A mai napon hatalmasat fordult a videojátékos világ, ugyanis a Microsoft, úgy az Xbox megszerezte az egyik legnagyobb gigászt, az Activision Blizzardot. De vajon mi lesz ezután?

2023.10.13. – Ezen a napon lezárult végre a modern média történetének legnagyobb felvásárlása, mától hivatalosan is a Microsoft tulajdonát képezi a játékkiadó és gyártó vállalatóriás, a kultikus és a legsikeresebb videojátékokat jegyző Activision Blizzard + King trió.

Az ide vezető út különösen rögös volt, de erre alighanem számítottak a felek, mikor a legnagyobb semmiből egyszer csak 2022 januárjában bejelentették a 68,7 milliárd dolláros üzletet – ami a játékiparban abszolút rekord, a szórakoztatóiparban pedig rögtön a második legnagyobb rögtön a Disney-FOX akvizíció mögött. A világ versenyhatóságai mindkét céget alaposan átvilágították, hiszen egy ekkora volumenű egyesülés potenciálisan árthat a piaci versenynek, de a legtöbben annak ellenére sem találtak versenyellenes bizonyítékokat, hogy a Sony és a PlayStation ádázul ágált ellene, és Jim Ryan ott próbálta kigáncsolni Phil Spencerék lábát, ahol csak tudta.

A legnagyobb ellenfélnek a brit CMA, illetve az amerikai FTC bizonyult: előbbi a streaming szolgáltatások versenyében találta problémásnak az akvizíciót, míg utóbbi még az általa indított bírósági perben is csak a Sony nótáját fújta, miszerint a konkurens konzolnak nagyon rosszul jönne, ha az Xboxhoz kerülnének a világ leghíresebb játékainak jogai. Azt viszont egyik szerv sem tudta egyértelműen bizonyítani, hogy a játékosok rosszul járnának, ezért végül mindkét kontinensen – igaz, az utolsó pillanatban, de – akadály nélkül átcsusszant az egyesülés.

Mivel az amerikai bíróság megtiltotta az FTC-nek, hogy megakadályozza a felvásárlás lezárását, a britek pedig feltételekhez kötve engedélyezték, így a mai napon a Microsoft hivatalosan és ünnepélyesen is bejelentette,

hogy a Call of Duty, a Diablo, a StarCraft, a WarCraft, az Overwatch, a Spyro, a Crash Bandicoot, a Tony Hawk, a Candy Crush, és még nagyon sok más kultikus sorozat immáron a Microsoft, úgy az Xbox portfólióját gyarapítja.

Irány a Game Pass?

A Microsoft nyilvánvalóan nem a semmiért fizetett egy valag pénzt a játékokért, a stúdiókért, és mindenféle más szellemi tulajdonjogért, tehát igen, az Activision Blizzard játékai záros időn belül be fognak kerülni az Xbox játékszolgáltatásának kínálatába.

Hogy pontosan mikor, azt még nem tudni, arra azonban mérget vehetünk, hogy a kiadó legtöbb címe a következő hetekben-hónapokban fokozatosan, kisebb hullámokban, vagy akár a Bethesda játékaihoz hasonlóan egyszerre kerülhetnek be. Azt azonban az Activision határozottan leszögezte, hogy a legfrissebb megjelenéseik, mint például a Diablo 4 és a Call of Duty: Modern Warfare III leghamarabb csak valamikor 2024-ben jelenhetnek meg a Game Passban.

Mi lesz a PlayStationnel?

A Microsoft és a Sony, amikor már egyre egyértelműbbé vált a felvásárlás sikere, megállapodtak, hogy 10 évig még biztosan meg fog jelenni a Call of Duty PlayStationre. A paktum azonban csak a népszerű lövöldét kötötte a PS-hez, a többi játék esetleges folytatásáról már megfeledkeztek, ezért bizony nagyon nagy az esély rá, hogy a Bethesda Starfieldjéhez és a The Elder Scrolls VI-hoz hasonlóan a jövőben több Activision Blizzard alkotás lesz Xbox-konzolexkluzív.

Azt is fontos kiemelni, hogy nagyon sok játék készülhet titokban, melyekről már korábban megállapodott a Sony és az Activision Blizzard, ezeket pedig a Microsoft sem rúghatja fel. Ilyen is történt már korábban: a Deathloop és a Ghostwire: Tokyo is egy évig PS5-exkluzív volt, hiába volt már rég redmondi tulajdonban a Bethesda. De hogy ez milyen tartalmakat érint, azt majd csak a hivatalos leleplezések után fogjuk megtudni.

Ami biztos,

hogy 2023. október 13-tól a Microsoft és az Xbox a tulajdonosa a játékipar egyik leghatalmasabb szereplőjének, amely a világ legjövedelmezőbb, legsikeresebb, és legnagyobb hatású játékaiért felel. A felvásárlásból a játékosok mindenképpen jól jöhetnek ki, hiszen az Xbox jelenleg hatalmas lemaradásban kullog a PlayStation mögött, így viszont esélye lehet megszorongatni, ami üdítően hathat arra a versengésre, amely épp a játékosok kegyeiért folyik.

Irány a torrent? – 4 játék, amit már SEHOL sem tudsz megvenni | 2.

×