A napokban azt kérték a komplett játékipartól, hogy keményen büntessék meg Oroszországot – ennek a kérésnek tesz most készséggel eleget a Microsoft.

A lengyel CD Projekt RED példáját követve a Microsoft is úgy döntött, hogy eleget tesz az ukrán kormányzat kérésének, miszerint állítsanak le minden szolgáltatást Oroszországban.

Mykhailo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes ugyan a játékszolgáltatások és platformok totális elérhetetlenségét kérte a játékipari szereplőktől, a redmondi vállalat egyelőre úgy tűnik nem lesz ennyire szigorú. Legalábbis a vállalat bejelentése alapján, amelyben azt írják,

hogy minden Microsofthoz tartozó új termék és szolgáltatás értékesítését határozatlan időre beszüntetik Oroszországban.

Ennek értelmében az orosz civilek-játékosok (akik szintén olyannyira felelősek a háborúért, mint az menekülő-ellenálló ukrán lakosság) nem vásárolhat újabb játékokat sem Xboxon, sem a Microsoft Store-ban PC-n, új felhasználók nem fizethetnek elő Oroszországban a Game Pass-ra és a Microsoft bármelyik másik Windows-szolgáltatására, illetve a fizikai termékek árusítását (konzol, kontroller stb.) is beszüntetik.

Vagyis elviekben a meglévő orosz felhasználók továbbra is elérik még a profiljaikat és a játékaikat, csupán újakat nem lehet vásárolni. Továbbá feltételezhetjük, hogy a meglévő havi előfizetések nem fognak frissülni, amennyiben a háborús helyzet fennáll. Emellett az USA, az EU és a brit kormányzat tagjaival együttműködve leállítják az oroszországi üzleti tevékenységünk számos aspektusát – de erre nem tértek ki részletesen.

A Microsoft továbbá azt is megemlítette, hogy beszáll az ukrán kibervédelembe is, vagyis a Microsoft emberei (ha nem is szó szerint, de) az Anonymous hackercsapat oldalán veszi fel a kesztyűt az orosz támadókkal szemben. A vállalat a civilek segítésébe is beszáll, és mozgósítja a Microsoft Philanthropies és az ENSZ ügyekkel foglalkozó csapatait, hogy technológiai és pénzügyi támogatást nyújtsanak a civilek és a humanitárius szervezetek kibertámadásokkal szembeni védelmében.

Más játékipari szereplő még nem jelentett be hasonló szankciókat Oroszországgal szemben, de a Microsoft gigászát könnyen követheti majd a Sony, az Epic Games és a Valve is, akiket ugyancsak felszólítottak hasonló korlátozások bevezetésére.

Ukrajna azt kéri, hogy kapcsolják le az internetről Oroszországot – de nem túl jó az ötlet

 

https://leet.hu/nonap/

×