Amennyire hasznos Elon Musk űrinternete az ukránok számára, legalább akkora veszélyeket is tartogat.

Már több mint egy hete folyik az egyre keményebbé váló és újabb, eddig sosem látott hadszíntereken zajló ukrán-orosz háború, melybe már számos magáncég és magánszemély is – támogatások révén – belefolyt. A játékipar szereplői például példátlan nagy összegekkel támogatják az ukrán civileket, pont ahogy a kripo-társadalom java része, de az Anonymous is besorolódott az ukrán kiberhaderőbe.

Rajtuk túl viszont a világ leggazdagabb embere, a sokat kritizált Elon Musk is ott segít az ukránokon, ahol csak tud, így a Tesla töltőállomásai mellett a Starlink műholdas internetét is teljesen ingyen vehetik igénybe. Ez utóbbihoz pedig több tucatnyi vevőegységet is küldött Ukrajnába, így az ukrán civilek számára (is) a lefedett területeken ismét hozzáférhető az internet.

Erre pedig nagy szükség is volt, hiszen az oroszok az első támadások alkalmával zavarták-akasztották meg a helyi szolgáltatásokat. Az internet kapcsolat problémája viszont még közel sem hárult el, sőt, a java még csak most jön, legalábbis Musk potenciális veszélyekre figyelmeztette az ukrán vezetést.

Musk szerint „mivel nem orosz kommunikációs rendszerről van szó, a Starlink műholdas internetszolgáltatás „nagy” valószínűséggel célpont lehet a folyamatban lévő orosz invázió során”.

A SpaceX alapítója és elnöke azt tanácsolta az ukrán felhasználóknak, hogy csak szükség esetén kapcsolják be a Starlinket, és az antennákat a lehető legtávolabb helyezzék el az emberektől, és próbálják meg álcázni is őket, hogy nehezebben kiszúrható célpontok legyenek.

Musk mellett több kiberbiztonsági szakértő is hasonlókat javasolnak, kiemelve azt is, hogy a műholdas kommunikációs rendszerek veszélyeztethetik a felhasználókat, mivel Oroszországnak jelentős tapasztalata van a műholdak célba vételében. John Scott-Railton, a Torontói Egyetem Citizen Lab kutatója szerint ha Oroszország elfogja a Starlink ukrajnai uplink adásait, akkor tulajdonképpen jeladókká válnak a légicsapások számára.

Emellett az amerikai Nemzeti Felderítő Hivatal (NRO) igazgatója, Christopher Scolese arra is rámutatott, hogy az orosz haderő a Starlink belépésével a műholdakat is célba veheti, hogy megzavarja a műholdas internetforgalmat, a kommunikációt és a GPS-szolgáltatásokat, ezzel pedig a háborút egy újabb színtérre, az űrre is kiterjesztheti,

via – ZDNet, Futurism

John Romero 28 év után új pályát csinált a Doom 2-höz, hogy segítse az ukrán civileket

https://leet.hu/nonap/

×