Az Nvidia 2022-ben egy új csatlakozóval jelentkezett. Úgy tűnik, hogy továbbra is nagy a gond, leginkább az RTX 4090 kártyákkal.

2024.04.14. – Az Nvidia az RTX 3090 Ti modelljén debütáltatta a 12VHPWR névre keresztelt csatlakozóját. Kifejezetten biztató jövőképet rajzolt fel akkor a gyártó, papíron az összes felmerült problémára megoldást nyújtott volna a csatlakozó. Akár 600 wattot is képes szállítani egyetlen egy kábel és csatlakozó segítségével, míg a régebbi, 8 pines PCIe tápkábelből ekkor már 3 darab kellett a csúcskártyákra. Az RTX 40 csúcskártyái, köztük az RTX 4080 és 4090 kártyák szintén ezzel a csatlakozóval érkeztek, ám az öröm nem tartott sokáig.

Egyre több felhasználó jelezte, hogy égést, olvadást tapasztalt a kártyákon vagy akár a kábeleken, később pedig már a tápokkal sem stimmelt minden. Ennek orvoslására az Nvidia 2023 nyarán szépen csendben elkészítette a csatlakozó új változatát, mely a 12V-2×6 elnevezést kapta. Ez egyébként küllemben gyakorlatilag tökéletesen azonos a 12VHPWR-el, éppen ezért nem is tűnt fel senkinek a váltás. Szerencsére a belső azért változik, sokkal szigorúbb előírásokat követelnek meg a második verziótól. Ezt követően az új kártyák már ezzel a csatlakozóval érkeznek, de a régebbi modellek friss gyártásai is ezt kapták meg.

Továbbra is rengeteg Nvidia kártya, csatlakozó ég le

A Northridgefix csatornája nemrégiben egy új videóval jelentkezett. A hardverek javításával foglalkozó bolt tulajdonosa elárulta, hogy továbbra is hatalmas gondok vannak az RTX 4090 kártyákkal. A csatlakozó lecserélése alapvetően jó ötlet volt, ám a Cablemod kiegészítők ismét felszínre hozták a hibákat.

A Cablemod adapterek alapvetően minőségi termékek, ám még a régi csatlakozóra építenek. Ennek következményeként továbbra is körülbelül 200 darab, többnyire RTX 4090 kártya leégett csatlakozóját kell HAVONTA megjavítaniuk. Azt javasolja a bolt, hogy a gyári megoldások mellett tegyék le a voksot az Nvidia felhasználók. Ez magában foglalja a gyári, kártya mellé kapott Nvidia PCIe- 12V-2×6 az adaptereket vagy épp a modern tápok, dedikált, natív 12V-2×6 csatlakozóit. Ezek esetében már nem kell félni az olvadástól vagy a leégéstől.

Forrás: Videocardz

Ezt láttad már?

7 kegyetlen sz@r videojáték, amit legendásan jó stúdiók követtek el

 

×