Eldőlt a Call of Duty, a Candy Crush, a Diablo és a World of Warcraft gazdájának sorsa, de módosult az eredeti egyezség a Microsoft és a Blizzard között.

2023.10.13. – Az Activision Blizzard felvásárlásának folyamata hosszú, viszontagságos úton, de nagyjából (CSAK nagyjából) úgy zárul le, ahogy kezdetben tervezték a felek. A Microsoft még a tavalyi év elején kürtölte világgá, hogy az ágazat történetében rekordnak számító 67,8 milliárd dollárért megveszi a videojáték-kiadót. Persze tudták, hogy nem lesz rövid menet, de – részben a PlayStationt birtokló Sony hisztije miatt – váratlanul nehézkessé vált a biznisz engedélyeztetése. A CoD-ot és más AAA game-eket birtokló cég viszontagságos úton, de végül a Microsoft portfoliójában landol,

viszont nem teljesen úgy, ahogy kezdetben elképzelték.

Forrás: Activision Blizzard

A felvásárlásnak több állam gazdasági hivatala is nekiugrott, ugyanazzal az indokkal, ami a Sonyt is bántotta: attól lehetett tartani, hogy felborítja a tisztességes üzleti versenyt. A leghangosabban az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) és a brit versenyhivatal (CMA) tiltakozott. Velük is tartott a legtovább a harc, viszont Angliában legalább sikerült lenyugtatni a kedélyeket. A CMA az X-en osztotta meg hivatalosan is, hogy a korábbi döntés nyomán mára milyen kompromisszumra jutott a vállalatokkal.

A CMA a közlemény alapján elérte, hogy a Microsoft kvázi egy harmadik felet is bevonjon az üzletbe. Az Activision Blizzard részükről már 2023. október 18-tól a vevőé lehet, de nem szőröstül-bőröstül. A kiadó cloud gaming jogait egy másik cégnek kell értékesíteni, hogy megőrizzék a piaci és árverseny kiegyensúlyozottságát. A mérleg nyelve az Ubisoft lett. Mivel a Blizzard felhőplatformját a jövőben ők fogják üzemeltetni Nagy-Britanniában, a CMA megnyugodott, és eláll a felvásárlás útjából.

Már csak egy eljárás van folyamatban a fúzió ellen – emlékeztet a GameStar, és ez az FTC bírósági pere. Az amerikaiak szerint a Blizzard felvásárlása továbbra is káros a tisztességes piaci versenyre, így újabb meghallgatásra kerül sor az ügyben, december elején. Gyakorlatilag feleslegesen, mert a Blizzard bekebelezése addigra megtörténik. Ennek az FTC már nem tudja útját állni, szóval a per befejezése nem több formalitásnál. A Microsoft várhatóan rövidesen bejelenti a felvásárlás sikeres befejezését. Az Activision Blizzard vezérigazgatója, Bobby Kotick már megtette: e-mailben szólt a dolgozóknak a hírről. „Most már rendelkezünk a lezáráshoz szükséges összes hatósági jóváhagyással, és alig várjuk, hogy még több játékosnak szerezzünk örömet a világ minden táján” – írta.

„Izgatottan várjuk a Microsofttal közös következő fejezetünket, és a végtelen lehetőségeket, amelyeket ez számotokra és a játékosaink számára teremt.”

A lényeg az, hogy a Microsoft az Ubisoft bevonásával már nem tud akkora befolyást szerezni, amivel az FTC meg tudná fogni, így a napokban lezárható a bő másfél éves huzavona. Ez rád nézve várhatóan csak annyiban lesz hatással, hogy a Microsoft szép fokozatosan elkezdi beemelni a Game Passba a Blizzard korábbi játékait, köztük például több CoD és Diablo címet.

De a PS gamereknek sincs okuk aggódni a CoD miatt:

HIVATALOS: Végre eldőlt mi lesz a Call of Duty jövője PlayStationön

×