Az ukrán politikusok egyre keményebb szankciókat és lépéseket követelnek Oroszországgal szemben, ezúttal például már a komplett internetet is lekapcsoltatnák.

Az ukrán kormány óriási orosz túlerővel szemben tulajdonképpen minden létező eszközt bevetne Oroszország ellen. Így jutottunk el oda, hogy már a komplett játékipart kérik az orosz játékosok platformokról való tiltására, de több kulturális és sportszervezet is felfüggesztette az orosz származású személyeket és csapatokat, remélve, hogy ezzel nyomás alá helyezhetik a Kremlt.

Most azonban nagyon úgy tűnik, hogy az ukrán vezetésnek ez sem volna elég, és most azt kérik két, az internetes források kezelésével megbízott nemzetközi szervet, hogy kvázi kapcsolják le Oroszországban az internetet. 

Két ukrán tisztviselő Andrij Nabok és Mykhailo Fedorov emailben kereste fel az ‘Internet Corporation for Assigned Names and Numbers’ (Internetes Név- és Számkiosztó Társaság – ICANN) és a ‘Európai IP-hálózatok Hálózati Koordinációs Központjának (RIPE NCC) képviselőit, amelyben az orosz propaganda terjesztésének megakadályozásában kérnek segítséget. Az ukrán politikusok szerint ennek jelenleg egyetlen hatásos módja van: Oroszországban teljesen le kell kapcsolni az internetet.

„Ukrajna népe nevében küldöm ezt a levelet, amelyben arra kérem Önöket, hogy foglalkozzanak azzal, hogy sürgősen szigorú szankciókat kell bevezetni az Orosz Föderáció ellen a DNS-szabályozás területén, válaszul az Ukrajnával és polgáraival szembeni agresszív cselekedeteire…Arra kérem Önöket, hogy komolyan fontolják meg az ilyen intézkedéseket, és a lehető leggyorsabban hajtsák végre őket. Segítsen megmenteni az emberek életét hazánkban” – írják az üzenetben.

A RIPE NCC és az ICANN egyaránt visszautasította Ukrajna kérését, a szakértők szerint pedig az internet leállításával többet ártanának, mint segítenének.

Az ICANN elnöke, Göran Marby szerint egyébként sem képesek kérésre bármelyik tartományt lekapcsolni, mivel ez a lépés teljesen „aláásná a többszereplős modellbe és a globális internetes interoperabilitás fenntartását célzó politikákba vetett bizalmat”.

Bill Woodcock szakértő szerint a leállítással nemhogy nem segítenének a helyzeten, de még rontanának is rajta. A szakember szerint az internetkapcsolat leállítása a civileket sokkal jobban érintené – akiket a külföldi hírektől és perspektíváktól is elvágnának, mint a kormányzati és katonai működést. (Itt érdemes még megjegyezni a kormányzati és független hackerek műveleteit, melyekre szintén nem lenne többé lehetőség.)

Arról pedig már nem is beszélve, hogy Oroszország tavaly sikeresen felállított egy saját belsős, zárt hálózatot, a Runetet, amely Dimitrij Medvegyev bejelentése szerint nemcsak tökéletesen működőképes, de bármikor készen áll, ha esetleg valamiért le szeretnének választódni a globális internettől. Emellett pedig már gőzerővel dolgoznak az orosz műholdas interneten is, amely a tervek szerint két éven belül szélesebb körben is elindulhat.

via – Business Insider

Komoly égési sérülést okoz egy népszerű okosóra – Mindenkinek visszafizetik az árát

https://leet.hu/shop/newmerch/

×