A Sony legutóbb olyan szabadalmat nyújtott be, amit egy gömb alakú kontrollert ír le a PlayStation 5-höz, ami csak bizonyos játékokban lesz jó.

2023.10.31. – Ismét egy olyan Sony szabadalom érkezett, amiről már csak azért is érdemes beszélni, mert igen nehezen tudjuk elképzelni a használatát. Ha minden igaz, egy olyan kontroller készülne a PlayStation 5-höz, ami gömb alakú, ám ennek ellenére különleges lehetőséget nyújtana bizonyos játékokban. A Sony az elmúlt években számtalan szabadalmat nyújtott be, amik célja, hogy a PlayStation 5 minél több felhasználói élményt nyújtson. Ezek között van olyan rendszer, ami képesek követni a játékos szemmozgását, sőt olyan is, ami akár szagokat is hozzáad a játékélményhez. Az biztos tehát, hogy sok ötletük van arra, amivel elhúzhatnak a konkurencia mellett.

A Sony közben persze még mindig dolgozik a PlayStation 5 DualSense kontroll továbbfejlesztésén is, amit nagyon sokan dicsérnek a haptikus visszajelzés miatt. A DualSense szabadalmak között szerepel egy fülhallgató-tokkal ellátott változat, valamint egy levehető érintőképernyős kiegészítő. Persze van olyan szabadalom is, ami megvalósult már: a PS5 Access kontroller december 6-án jelenik meg.

Gömb

A Sony a közelmúltban egy új olyan szabadalmat nyújtott be, ami egy deformálható, gömb alakú kontrollert ír le. A két szabadalmi dokumentum szerint a játékosok képesek lesznek a kontrollert összenyomni, gombnyomás helyett. Ugyanakkor ez a módszer pontosabb kézkövetést tenne lehetővé az olyan VR-címekben, mint a Horizon Call of the Mountain. A játékosok akár két gömbkontrollert is használhatnának egy tengelyhez csatlakoztatva, amivel szimulálni lehetne egy fegyver tartását és elsütését, illetve más játékbeli műveleteket.

A Sony az évek során több szokatlan módját is vizsgálta a játékok irányításának. Például volt olyan ötlet is, amivel a játékosok egy banánt használjanak a hagyományos DualSense helyett. Mint a legtöbb szabadalom esetében, ez az új gömb alakú Sony kontroller is valószínűleg még a tervezés korai szakaszában van. Ha tényleg elkészül, akkor a VR játékok számára teljesen új élményt hozhat.

Ezek a szabadalmak mind részei a Sony azon törekvésének, hogy személyre szabott játékélményt nyújtsanak. Persze most is fontos megjegyezni, hogy nem minden szabadalom valósul meg. Egy nemrégiben készült Statista tanulmány szerint csak 2022-ben közel 1400 szabadalmat nyújtott be a Sony. Ezek közül nyilvánvalóan kevés ötlet jut el végül a PlayStation játékosokhoz.

Ezt láttad már?

8 csodálatos titok és utalás a Spider-Man 2-ben, amiket te is könnyen meglelhetsz

×