Az exoskeleton-technológia nemcsak a hadászatban kifejezetten hasznos, de különösen nagy segítség lehet a részlegesen vagy teljesen lebénult emberek számára is.

Az az amerikai hadsereg veteránja, Richard Neider még az iraki háborúban szenvedett súlyos gerincvelő-sérülést, aminek következtében több mint 10 éve tolókocsiban él. A sérülés eleinte nem tűnt súlyosnak, és mankóval képes volt járni, az évek alatt azonban fokozatosan romlott az állapota, így hamarosan már csak járókerettel, végül pedig csak tolókocsival tudott közlekedni.

Neider elmondása szerint, ahogyan tolókocsiba kényszerült komoly depresszióba esett. Ezután szinte minden egészséges, azaz járóképes emberre dühös volt, míg ő maga komolyan megszenvedett minden életben töltött pillanatért. A veterán szerint ezért a „legnagyobb fogyatékosságot nem az jelentette számára, hogy nem tudott járni, hanem az, ahogyan a dolgokra tekintett” – mondta az AZFamily arizonai portálnak.

Az évek során nagy segítség volt a mentális problémái leküzdésében a felesége, míg a Veteránügyi Program és a ReWalk közösen a fizikai állapotának drasztikus javításában segítettek. Ez utóbbi egy olyan vállalat, ami robotikus exoskeletonokat készít kifejezetten sérült, járóképességüket elveszítő embereknek, míg a veteránokat megsegítő program anyagi támogatást nyújt a drága eszközök beszerzéséhez.

Így kerülhetett sor arra, hogy Neider 10 évnyi tolókocsiba kényszerült év után újra képes járni.

A Veteránügyi Program kifizette, a ReWalk kifejlesztette a robotikus járássegítő exoskeletont, a ReWalk Personal 6.0-t, amit a program keretében Neider kapott meg elsőként. Az akkumulátorral működő, motorizált eszköz különböző szenzorokkal rendelkezik, amelyek érzékelik, ha áthelyezi a testsúlyát, és ezután automatikusan átmozdítják a lábat, ezzel létrehozva a járómozgást. Az exoskeleton emellett stabilan tartja a csípőjét és a térdét is.

Dan Bonaroti, a Touchstone Rehabilitation fizikoterapeuta és tulajdonosa a DailyMail-nek elmondta, hogy a technológiának a Neiderhez hasonló betegeknél szélesebb körű felhasználási lehetőségei is vannak. Használható szerinte olyanoknál, akik teljesen lebénultak, de azoknak is nagyon hasznos lehet, akik részlegesen bénultak le, azaz akiknek a járás különösen körülményes vagy fájdalmas.

De nem csak fizikai előnyei vannak a ReWalk exoskeletonjának, vállalat szerint az eszköz a sérültek mentális egészségére is jótékony hatással lehet. Egy 2008-as tanulmány szerint a gerincvelő-sérült emberek 48,5 százaléka szenvedett mentális egészségügyi problémáktól, 37 százalékuk pedig depresszióval küzdött.

De nem a ReWalk az egyetlen, ami robotikus exoskeletonnal próbál segíteni a lebénult embereknek:

Az apuka, aki egy exoskeletont csinált, hogy a 16 éves fia újra járhasson

https://leet.hu/akcios-szoftverek/

×