A terápiás módszerek óriási fejlődésen mennek keresztül a robotikus mesterséges vázak megjelenésével, melyeknek köszönhetően egyre többen állhatnak fel a kerekesszékből.

A 8 éves Davidnél még egészen pici korában állapították meg az agyi bénulásnak nevezett neurológiai rendellenességet, amely következtében a gyermek igen korán lebénult, és elveszítette a hallását. A kisfiú emiatt nagyon nehezen képes bármire is, kerekesszékkel közlekedik, a szüleivel pedig kizárólag a jelnyelv segítségével képes kommunikálni – írja az Euronews.

Az Atlas 2030 nevű exoskeleton azonban kifejezetten a bénulásban szenvedő gyermekekre lett tervezve, amely segítségével nemcsak a rehabilitáció válik könnyebbé, de szinte egy teljesen új életet is ad a sérült kicsiknek. Az Európai Szabadalmi Hivatal szerint ez a világ első adaptálható robotikus exoskeletonja gyerekek számára. Ezt a „fémcsontvázat” kapta meg David is, aki mintha újjászületett volna, úgy játszik a többiekkel, míg az Atlast viseli.

„Eleinte megijedt tőle, és nagyon feszült volt, most viszont már látom, hogy megfogja a filctollat és rajzolni kezd, vagy szívesebben labdázik.” – mondta David édesanyja, Guadalupe Cardoso, aki szerint a fia sokkal boldogabb, amióta használhatja az Atlast. 

A mexikói Agyérsérültek Szövetsége (APAC) két hete kapta meg a készüléket, így Spanyolország és Franciaország után Mexikó a harmadik ország, ahol az Atlas exoskeletonjával kezelik a betegeket. Az Atlas 2030 kifejezetten 3 és 14 év közötti gyermekek számára készült, amely mellkasi vezérlés nélkül a törzstől a lábakig támogatja a gyermek járását. Megalkotója, Elena García Armada 2022-ben még az Európai Feltalálói Díjat is elnyerte érte.

Az APAC igazgatója, Guadalupe Maldonado szerint a mesterséges váz rekordidő alatt képes elérni azokat a rehabilitációs célkitűzéseket, melyeket a hagyományos terápiás módszerekkel hónapokig tartana – mint például az izmok megerősítése, vagy a betegek emésztőrendszerének és tüdőrendszerének javítása. Mindemellett kiemelte, hogy a gyerekeknek óriási segítség a kellő motivációhoz is, hiszen az exoskeletonnal sokkal nagyobb sikerélményük van, mint korábban bármi mással, ami a mentális egészségükre is jótékony hatással lehet.

De nem David az egyetlen szerencsés, aki az exoskeletonnak köszönhetően újra járhat:

Az apuka, aki egy exoskeletont csinált, hogy a 16 éves fia újra járhasson

×