Az EA után a CDPR is bünteti az ukrán-orosz háborúért egyébként kicsit sem felelőssé tehető orosz és fehérorosz játékosokat.

A napokban újabb szintekre emelkedett az ukrán-orosz háború, olyan színtereket és szereplőket is bevonva, melyekről talán sohasem gondoltuk volna.

Az persze evidens, hogy az ukrajnai invázióban érintett kiadók és stúdiók minden tőlük telhető segítséget megadnak az ártatlan civil áldozatoknak, a napokban azonban az ukrán kormány a háborútól látványosan távol maradó játékipari szereplőket is bevonta a küzdelmekbe, amikor kérte az orosz piac és játékosok totális kizárását.

A hívásra előbb ez Electronic Arts válaszolt szinte azonnal, mikor bejelentették, hogy minden orosz és fehérorosz játékost és csapatot eltávolítanak a sportjátékaikból. Most pedig egy újabb nagyobbacska szereplő csatlakozott be hozzájuk a szomszédos – The Witcher játéksorozatot és a Cyberpunkot is jegyző – CD Projekt RED személyében.

A lengyel stúdió bejelentette, hogy minden egyes játékuk értékesítését bizonytalan időre leállították. Emellett pedig a hozzájuk tartozó GoG áruház is teljesen elérhetetlen az orosz és fehérorosz játékosok számára.

A CD Projekt csoport mai döntése nem az első akció, amelyet a vállalat Ukrajna támogatására tett. A lengyel csapat például szintén az elsők között adott példátlanul nagy pénzösszeget egy ukrán civileket segítő humanitárius szervezetnek.

Hogy ebbe a megszólítottak közül kik fognak becsatlakozni, és vonulnak ki az orosz piacról, még nem tudni, ahogyan az sem teljesen világos, hogy milyen hatást remél ettől az ukrán ellenállás. Legalábbis aligha valószínű, hogy a fronton harcoló orosz katonák, vagy akár maga Putyin egy percet is bosszankodik majd emiatt. Mindenesetre az ukrán politikusok még ezt sem tartják elegendőnek, és már Oroszország internetről való teljes lekapcsolását kérik a nemzetközi szervektől. 

Mindeközben a legendás John Romero is beszáll az adományozásba, méghozzá nem is akárhogyan:

John Romero 28 év után új pályát csinált a Doom 2-höz, hogy segítse az ukrán civileket

https://leet.hu/shop/newmerch/

×