Amíg a Bethesda fejlesztői bőszen kalapálják a Starfield legfontosabb problémáit orvosló javításokat, addig a dolgos modderek már előálltak pár megoldással.

2023.09.08. – Nagyot megy szerencsétlen Todd Howard amúgy tök ártatlan mondata, amikor is azt találta mondani egy kérdésre, hogy nem felejtettek el optimalizálni, akinél szarul fut a Starfield, annak valószínűleg frissítenie kellene a hardverén.

Ezen a PC-s tábor nyilván akkorát horkant, hogy azt még az Alfa Centauri legtávolabbi planétáján is jó eséllyel meghallották. A Starfielddel ugyanis valóban akadnak problémák, hiszen még az ajánlott komponenseken – nevezetesen az RTX 2080+16 GB RAM+i5-10600K/Ryzen 5 3600X kombón is be-bezuhan az FPS úgy, hogy közel sem a legmagasabb beállításokon játszik az ember.

Oké, azért a Bethesda fejének kijelentésében is van némi igazság, hiszen ha a Steam-statisztikái nem hazudnak, akkor a PC-s „master race” többsége inkább a minimumot célozza (bár egyre több az RTX 3000-et használó), szóval tényleg elkélhet némi upgrade a legújabb címek elfogadható futtatásához. Illetve azt is a Starfield számlájára kell írnunk, hogy az FPS dropokat leszámítva megfelelő beállításokon bőven elfogadhatóan fut.


A teljesen egyértelmű problémákat egészen biztosan ki fogják majd javítani – ezért is szokás azt mondani, hogy azok, akik a megjelenéskor játszanak a játékokkal, valójában csak bétatesztelik, a valódi megjelenést pedig majd az utolsó nagyobb patch fogja elhozni. Jó hír azonban, hogy minden gondra van már megoldás, hála a lelkes moddereknek, akik szinte azonnal előálltak a csodatévő sebtapaszaikkal.

Csak a NexusMods oldalán már több mint 110 mod érhető el, melyek között találni olyat is, ami jelentősen javít a PC-s teljesítményen.

Az egyik (amit valószínűleg sokan meg fognak köszönni a Fallout 4-et és a Skyrimet is jelentősen feljavító PureDark nevű moddernek) például kicseréli az AMD FSR-jét az NVIDIA saját megoldására, a DLSS-re. Erre azért volt szükség, mert a Bethesda az AMD hivatalos partnere lett, ami emiatt hagyta ki a DLSS-t a játékból – pedig a PC-sek túlnyomó többsége a zöld kártyagyártó cuccait használják.

Elméletileg a stúdió nem zárkózott el teljesen a DLSS-től, de az biztos, hogy egy ideig PureDark valóban működő megoldására lesznek kényszerülve, amit teljesen ingyen lehet letölteni a NexusModsról. De nem az ő megoldása az egyetlen: érdemes lehet kipróbálni LukeFZ564 DLSS modját, hátha az több FPS-t és stabilabb élményt képes a képernyőre varázsolni.

De van más is!

A DLSS helyett E3roKK modja az optimalizálásra helyezi a hangsúlyt, ami bár csodákra nem képes, de a megfelelő specifikációkkal (minimum, ajánlott, vagy annál jobb) a telepítése után elvileg sokkal jobban, kiegyensúlyozottabban fut. Aki viszont nem felel meg a Starfield követelményeinek sem érdemes keseregnie: van már egy potato mod, ami képes annyira lebutítani a játékot, hogy az gond nélkül képes legyen elfutni egy kenyérpirítón is. Természetesen ezt is mindenki ingyen töltheti a Nexusról.

Mindezek mellett is bőven van miből válogatni:

Idővel pedig még több és több remek modot fogunk találni, melyek mindenféle érdekes és/vagy őrült módon változtathatják meg az igen terebélyes űrkalandot. Letöltés és telepítés előtt azonban mindent is érdemes ellenőrizni, nehogy véletlen bekapjunk valami csúnyaságot, illetve azt is érdemes szem előtt tartani, hogy ezek nem hivatalos fejlesztések, szóval előfordulhat, hogy itt-ott okozhatnak némi galibát.

Ezt is érdemes elolvasnod:

9 fantasztikus sci-fi játék, ha bejött (vagy épp nem tetszett) a Starfield

×