagyjából egész hónapban arányos volt a maximum létszám. végül szeptember 20-a lett a bajnok, amikor 2832-en köszöntek be hozzá.

SullyGnome

A legtöbb melót viszont most sem a legnagyobbaktól, hanem a legkisebbektől látjuk, akiknek szinte minden egyes nézőért keményen harcolniuk kell.

Kucserix például azzal tűnik ki nagyon a tömegből, hogy megszállott módjára streamel: szeptemberben 680 óránál is többet volt élő adásban, ami már csak azért is brutális teljesítmény, mert egy átlagos munkahete így ~170 órára jön ki, ami 10 órával több, mint egy átlagos 8 órás munka egy teljes hónapban. A streamer egyébként nagyon sokféle játékkal játszik, így érdemes lehet benézned hozzá, ha még nem ismered.

A második legtöbbet élő adásban lévő Twitch-streamer JozShow volt, aki jellemzően World of Warcraftot nyomatott, és bár szeptemberben veszített párat a követői közül, az elmúlt hónapokban dinamikusan növekszik a csatornája.

A harmadik munkaórával nem spóroló streamer a lista örökös tagja, TheOldLady lett, aki több mint 300 órán keresztül szórakoztatta a közönségét.

Utána nem sokkal lemaradva a filmeket közvetítő 1odi1, amit valamilyen megmagyarázhatatlan csoda folytán még most sem tiltott a Twitch.

Ami pedig a játékokat illeti:

Szeptember legnagyobb sztárja ezúttal is a League of Legends volt, amit több mint 432.000 órán keresztül néztek a magyarok. Kissé szellősen következik a GTA V, majd a szerencsejátékos streamek, melyek mögött a beszélgetős adások, illetve a FIFA 23 érkezik a top5-be.

A kibővített listában egyébként még szerepel a Fortnite és a Valorant is, melyeket úgy tűnik streamelni sokkal jobban szeretnek a magyarok, mint nézni. A játékok népszerűségi versenyében egyébként elég nagy furcsaság a WoW, amit bár valamiért annyira szeretnek streamelni, hogy simán befért az arra vonatkozó lista (alsó-közép) ötösébe, nézettségben éppen csak megcsípte a 12. helyet. Ezzel szemben a GTA V-re többen kíváncsiak, mint amennyien hajlandók vele élő adásban játszani.

SullyGnome

Összességében tehát kijelenthető, hogy ahogyan várható volt, az iskolakezdésre kicsi visszább zuhant a magyar nyelvű Twitch, ami érezhető ugyan, de nem kifejezetten tragikus. Ezen október egészen biztosan változtatni fog, hiszen az iskola és munka mellett csak keveseknek lesz a közelgő nagyobb megjelenésekre fordítható szabadidejük. Ezért várhatóan októberben többen fognak streameket nézni, hol a Twitchen, hol máshol.

Te szoktál streamereket nézni Twitchen, vagy inkább máshol követed a kedvenceid?

Képek: TheVR és Zsozeatya Facebook-oldala

Na  és Zsoze NFT-projektjéről hallottál már?

Megjelent a Zsozeatya NFT – A suboknak egy ingyen is van, és Dodge Challengert is nyerhetsz

 

https://leet.hu/akcios-szoftverek/

×