Már javában készülget egy olyan öntanuló mesterséges intelligencia, ami nem csak lemásolja a felhasználót, de ha kell, akkor még dolgozni is beáll helyette.

Az utóbbi időben a mesterséges intelligencia kutatások egészen érdekes és meglepő eredményeket szültek, főleg az öntanuló rendszerekben és a neutrális hálózatok területén. Például a 2013-as GTAV-öt egy ilyen rendszer tette közel valósághűvé, mindössze valós kamerafelvételek tanulmányozásával, de egy hasonló rendszer szintén a GTAV segítségével készített teljesen a semmiből egy játszható programot.

Az öntanuló mesterséges intelligenciát ezek mellett katonai, művészeti és hétköznapi célokra is használják, sőt, néhol még a munkavállalók értékelésére és szükség esetén elbocsátására, nemrégiben pedig még videojátékozni is megtanítottak egy AI-t. A Stylers Group szakértői szerint viszont nem is olyan sokára már az irodai munkában is beállhatnak helyettünk dolgozni – olvasható a HVG-n.

A Stylers szakértői úgy gondolják, hogy nem állunk ettől a jövőtől már olyan messze, hiszen az első ilyen jellegű mesterséges intelligenciák már most bontogatják a szárnyaikat. Ez tulajdonképpen hasonlóan működik mint a legtöbb öntanuló AI: megfigyeli a felhasználó digitális szokásait, szófordulatait, leköveti a közösségi médiás viselkedésüket, majd mindezt megpróbálja a lehető legjobban leutánozni.

Így születnek meg a valós személyek digitális másai, amit egy AI irányít.

A HVG-n felmerült egy kérdés is ezzel kapcsolatban: hogy fölöslegessé válhat-e az ember? Sokan ugyanis ténylegesen félnek attól – és láthatólag nem minden ok nélkül -, hogy a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás egy bizonyos ponton ténylegesen kiválthatja az emberi munkát.

A szakértők szerint ez azért sem lesz így, mert a jelenleg használt technológia az ember és a gép szimbiózisán, egymásra utaltságán alapszik. Az AI csak akkor tud hatékonyan dolgozni, ha van kitől és mit tanulnia, ezért szerintük mindig szükség lesz az emberi tevékenységre.

Ugyanakkor érdekes kérdéskör az is, hogy egy ilyen mesterséges intelligenciának ki lehet a tulajdonosa. Ha a munkáltató biztosítja a a létrehozásához és a folyamatos működéshez szükséges technológiát? De ha teljesen a munkavállaló tulajdona, akkor vajon értékké teheti-e a digitális klónját? Megtörténhet, hogy feltörik, ellopják?

Jelenleg megannyi kérdés, biztos választ azonban senki sem tud mondani. Mindenesetre egyáltalán nem sci-fibe illő ábránd többé, hogy egyszer a jövőben egy mesterséges intelligencia dolgozzon helyettünk digitális formában, hiszen számos más területen is történt már hasonló átalakulás.

Itt persze érdemes lehet hozzáfűzni, hogy egy ember gondolkozását, problémamegoldását, de legfőképp a személyét aligha fogja tudni pótolni egy mesterséges intelligencia. Mindezt arra a tézisre alapozva mondom, mely szerint az embert nem feltétlenül jellemzi az online tevékenysége, hiszen vannak olyan emberek, akik a digitális térben teljesen más habitust és szerepet vesznek fel, mint amilyennel valójában rendelkeznek.

Van véleményed a témában? Írd meg kommentben!

via – HVG

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

×