A játékipar egyik, ha nem a leggazdagabb embere a videojáték helyett inkább Elon Muskkal versenyezve agyi implantátumot fejleszt.


Bódi Dániel

2024.04.15. – „Na! Tessék! Ezt kell csinálni, nem a Half Life 3-at?!” – kiabálhatnak a képernyőn át Gabe Newell arcmására. „Agyimplantátum. Arra bezzeg van idő!” – hangozhat a folytatás valahol mélyen talán egy icipicit jogosan, azt viszont érdemes tudni, hogy a nagy és szent Gabenünk valójában már nem különösebben mélyül el a Valve napi videojátékos működésében.

Nyilván odafigyel és időt szentel rá, de a Steamen túl hősünknek egy csomó más érdekeltsége is akad. Ott van például az Inkfishm, ami a tenger- és óceánkutatással foglalkozik, és ami megvette a Hadal mélytengeri felfedezésre kitalált platformot. Vagy a The Heart of Racing autóverseny-csapat, amit egy másik Valve alkalmazottal, Yahn Bernierrel közösen menedzsel. Illetve ott a pár éve csendesen elindított Starfish Neuroscience, ami egy nagyon hasonló agyba szerelhető kütyüt fejleszt, mint Elon Musk Neuralinkje.

A kettő között azonban hatalmas különbség, hogy Gaben sosem kacérkodik a fejlesztéssel, sőt, igazán a mai napig nem is igazán lehetett sokat tudni róla. Vagyis most sem lehet, de legalább már azt tudjuk, hogy nagyjából mekkora az agyimplantátum: jelentősen kisebb, mint a Neuralink kábé érmeméretű megoldása. Legalábbis a Starfish oldalán a napokban megosztott kép alapján egészen biztosan:

Így fest jelenleg Gabe Newell vállalatának agyi implantátuma

Valószínűleg a Starfish fejlesztése érdekesebb Gaben számára, mint a Half Life 3, ha nem hasznosabb is annál. Ezek az eszközök ugyanis hatalmas segítséget nyújthat a jövőben a részleges, vagy teljes mozgáskorlátozottságban élők számára, akik egy-egy ilyen agyba ültetett implantátummal különféle elektronikai és digitális eszközt használhatnak – köztük például szövegszerkesztőket, a közösségi médiát (amire volt már példa), speciális művégtagokat, esetleg olyan mozgáselősegítő exoskeletont, mint amilyen a Wandercraft, az Atlas, vagy mint a ReWalk.

Ezt is olvasd el:

Vajon tényleg egy szimulációban élünk? – A „valóság” csak egy Mátrix?

×