Ezzel a 9 különösen zseniális sci-fi játékkal akkor sem lősz mellé, ha egyébként nem dobtál hátast a Starfieldtől.

Szeptember 6-án hosszas várakozást követően megjelent végre a Bethesda legújabb szerepjátéka, a csillagok közé szólító Starfield, ami több szempontból is az év egyik legfontosabb címe.

A világ első számú RPG stúdiója 25 éve nem indított új IP-t, ezért a sci-fi megjelenését hatalmas várakozás övezte – pláne, hogy a rajongók már 12 éve ácsingóznak a The Elder Scrolls VI-ra, de 8 éve nem volt valamirevaló Fallout sem. Emellett a konzolok között az Xboxnak is elkélt már egy igazán kiemelkedő exkluzív, ami még a Bethesda mércéjéhez képest is magasabbra emelte a megugrandó minőséget jelző nívópálcát.

Bár a Starfield nem lett egy maradéktalanul tökéletes, hibáktól teljesen mentes kaland, azt azért bátran kijelenthetjük, hogy nagyszerű élményben lehet része annak, aki valami sosem látott felfedezés reményében pattan az egyedi űrhajójának volánja mögé. Az űr mélyének és az ismeretlen bolygók titkainak kifürkészése ugyan nem egy hétvégi kiruccanás, de a végeztével garantáltan megjön majd az étvágy más galaxisokhoz is.

Ezért idejekorán, de elhoztam 9 olyan nem kevésbé fantasztikus sci-fi játékot, melyekkel még akkor sem lövünk mellé a fotontorpedóval, ha valamit hiányoltunk a Starfieldből.

1. The Outer Worlds

Az Outer Worlds tulajdonképpen egy proto-Starfield is lehetne, hiszen éppenséggel pont az a csapat készítette, amely annak idején nem csak besegített a Bethesda egyik legnagyobb sorozatába, a Falloutba, hanem annak minden túlzás nélkül az egyik legjobb felvonását, a New Vegast szállították.

Az Obsidian azonban nem szakított a bethesdás vonallal, és mielőtt a Microsoft őket is beszippantotta volna, elkezdték hegeszteni a Falloutra néhol kísértetiesen hasonlító űr-RPG-t. Ez lett a The Outer Worlds, ami a csapat múltja miatt a lista legstarfieldesebb címe.

Itt is van egy saját hajónk, amit ugyan nem különösebben fejleszthetünk vagy szabhatunk testre, de a segítségével igen egzotikus planétákra látogathatunk. A dialógus- és a képesség-rendszer is ismerős lehet, ahogyan a lootolás, a küldetések menete, na meg a harc is a Falloutból lett átmentve és továbbfejlesztve. Itt is hangsúlyos szerepet kap a toborozható legénység, a velük kialakítható kapcsolat

A legszignifikánsabb különbséget talán a tónusban és a méretekben fedezhetjük fel: a The Outer Worlds egy sokkal lazább és viccesebb, kevésbé tudományosabb és szerteágazóbb sci-fi RPG, mint a Starfield. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne dugig tömve érdekes tartalommal, ami több tucatnyi játékórára képes beszippantani bárkit.

Jó hír, hogy már készülget a folytatás is.

2. Fallout 4

Ezzel a választással talán nem lepek meg senkit: a Bethesda nyilván nagyon sokat örökített át a korábbi játékaiból a Starfieldbe, így nyilvánvaló egyezéseket fedezhetünk fel közte, és a Fallout 4 között. Bár a posztapokaliptikus kalandban nem tudunk az űrben utazva ismeretlen bolygókat felfedezni, esszenciájukban viszont elég hasonló élményben lehet részünk.

Űrhajó helyett biztonságos bázist építhetünk, aminek falain túl mindenféle rémségre lövöldözhetünk, miközben mindenféle flótással ismerkedünk össze. A Föld pedig annyira le van pusztulva, hogy olyan, mintha egy másik planétán lennénk. Segítő szándékú robot is akad, bár a leghűségesebb társunk egy kutya, Dogmeat lesz.

3. Everspace 2

Nyilván nem egy tökéletes játék a Starfield, aminek a legnagyobb és leggyakrabban hangoztatott hibája talán az űrhajózás, az űrbéli felfedezés. A legtöbben ezen a téren valami hasonló játékmenetre számítottak, mint amit más űrhajós címeknél már láthattunk: hogy szabadon bejárhatjuk a galaxisokat, ezért jókora pofonnal érhet fel, mikor rádöbbenünk, hogy itt bizony szó sincs ilyesmiről, és inkább gyorsutazgatni fogunk a csillagok között.

Ettől persze nem lesz rosszabb, vagy egyenesen rossz játék a Starfield, azok a Star Treken szocializálódott játékosok viszont némileg csalódhatnak, akik Todd Howard hangzatos „több mint 1000 felfedezhető egyedi bolygó”, illetve „epikus űrcsaták” mondatait könnybe lábadt szemekkel itták.

De nyugalom, van megoldás!

Nem is olyan régen jelent meg az Everspace 2, ami semmi másról sem szól, mint az ismeretlen világűr körberepkedéséről. A hajónkat nyilván itt is fejleszthetjük, lecserélhetjük, testre szabhatjuk, hogy egyre hatékonyabban szállhassunk harcba az űrkalózokkal és martalócokkal. RPG-s elemek is akadnak, sőt, a szétlőtt roncsok közül kiguberálhatjuk a legértékesebb kincseket is.

A látványra sem lehet túl sok panasz, hiszen egészen mámorítóan tud festeni, amikor egy meteorrajon keresztül száguldunk a következő csillagködbe, lehagyva a szomszédos naprendszer hatalmas napját. A játékmenet kicsit árkádos, az irányítást pedig szokni kell, mégis, aki az űr felfedezését hiányolta a Starfieldből, az az Everspace 2-ben maradéktalanul megkapja.

Jó hír, hogy ez is egyenesen a Game Passban jelent meg.

4. No Man’s Sky

Aki a botrányos megjelenése után nem kifejezetten követte a No Man’s Sky további sorsát, az nagyokat pisloghat most azon, hogy ezt a játékot is ajánlom a Starfield utánra. A Hello Games fejlesztői az évek során megannyi ingyenes és fizetős frissítéssel és nagyobb kiegészítővel tette azzá a játékká, amit ígértek, sőt, talán még annál is sokkal többé.

A No Man’s Sky egy egészen fantasztikus sci-fi kalandjáték lett, ami minden aspektusában egy csoda. És egyáltalán nem túlzok: a játékban olyan mennyiségű tartalom várja a felfedezést, hogy abba még a Bethesda is belepirulna, pláne úgy, hogy a Starfield legtöbbet kritizált részei is teljesen flottul működnek.

A procedurális bolygógenerálás remekül működik, a felfedezéseknek nem szabnak határokat láthatatlan falakkal, a bolygókat teljesen szabadon bejárhatjuk, oda és úgy építkezünk, ahová akarunk, és úgy járjuk be a világűrt – töltőképernyő nélkül, ahogyan nem szégyelljük. A sztori DLC-knek hála pedig izgalmas és érdekes kalandokban is részt vehetünk.

5-6-7-8. Mass Effect: Legendary Edition + Andromeda

Természetesen a sci-fi RPG-k koronázatlan királyát, a Mass Effectet sem lehet kihagyni egy ilyen ajánlóból, aminek mindenképp a remasterelt gyűjteményes kiadására érdemes lecsapni. A Legendary Edition a teljes trilógiát maradéktalanul tartalmazza, vagyis az alapjátékok mellett a 40 kiegészítőt is megkapjuk – mindent 4K Ultra HD-re húzva.

De nem szabad megfeledkeznünk az Andromedáról sem, amit megjelenésekor alaposan ízekre szedett mindenki, olyan problémás állapotban volt. Azóta viszont egy tökéletesen játszható darab, ami bár történetében és karaktereiben nem ér fel a nagy elődhöz, mégis egy egészen varázslatos felfedezésekkel teli csillagközi kalandot nyújt a Starfield után.

9. System Shock (2023-as remake)

A Nightdive Studios csapata a remasterelések legnagyobb ászai, akik legutóbb a Quake 2-vel robbantottak hatalmasat – hamarosan pedig a legendás Jedi Knight-sorozatot elindító Star Wars: Dark Forcest veszik kezelésbe. Azt azonban meglepőnek találom, hogy az idei legnagyobb dobásukról viszonylag keveset hallani a médiában, pedig sokkal nagyobb munkát és kreativitást raktak bele, mint bármelyik korábbi munkájukba.

Mondjuk ez azért sem meglepő, mert a System Shockot nem csak remasterelték (azt már 2015-ben letudták), hanem teljes egészében az alapjaitól alkották újra. A kultikus sci-fi nagyon sokáig készült és halogatott remake-je végül 2023 májusában jelent meg PC-re és konzolokra, a média mégsem hordozta körbe a hátán, pedig abszolút rászolgált volna.

A System Shock áll talán a legtávolabb a Starfieldtől, legalábbis abban a tekintetben, hogy nem sok szerepjátékos elem kapott helyet benne. Persze lootolunk, és fejlődünk a kaland során, de azt inkább BioShock-játékokhoz hasonló rendszerben tesszük (mivel a System Shock volt a nagy előd).

Itt nem fogunk az űrben utazni, különféle karakterekkel hosszasan beszélgetni, vagy hatalmas bolygókat felfedezni: be vagyunk zárva egy űrállomásba, ami fölött egy elszabadult AI vette át az irányítást, a mi feladatunk pedig bármilyen módon megállítani őt. Ehhez olyan képességeket és eszközöket vethetünk be, amilyeneket csak akarunk, de érdemes vigyázni, mert a szabadon bejárható állomás irtózatos és halálos veszélyeket rejteget.

Ha tehát a Starfieldben a harcrendszert nehezményezted, akkor a System Shock remake-ben minden vágyad kiélheted!

Lemaradt valami a listáról? Mindenképp írd meg nekünk a Leet Facebook-oldalán egy cikk alatti hozzászólásban!

Ezt is érdemes elolvasnod:

13 zseniális szerepjáték, ha totál rácsavarodtál a Baldur’s Gate 3-ra

×