Korábban az ukrán vezetés kérte, hogy kapcsolják le Oroszországban az internetet, aminek két nagyobb gerinchálózati szolgáltató „örömmel” tett eleget.

A napokban jelentette be a Cogent Communications gerinchálózati szolgáltató, hogy kivonul az orosz szektorból, és a továbbiakban nem biztosítanak hálózati elérést Oroszországban. A Cogent a globális internetes forgalom mintegy 25 százalékát biztosítja, és mivel az ügyfeleik közé tartozik többek között Oroszország legnagyobb internetszolgáltatója, a Rostelekom is, a kivonulás jelentős hatással lesz az orosz emberek életére, internetelérésére.

A Cogent döntését követően most a Lumen Technologies, a másik legnagyobb internetes gerinchálózatot üzemeltető vállalat is bejelentette, hogy hogy teljes egészében leállítja az oroszországi székhelyű szervezetek forgalmának átirányítását. A Lumen szintén szerződésben állt a Rostelekommal, de az ügyfeleik között olyan nagyobb orosz mobilszolgáltatók is voltak, mint a MTS, Megafon és VEON.

Mindez egyelőre nem jelent azonnali leállást, az orosz civilek és vállalatok azonban néhány nap alatt éveket utaztak vissza az időben, annyira belassult az internetsebesség.

Az ilyen és ehhez hasonló döntéseknek viszont súlyos ára is lehet. Több szakértő élesen bírálta az internetes szankciókat, mondván az orosz állampolgároknak ez az egyetlen lehetőségük az orosz propagandától eltérő információszerzésre, a nyugati sajtó elérésére. vagyis a gerinchálózati szolgáltatók hiába hivatkoznak arra, hogy az orosz propagandát elkerülendő hozták meg a döntéseiket, ezekkel tulajdonképpen pont, hogy odalökik őket az egyoldalú demagóg tájékoztatásnak.

A The Washington Post szakértői például úgy vélik, hogy a magán technológiai cégek ezen független lépései együttesen „az oroszokat minden eddiginél jobban függővé teszik a kormányzati propagandától, amely már most is uralja az ország újságjait és műsorszóró állomásait, és kevés módot hagy arra, hogy független hírforrásokhoz jussanak egy olyan időszakban, amikor az ország súlyos politikai válságba került”. 

Az Internet Society elnöke, Andrew Sullivan is hasonlóképp vélekedik, aki szerint egy egész népesség internetről való leválasztása megállítja ugyan az onnan érkező dezinformációt – de ezzel együtt az igazság áramlásának is gátat szab. „Az internet nélkül a világ többi része nem tudna a más helyeken zajló atrocitásokról” – írta Sullivan. „És az internet nélkül sok ország egyszerű polgárai nem tudnák, hogy mit hajtanak végre a nevükben. 

Jöhet a belsős orosz net?

Ukrajna azt kéri, hogy kapcsolják le az internetről Oroszországot – de nem túl jó az ötlet

 

Nagyon úgy tűnik, hogy igen. Oroszország korábban már többször is sikeresen lekapcsolódott a globális internet hálózatról, és mindegyik alkalommal sikeres kapcsolatokat voltak képesek fenntartani. Ez azt jelenti, hogy az orosz vezetés minden eddiginél jobban rá van kényszerülve arra, hogy teljesen leválasztódjon a világ többi részéről, hiszen a nyugati vállalatok szankciói mellett még az Anonymous hackerszervezet is súlyos károkat okoz az ország infrastruktúrájának.

Mindeközben egyre több forrás is azt állítja, hogy Oroszország záros határidőn belül valóban áttérhet a RuNetnek nevezett belsős internetre. Ennek azonban meglehet az ára is, hiszen az új frontnak számító kiberháborúban ezzel nemcsak a nyugati szövetséges hackereket választanák le az országról, hanem az oroszbarát csoportok támadásait is megnehezítik ezzel (már ha ott tartózkodnak).

A lakosság szempontjából viszont sokkal súlyosabb következménye is lehet a RuNet indításának. A napokban ugyanis több nyugati technológiai vállalat szüntette be a kvázi működését Oroszországban, köztük is az élen számos játékipari szereplővel. Emiatt hivatalos formában nem lehet játékokat vásárolni, de sok helyről már letölteni sem tudják őket. Ilyen és ehhez hasonló okokból az orosz vezetés dekriminalizálná a kalózkodást is, vagyis ha az orosz játékosok nem tudják hivatalos formában beszerezni a programokat, akkor akár letölthetik és terjeszthetik is őket.

A RuNettel azonban ettől is elesnek, hiszen akkor semmilyen külföldi kalózoldalhoz nem férhetnek hozzá. Ez pedig azt is jelentené, hogy ahhoz, hogy Oroszországban a legújabb konzolos címekkel csak fizikai példány birtokában lehet játszani, amelyekből a kereskedelmi szankciók idején egészen biztosan nem lesz elég minden orosznak. Minden másért pedig el kell utazni oda, ahol hozzáférhető a globális internet, letölteni az adott játékot, bevinni Oroszországba, majd feltölteni a belsős torrent-oldalra.

Bárhogyan is alakul, az orosz lakosság különösen nehéz időszaknak néz elébe.

via – TWP, Krebsonsecurity, HVG, Wired

Elon Musk nagy veszélyre figyelmezteti az ukránokat: Az oroszok az űrinternetet is támadhatják

 

https://leet.hu/shop/newmerch/

×