Óriási áttörés történt az agyba ültethető implantátumok terén – egy New York-i vállalat jelentősen megelőzte az összes konkurenciáját.

Amíg Elon Musk Neuralinkjénél dolgozó szakemberek még várnak az amerikai hatóságok engedélyezésére, addig a Synchron nevű agy-számítógép interfésszel foglalkozó cég már legalább egy éve végezhet emberi kísérleteket az agyba ültethető chipekkel.

Az áttörés pedig 2021. december 23-án, magyar idő szerint hajnali 1 órakor történt, amikor is a neurotechnológia történelme során először írtak és posztoltak közösségi felületre kizárólag gondolkozással, az agyba ültetett eszköz segítségével.

A történelmi alany egy Philip O’Keefe nevű 62 éves férfi volt, aki a gyógyíthatatlan és teljes bénulást okozó amyotrófiás laterálszklerózisban, röviden ALS-ben szenved. A férfi szinte rögtön az engedélyezés után, 2020. áprilisában kapta meg az implantátumot, amit nyílt agyműtét nélkül, a nyaki vénán keresztül, stroke kezelésére általánosan használt neurointervenciós technikákkal helyeznek be az agyba.

Az alig 8 mm-es eszközt Stentrode-nak nevezték el, és jelenleg ez a Synchron – és feltehetőleg a világ – legfejlettebb vezeték nélküli (endovaszkuláris) agyimplantátuma. A vállalat szerint az eszközt kifejezetten olyan embereknek szánják, akik bénulás miatt korlátozottak a mindennapjaikban. A posztot a vállalat tulajdonosának, Thomas Oxley saját Twitter profiljára írták meg.

via – Business Wire

66 millió éves dínóembriót találtak Kínában – Jöhet is a Jurrassic Park

 

https://leet.hu/samsung/

×