A kritpoközösségek és kriptoművészek elképesztő összegekkel támogatják az ukrán civileket és az ukrán ellenállást.

Az ukrán kormány minden adódó lehetőséget megragad, hogy folytathassák az egyre kilátástalanabbá váló háborút az óriási erőfölényben lévő Oroszország ellen, amihez a világ segítségét is kérik.

Az ukrán politikusok hívására pedig (a világ kormányai mellett) egyre többen válaszolnak: az Anonymous egy sor szövetséges csapattal karöltve robbant bele az oroszok elleni kiberhadviselésbe, több multinacionális vállalat döntött úgy, hogy kivonul az orosz piacról és/vagy beszünteti az ottani termelést, a szórakoztatóipar szereplői is egyre-másra hagyják ott Oroszországot – köztük is több videojátékos vállalattal-platformmal.

Az Oroszországot sújtó szankciók mellett óriási adományozás is kezdetét vette, mellyel az ukrán ellenállást, de leginkább a bajbajutott-menekülő ukrán civileket segítik. Ebbe a segélyezésbe pedig hatalmas elánnal szállt bele a kriptovilág apraja-nagyja is, akik a február 26-i felhívást követő néhány órában több mint 5 millió, mára pedig közel 40 millió dollárnyi bitcoint-ethert adományoztak az ukránoknak.

Ebbe a kripto-adományozásba szállt bele NFT-fronton az orosz feminista művészcsapat, a Pussy Riot a kriptoművész kollektívával, a Trippy Labs-al szövetkezve – UkraineDAO néven, és bocsátották árverésre az ukrán nemzeti zászlót.

Az ukrán zászlót ábrázoló NFT nyertes ajánlatot 3271 adományozó adta össze, akik a PartyBid nevű szolgáltatáson keresztül tették meg a végső licitet. Ez pedig nem kevesebb, mint 2258 ETH lett, ami forintosítva 2,3 milliárd forintot jelent. Ennyiért kelt el a sárga-kék zászló, a teljes összeget pedig a Come Back Alive nevű szervezetnek adják, amely az ukrán civileket és a hadsereget támogatására fordítja majd.

Az ukrán zászlós NFT természetesen csak egy jelképes dolog volt, amiért az adományozók a pénzükkel arányosan LOVE tokeneket kapnak majd. Ezt nem lehet semmire sem használni, teljesen értéktelen, csupán „egy gyönyörű tanúságtétel és emlékeztető a nemes ügyhöz való hozzájárulásról.”

Mindezzel párhuzamosan Mihajlo Fedorov miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy Ukrajna kormánya saját NFT-ket is kibocsát, hogy az emberek a világ bármely részéről közvetlenül támogathassák az ukrán haderő ellenállását, harcát.

via – UkraineDAO, TweakTown, Coindesk

Ukrajna azt kéri, hogy kapcsolják le az internetről Oroszországot – de nem túl jó az ötlet

 

https://leet.hu/nonap/

×