Azt nem tudni, hogy az Európai Uniós szankcióknak, vagy az orosz-fehérorosz játékosok kitiltásának lenne nagyobb hatása, mindenesetre az ukrán kormány biztosra menne.

Közel egy héttel ezelőtt robbant ki az ukrán-orosz háború, amely már nemcsak az utcákon, hanem a digitális térben is egyre jobban elharapódzani látszik. A háború kezdetén számos játékipari szereplő, leginkább stúdió állt ki az ukrán civilek mellett, akiket civil szervezeteken keresztül óriási pénzösszegekkel segítenek, most azonban egy újabb szintre emelkedhet a játékipari kiállás.

Ukrajna miniszterelnök-helyettese és digitális átalakulásért felelős minisztere, Mykhailo Fedorov ugyanis azt kéri a teljes játékipartól, hogy a háború elültéig, átmenetileg tiltsák ki az orosz és fehérorosz játékosokat a platformjaikról.

Ez nyilvánvalóan a háborús eseményekből eddig kimaradó Microsoftnak (Xbox), a Sony-nak (PlayStation), a Nintendónak szól (előbbi kettőt külön meg is jelölte), de ide sorolhatunk minden online játékot üzemeltető kiadót, és az olyan áruházakat is, mint az Epic Games Store, a Steam, a GoG stb, de az esport csapatok és játékosok felfüggesztését is kérik.

„Biztos vagyok benne, hogy nem csak meghallgatják, hanem mindent megtesznek azért, hogy megvédjék Ukrajnát, Európát és végül az egész demokratikus világot a véres önkényuralmi agressziótól – és arra kérem Önöket, hogy ideiglenesen blokkoljanak minden orosz és fehérorosz fiókot, állítsák le az orosz és fehérorosz csapatok és játékosok részvételét minden nemzetközi esporteseményen, és töröljék az Oroszország és Fehéroroszország területén tartott összes nemzetközi eseményt” – írja Fedorov a levelében.

Azt viszont nem tudni, hogy minderre mit válaszolnak majd a játékipar legnagyobb képviselői, mivel a politikus nem fejtette ki teljesen, hogy a civilek kitiltása mégis miben segítené az ő ügyüket. Az viszont bizonyos, hogy ezzel a lépéssel a megnevezett vállalatok óriási károkat szenvednének, miközben emberek millióit vágnának el a játékaiktól és a profiljaiktól.

Mindenesetre néhányan már fontolóra vették Fedorov felhívását, legalábbis az egyik legnagyobb játékipari bennfentes, Tom Henderson szerint, aki egy olyan belsős EA emailhez jutott, amelyben kilátásba helyezik az orosz-fehérorosz felhasználók bannolását az olyan játékaikból, mint a FIFA, vagy az NHL. Mondjuk ezt a döntést még számos másik multiplayer címben fogadnák heves tapsvihar közepette…

Mindeközben az oroszbarát zsarolóvírus-csapatot, a Contit egy belsős tag támadja:

Duplán szív az oroszbarát hackercsapat – A Conti ransomware teljes forráskódja kikerült

https://leet.hu/?orderby=relevance&paged=1&s=arenaracer&post_type=product

×