A legócskább PC-n vagy laptopon is maximumra húzott grafikai beállítások mellett futhat a Bethesda legújabb grandiózus RPG-je, a Starfield.

2023.09.15. – Pár napja nem kicsit verte ki a biztosítékot a PC-s játékosoknál Todd Howard, amikor a Sterfield optimalizáltságáról beszélt. A Bethesda első embere szerint a grandiózus űr-RPG-vel jó munkát végeztek a PC-s platformokon, akinél pedig rosszul fut, annak érdemes lehet elgondolkoznia a gépe felfrissítésén.

Bár a főninek van némi igazsága, az azért mégiscsak furcsa, hogy a Starfield még a piacon lévő legacélosabb videokártyákat is megizzasztja. Nem egy videóban prezentálták, hogy még az RTX 3000-es, de még a 4000-es GPU-kon is bezuhan a képfrissítés, vagy egyszerűen nem lehet egy bizonyos – abszolút reális – szint fölé tornázni. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy a Bethesdánál az AMD kütyüjeit részesítették előnyben, a megjelenéskor például ezért maradt ki a DLSS-támogatás is.

Ha viszont hihetünk a fejlesztőknek, akkor az összes meglévő problémát orvosolni fogják hamarosan, addig pedig érdemes lehet szemezni az itt-ott bibis teljesítményre sebtapaszként szolgáló közösségi modok közül. Ha viszont olyan ócskavasunk van, amin teljesen esélytelen a Starfield 5 FPS-es futtatása is, akkor külön jó hír, hogy mától bárminemű trükközés nélkül is maximális beállításokon játszhatunk, méghozzá a legvadabb RTX minőségben.

Bizony, jól sejted, hogy a játékstreamingről van szó, de nem a Game Pass-féle konzolosról, hanem a PC-s GeForce Now-ról.

Bár eredetileg a Starfield a Microsoft és az NVIDIA megállapodás részeként már a megjelenés napjától elérhetőnek kellett volna lennie a szolgáltatásban, de erre mostanáig nem került sor. Az okokat csak sejthetjük, de igazából teljesen mindegy, mert a GeForce Now-nak hála már egy stabil internetkapcsolattal a legkrumplibb PC-n is remekül játszható.

A GeForce Now-ban a 10 eurós – 3800 forintos Priority csomagban 1080p felbontással 60 FPS mellett, a drágább: 20 eurós – 7600 forintos, ám RTX 4080-nal működő Ultimate csomaggal 4K 120 FPS-sel játszhatunk a Starfielddel.

Legalábbis papíron.

A Bethesda javításáig sajnos akadhatnak kisebb problémáink a képfrissítéssel, ami leginkább a Priority tierrel lesz észlelhető. Szerencsére a GeForce Now streamingje javít a helyzeten, így az esetek többségében 50 FPS fölött leszünk, míg az Ultimate ezzel szemben a 100 FPS-t karistolja – feljavított streaminggel kapunk 120-at.

Az ingyenes, GTX 1060-as kártyákkal operáló GeForce Now viszont teljesen alkalmatlan a feladatra. A The Verge munkatársa,  Sean Hollister kíváncsiságból megpróbálta a dolgot, de sok köszönet nem volt benne: nem töltöttek be rendesen a textúrák, a pálya, a karakterek, a tárgyak a képernyőn próbálták elnyerni a végső formájukat – inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Szóval, ha valaki potato PC-n szeretne gondtalanul Starfieldezni, annak érdemes ránéznie a GeForce Now szolgáltatására. A késleltetés miatt sem kell nagyon aggódni, ha stabil az otthoni netünk, akkor azzal sem lesz semmi probléma, észre sem fogjuk venni, hogy valójában nem is a mi gépünket dolgoztatja a program. Fontos ugyanakkor, hogy a Starfieldet is meg kell vásárolnunk ehhez a Steamen.

Na és ezt tudtad a Starfieldről?

Ilyet még nem láttunk! – Őrült dolgok történnek, ha újrakezded a Starfieldet

×