A Sony a szakadékig hátrált, ahol végül megadta magát, és kapitulált a Microsoft előtt. Azaz eldőlt végre, mi lesz a Call of Duty jövője PlayStationön.

Bár a Sony a kezdetek kezdete óta minden erejével az összes létező fronton a Microsoft 💗 Activision Blizzard frigy beteljesülése ellen harcolt, az utóbbi napokban egyre biztosabbá vált, hogy a több mint egy éves dráma után a redmondiak valóban megveszik a Call of Duty, a Diablo, a WarCraft, a StarCraft és még sok másik sikerjáték kiadóját.

A hosszas és mindenre kiterjedő versenyhivatali vizsgálódások, majd az FTC kontra Microsoft bírósági ügy során kiderült, hogy a PlayStation konzolok gyártójának még az első körben felajánlották azt az egyedi megállapodást, amit a Nintendo vezérkara elfogadott. Ebben tulajdonképpen a Call of Duty jövőjét garantálták a különböző platformokon, amit Jim Ryanék a szabályozószervek döntésében bízva magabiztosan elutasítottak. Ryan szerint ugyanis a Microsoft ezt csupán ürügyként használná a felvásárlás elfogadtatásához, valójában azonban a CoD sokkal rosszabb minőségben, esetleg később jelenne meg PlayStationre, ezzel pedig a rivális Xbox felé terelnék a játékosokat.

A Sony játékrészlegének atyaúristene ezután személyesen látogatta meg a brüsszeli bürokratákat, de mint később kiderült, fölöslegesen. Az EU ugyanis úgy állapította meg, hogy a Microsoft vállalásai épp elegendőek ahhoz, hogy csont nélkül engedjék neki bekebelezni a játékipar egyik legnagyobb gigászát. A Sony szintén szomorúan nézhette végig az amerikai versenyhatóság bukását a bíróságon, ahol egyértelmű és fellebbezhetetlen ítélet született arról, hogy az Xbox tulajdonosa semmilyen szinten nem rontja a versengést, sőt mi több, valójában még a játékosoknak tenne eleget ezzel.

Mostanra az egyetlen, ami  még az akvizíció ellen ágálnak – igaz egyre kevesebb hévvel és átéléssel, az Egyesült Királyság illetékese, a CMA, ami épp az amerikai ítélet nyomán kezdeményezett azonnali felülbírálást a korábbi döntésével szemben. Nagy meglepetés viszont senkit sem fog érni: a Microsoft mindenre és szinte bármire hajlandó, hogy átmenjen az üzletet, míg a britek valószínűleg nem szívesen mennének egyedül a forgalommal szemben, amivel (az MS korábbi fenyegetése szerint) az Activision Blizzard és az összes játékának teljes kivonulását kockáztatnák.

A Sony körül tehát teljes mértékben elfogyott a levegő, elmentek az utolsó falig, most pedig kapituláltak a Microsoft előtt.

Az Xbox első embere, Phil Spencer ugyanis bejelentette, hogy a Nintendo és az összes játékstreaming szolgáltató után sereghajtóként a Sony-val is sikerült megállapodni az Activision és a világ legnépszerűbb és legsikeresebb akciójátékának jövőjével kapcsolatban. Az új megállapodásról egyelőre nem tudni, hogy az-e, amit korábban is felajánlottak, vagy módosítottak rajta, de ha mégis, akkor a Call of Duty még 10 évig ~ mához képest 2033 végéig egészen biztosan meg fog jelenni PlayStationre.

Továbbá! Az eredeti szerződésben azt is kikötötték, hogy a CoD részei a PS+ játékszolgáltatásába is bekerülhetnek. Ez azt jelentené, hogy ha a Sony hajlandó kifizetni az ilyenkor szokásos összeget, akkor az FPS választott etapjai az Extra vagy a Premium katalógusába látogathat, vagy esetleg (mint most pl. a Cold War) az Essentiallal is elérhető havi ajándékként ingyen igényelhető lehet. Ezt a kitételt szinte biztosan megtartották, tekintve, hogy nem is olyan rég egy maroknyi Bethesda játék – melyek már a Microsoft tulajdonát képezik – szintén a PS+ kínálatának részei lettek.

Viszont, ahogyan már az Activision Blizzard összes játékának jövőjét kiveséző/megjövendölő cikkemben is hosszasan taglaltam: ezek az egyedi megállapodások valamiért szemet szúróan Call of Duty-vízfejűek. Értem ezt úgy, hogy látványosan nem esik szó a bejelentésük kapcsán semmilyen másik címről, mintha a Diablo, a WarCraft, a StarCraft kevésbé lennének meghatározó részei a felvásárlásnak. Ha nem csak a CoD, hanem ez a része is érdekel a témának, akkor érdemes elolvasnod azt az írást is.

A lényeg a lényeg: a Call of Duty sorsa egy időre bebetonozott PlayStationön is. Továbbra is érkeznek az újabb etapok, frissítések, szezonok, játékbeli extrák, vagyis semmiből sem fognak kimaradni a PS-tulajdonosok. Ehhez azonban az is kell, hogy a Sony is megenyhüljön a Microsoft irányába, és az egykori fenyegetésüket elfeledve továbbra is biztosítsanak fejlesztői példányokat a konzolokból. Merthogy ilyenről is volt szó…

Ezt is érdemes elolvasnod:

Képes vagy-e megkülönböztetni a valódi fotókat az AI generált képektől?

 

×