Korábban Ukrajna miniszterelnök-helyettese kérte azt a komplett játékipartól, hogy vonuljanak ki Oroszországból, aminek úgy tűnik közel mindenki eleget is tett.

Számos technológiai és játékipari vállalat példáját követve a Sony is bejelentette az orosz piacot érintő saját szankcióit. Sok más céggel szemben azonban a japán játékgyártó jelentősen drasztikus lépésre szánta el magát, mégpedig hogy teljes mértékben kivonul Oroszországból, amit addig fenn is tart, amíg Ukrajnában tart a háború.

Ez pedig azt jelenti, hogy mostantól minden szolgáltatás és játék elérhetetlen az országban, de még a konzolok szállítását és eladását is beszüntették.

Vagyis Oroszországban nemcsak a PlayStation Store felületéről nem lehet már játékokat venni, de még fizikálisan, lemezes formában sem, ahogyan a PS Now streaming szolgáltatás is elérhetetlen. Sőt, már PlayStation 4-et és PlayStation 5-öt sem lehet kapni náluk a boltokban.

Mindemellett 2 millió dollárral, mintegy 692 millió forinttal támogatják meg az ENSZ ukrán menekülteket segítő humanitárius szervezetét. 

Ezzel a lépéssel a Sony tulajdonképpen beverte az utolsó szöget is az orosz játékpiac (ideiglenes?) koporsójába, hiszen így már egyetlen platform sem működik az országban. Ugyan a Steam és a Nintendo hivatalosan nem álltak ki a korlátozásaikkal, de az ő felületeiken sem lehet már játékokat vásárolni, köszönhetően a banki szolgáltatások leállásával, ami miatt nem lehet rubellel fizetni, amit a valutaváltás leállásával sem lehet megkerülni.

 

Az orosz vezetés mindeközben a kalózkodás legalizálásában látja a megoldást, bár a szórakoztatóipar videojátékos szegmensét ezzel már nem fogják tudni megmenteni:

Itt az oroszok válasza: legalizálnák a kalózkodást-torrentezést Oroszországban

 

https://leet.hu/shop/newmerch/

×