Nagyon úgy tűnik, hogy az orosz játékosokat a komplett játékipar faképnél hagyja addig, amíg a kormányuk ki nem hátrál a háborúból.

Az ukrán-orosz háború nyomán egyre jobban beszűkülni látszik az orosz játékpiac, a világ legnagyobb játékstúdiói ugyanis egymás után jelentik be a kivonulásukat Oroszországból. A CD Projekt RED, a Microsoft, az Activision Blizzard, az Epic Games és az EA is kemény korlátozásokat jelentett be, és mivel a banki szolgáltatók is elérhetetlenek, a Steam és a Nintendo felületein sem vásárolhatnak újabb játékokat vagy költhetnek mikrotranzakciókra az orosz játékosok.

Most pedig két újabb iparági nagyágyú, a háborúban közvetetten érintett Ubisoft, illetve a Take Two jelentette be, hogy korlátozzák a játékaikhoz való hozzáférést Oroszországban.

A francia kiadó döntése várható volt, hiszen több száz alkalmazottat foglalkoztató irodái is voltak Ukrajnában, ezért a dolgozókat pénzzel és számos egyéb módon segítette a háború sújtotta országból való menekülésükben. A kiadó, miután az ukrán munkavállalói biztonságba kerültek úgy döntött, hogy amíg a jelenlegi helyzet fennáll, addig Oroszországban minden játék és in-game tartalom eladását beszünteti.

A sok más mellett a Grand Theft Auto és a Red Dead Redemption játéksorozatokat jegyző Take Two is hasonló szankcióval él, vagyis az orosz és fehérorosz játékosok mostantól nem vásárolhatják meg a kiadó portfóliójába tartózó játékokat. Mindezen felül a letöltéseket is korlátozzák, ami azt jelenti, hogy a T2 címeit hivatalos forrásból többé nem lehet telepíteni. Ez például a GTA V esetében lehet fájó, hiszen az online mód miatt a harmadik legnépszerűbb játék Oroszországban, amihez így nem férhetnek többé hozzá.

A helyzet azonban nem, hogy nem látszik javulni, de egyre érdekesebb – és szomorúbb – fordulatot is vesz. A szankciók ugyanis addig állnak fenn Oroszországgal szemben, amíg be nem szüntetik az ukrajnai inváziót. Az orosz vezetés azonban ehelyett inkább olyan új törvényt javasol, amellyel voltaképp legalizálnák a warezt azoknak a vállalatoknak a kárára, akik most a teljes kivonulásukkal fenyegetőznek.

Itt az oroszok válasza: legalizálnák a kalózkodást-torrentezést Oroszországban

 

https://leet.hu/shop/newmerch/

×