Sejtettük, de nem tudtuk, most azonban pont került a találgatások végére: az évtized legvártabb RPG-je nem jelenik meg PlayStationre.

2023.09.18. – Mikor a Microsoft 2021-ben szőröstül-bőröstül felvásárolta a Bethesdát, akkor már lehetett sejteni, hogy a hosszútávú célok között talááááán szerepelhet az Xbox exkluzív játékokkal való felduzzasztása is. Ennek lett az első fecskéje a Redfall – ami a Sony legnagyobb örömére 2023 egyik legrosszabb játéka is lett, a második próbálkozásra azonban nagyon betaláltak.

A Starfieldet ugyan divat utálni, de valójában – az összes tagadhatatlan hibájával együtt – egy igazán nagyszerű alkotás, ami idővel egészen biztosan az Xbox egyik legékesebb gyöngyszeme lesz. Most a játékipar és a gamer közösségek egyaránt a Bethesda űreposzára figyelnek, ami a fejlesztőknek nyilván nagyon jól jött, hiszen így egy időre senki nem kérdezi meg tőlük, hogy mégis hol a fenében van a következő The Elder Scrolls?!

Biztos unalmas lehet már, hogy 12 éve, a Skyrim megjelenése óta mindig és mindenki ezzel zaklatja szerencsétleneket, pedig azóta volt már egy Fallout 4, egy „eeeeehhh” Fallout 76, most egy Starfield, na meg egy Skyrim Legendary Edition, egy Skyrim Special Edition, egy Skyrim: Anniversary Edition, illetve egy Skyrim VR. Szóval senki egy szót sem szólhat, hogy nem volt mivel eltölteni az időt.

Hamarosan pedig jöhetnek majd a mindenféle Starfield kiadások is, amivel kitölthetik a The Elder Scrolls VI-ig az űrt, ugyanis mint nemrég, az Activision Blizzard felvásárlásának apropójából megejtett FTC elleni per során a redmondi ügyvéd által nyilvánosságra hozott információkból kiderült: a megjelenés még nagyon messze van, 2026 előtt egészen biztosan nem fog játszani vele senki – maximum a teszterek.

De nem is ez a legfontosabb kérdés, hanem az, hogy ha jön, akkor mire?

Bár a bíróságon Phil Specer eskü alatt vallotta, hogy a célplatformok egyelőre még nem eldöntöttek, de már ebből a ködösítésből is sejteni lehetett, hogy mire lesz érdemes számítani. Most ezeket a sejtéseket erősítették meg – mondjuk, hogy félhivatalosan: a The Verge újságírójához, Tom Warrenhez került bírósági dokumentumokból , melyeken a Bethesda játékainak elérhetőségét is feltüntették, kiderült, hogy az

eredetileg még 2018-ban bejelentett The Elder Scrolls VI a PC mellett kizárólag Xboxokon lesz elérhető.

Sejtettük, de nem tudtuk

Messziről lehetett érezni, hogy ennek bizony ez lesz a vége. Már csak azért is, mert a bíróságon az is kibukott, hogy a Microsoft elsősorban azért vásárolta fel a népszerű szerepjátékokat készítő stúdió-kiadó óriásvállalatot, mert attól tartott, hogy a Sony egy valag pénzért cserébe PS-exkluzívvá vásárolta volna a Starfieldet.

A félelmüket alátámasztandó, valami nagyon hasonló történt a táblázaton is szereplő két címmel: a Deathlooppal és a Ghostwire: Tokyóval, melyek egy teljes évig kizárólag PS5-ön voltak elérhetőek, és csak ezután jelenhettek meg Xboxra. Phil Specerékhez pedig eljutott az infó, miszerint a Starfielddel már nem időleges, hanem végleges exkluzivitást váltanának.

Erre végül azért nem került sor, mert a Microsoft bekebelezte a Bethesdát, így lett a szeptember 6-án megjelent Starfield PC és Xbox (Microsoft?) -exkluzív.

A bosszú pedig annyira édesnek bizonyult, hogy a TES:VI is hasonló sorsra juthat, amit előreláthatólag és immáron egészen biztosan csak a Microsoft gépein lehet majd játszani. Ez nyilván hatalmas érvágás a Sony-nak, hiszen a világ legnagyobb, legminőségibb és az évtized legvárományosabb fantasy RPG-je kihagyja a PlayStationt.

Addig persze még nagyon sok víz le fog folyni a Dunán, úgy pedig akár még a Specerék álláspontja is megváltozhat – a Starfield egészen őrületes sikere (a megjelenése első két hetében 6 millió játékost számlál) azonban nem ennek a lehetőségnek ágyaz meg.

Borítóképen: The Elder Scrolls Online

Ezt is érdemes elolvasnod:

A legócskább PC-n is plafonig tekert grafikával játszható a Starfield

×