Nagyon úgy tűnik, hogy Oroszország pár nap leforgása alatt leradírozódik a videojátékos világ térképéről.

A Nintendo egy kisebbescske kivárás után követve az össze többi platform tulajdonosát bejelentette, hogy beszünteti a játékai és a játékkonzoljai szállítását Oroszországba. A japán gyártó azonban nem szankció vagy korlátozás céljából, hanem kereskedelmi okokból hozta meg azt a döntést.

A Nintendo korábban is szükségből állíttatta le az eShopját, mivel a banki szolgáltatások leállásával az orosz felhasználók egyszerűen nem tudtak a saját pénznemükben fizetni. Most is hasonló történik: a külföldi sajtónak eljuttatott közleményben (Ars Technica) azt írják, hogy az országot ért gazdasági szankciók miatt a fizikai áruk szállításának és terjesztésének logisztikája jelentősen megnehezedett, ezért inkább felfüggesztik az összes Nintendo termék Oroszországba történő szállítását.

Ez pedig tulajdonképpen azt is jelenti, hogy Oroszországban megszűnt létezni a konzolos játékpiac.

A Nintendo bejelentését ugyanis megelőzte a Microsoft és a Sony, akik szintén teljesen felfüggesztettek minden online és offline értékesítést az országban. Mellettük azonban olyan játékipari szereplők vágták el magukat az orosz piactól, mint a CD Projekt RED, a Take-Two, a Ubisoft, az Electronic Arts, az Activision Blizzard, az Epic Games + kényszerűségből a Steam.

Jelenleg egyetlen játékplatform és digitális bolt sem érhető el Oroszországban hivatalosan.

Az orosz vezetés válaszul egy olyan törvény bevezetését tervezi, amely legalizálná a szoftverhamisítást és a kalózkodást, ez azonban még csak részben sem oldja meg a problémát. Oroszországban egyébként is a játékosok inkább PC-n játszottak, és inkább letöltögették a játékokat, mintsem megvásárolják valamelyik felületen.

Viszont a kalóz-törvény mellett – ha hihetünk a hírszerzéseknek – Oroszország hamarosan lecsatlakozhat a globális internetről is. Amennyiben ez megtörténik, akkor a torrentezés is ellehetetlenül, hiszen ezután a crackerek sem tudnák elérni a feltörni kívánt címeket, de a nyugati kalózok munkáihoz sem lesz hozzáférésük.

Ha viszont Oroszország felhúzza a digitális vasfüggönyt, akkor a esélyes, hogy a határokat is szigorúbban fogják ellenőrizni, így még a játékok fizikális példányához is kifejezetten nehéz lesz hozzájutni, a konzolokról már nem is beszélve. Az Xbox és a Sony újabb gépein ugyanis még mindig nem lehet másolt játékokat futtatni, bár a szankciók után nem is lesz nagyon min elindítani őket.

Mindez nyilván csak a felszínen történő feltételezés, egyelőre nem nagyon látni annyira a jövőbe, hogy biztosan ki tudnánk jelenteni, hogy mindez ténylegesen meg is fog történni. Mindenesetre a jelenlegi helyzetet tekintve nagyon úgy tűnik, hogy Oroszország pár nap leforgása alatt leradírozódik a videojátékos világ térképéről.

Anonymous vs Putyin: több mint 400 orosz biztonsági kamerát tört fel a hackarcsapat

 

https://leet.hu/streamplify

×