Irány a Game Pass? - Mi lesz a Call of Duty és a Diablo sorsa a Microsoft felvásárlása után?

A PlayStation tulajdonosok számára a változás szinte észrevehetetlen lesz, miközben az Xboxos játékosok – főleg a Game Pass-előfizetők – hevesen dörzsölhetik a tenyerüket.

0
 

A PlayStation tulajdonosok számára a változás szinte észrevehetetlen lesz, miközben az Xboxos játékosok – főleg a Game Pass-előfizetők – hevesen dörzsölhetik a tenyerüket.

2023.07.12. – A Microsoft az Isten lábát fogta meg Jacqueline Scott Corley bírónővel, aki a július 18-ra kitűzött záródátum előtt pont a napokban adott helyet az Activision Blizzard + King játékipari óriások felvásárlásának. A bírónő szerint az FTC (Szövetségi Kereskedelmi Bizottság) egész egyszerűen nem tudta bebizonyítani azt az állítását, miszerint az akvizícióval a redmondi vállalat valóban betenne a játékpiaci versengésnek, ahol a Nintendóval és a Sony-val kell versenyeznie.

Sőt, azt is kimondta, hogy az üzlet valójában csak a konzoleladási rekordokat döntögető Sony-nak fájna, a játékosok azonban nagyon is jól járnának, ha az xboxos portfólió alá terelődnének az olyan játékok, mint a Call of Duty, a Diablo, a WarCraft és a StarCraft-sorozat, és még nagyon-nagyon sok más. A Microsoft vállalásaival például a Nintendo gépére is ellátogathat a népszerű FPS, aminek eddig egyetlen része sem jelent meg rá, sőt, a különböző felhőszolgáltatások révén azok is hozzáférhetnek az érintett összes játékhoz, akiknek sem konzoljuk, sem pedig megfelelő PC-jük sincs a futtatásukhoz.

Ez utóbbival mondjuk a brit szabályozó CMA nagyon nem ért egyet. Az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatósága szerint ugyanis a Microsoft komoly előnyre tenne szert a játékszolgáltatások versenyében az ultrasikeres címekkel, ezért is blokkolják az üzletet. Az amerikai bíróság döntése nyomán azonban most épp újratervezésben vannak, legalábbis meglepően gyorsan és nyitottan jelentették be a korábbi döntésük felülbírálását.

Ez azonban nem sokat változtat a lényegen, és bár még közel sem lejátszott a meccs, a Microsoft egy egyéves megfeszített szezon után valószínűleg egy hatalmas trófeával térhet haza hamarosan.

Az egyetlen kérdés csupán, hogy redmondba vándorolva pontosan mi lesz a Call of Duty, a WarCraft, a StarCraft, a Diablo, a Crash Bandicoot, a Spyro, az Overwatch, a Candy Crush és még sok másik remek játék sorsa?

Mivel a Microsoftnak korábban is akadtak hasonló bevásárlásai, na meg nem is oly rég a Bethesdát sikerült magukévá tenni, nagyjából körvonalazódhat néhány nagyon valószínű forgatókönyv. Az biztos, hogy a kiadó legtöbb játéka nem lesz Xbox-exkluzív, legalábbis belátható ideig semmiképp. Ezt a redmondiak vállalásai is alátámasztják: a Sony-nak és a Nintendónak is írásba adták, hogy a Call of Duty a jövőben – egészen 2034-ig – meg fog jelenni az ő platformjaikra is.

Ugyanakkor a Bethesda példájából tudhatjuk, hogy az Activision évente megjelenő sikerjátékán túl már közel sem ennyire lesznek nyitottak.

Ez egészen konkrétan azt jelenti, hogy az Activision más, akár régről újra elővett/folytatott, esetleg teljesen új címei esetenkénti elbírálás alá fognak esni: pont úgy, mint a Bethesdánál is történt. De ennél sokkal érdekesebb, hogy mi lesz a Blizzard még ezen ügy kapcsán is meglepően keveset emlegetett játékaival, mint a Diablo, a WarCraft, a StarCraft, vagy az Overwatch?

Amíg mindenki a Call of Duty-ra szuperfókuszált, az utóbbi évek legbalhésabb stúdiójáról szinte mindenki megfeledkezett, pedig egyáltalán nem elhanyagolható címekért felel. Az tutibiztos, hogy a már megjelent játékok mindenhol megmaradnak, és attól sem kell nagyon tartani, hogy az endgame után szolgáltatásként működő Diablo IV vagy az Overwatch 2 nem fog tovább frissülni. Ahhoz túlságosan jövedelmező játékok.

A jövőbeli projekteknek is nagyon nehéz mit jósolni, hiszen a Blizzard a Rockstart is megszégyenítő szuperlassú munkatempóról ismeretes, vagyis ritkán adnak ki a kezük közül új játékokat. Ez viszont akár azt is jelentheti, hogy mire oda jutunk, hogy megjelenjen egy akármilyen-bármilyen folytatás a neves sorozatokhoz, addigra már senki sem fog csodálkozni vagy fennakadni egy esetleges Xbox-exkluzivitáson.

Na és mi a helyzet a Game Pass-szal?

Nem létezik a világon semmi, nincs olyan misztikus erő és lény, ami képes lenne meggátolni Phil Spencert és csapatát, hogy berakja a megakiadó valamennyi játékát a szolgáltatásba. A Game Pass jelenleg az új előfizetők kegyeiért harcol, és bár konzolon már nem remélnek érdemi növekedést, az Activision Blizzard címei szinte biztosan minden egyes Xbox tulajdonost a Game Pass szerető karjaiba üldözne.

A Bethesdával szemben azonban itt lehetnek majd eltérések. Mint kiderült, az Activision jelenlegi szerződései miatt a legújabb CoD leghamarabb csak 2025-ben csatlakozhat a játékszolgáltatásba, viszont a világ egyik, ha nem a legjövedelmezőbb teljes áron kínált játékaként inkább egy Fifás ütemterv tűnik valószínűbb megoldásnak. A népszerű focis játék legfrissebb etapja ugyanis néhány hónappal a legújabb rész megjelenése előtt szokott a kínálatba kerülni, köszönhetően az EA Play-nek, ami a Game Pass Ultimate konstrukció része.

Mivel a Microsoft nem érdekelt bedönteni a meglévő pénzmágnes ütemtervet, a Call of Duty-k valószínűleg egy éves intervallumon belül fognak Game Pass-osodni.

Korábban az is közszájon terjedt, hogy a Diablo IV is a kínálatba tart, de azt a Blizzard első embere már cáfolta. Nincs is okunk mást feltételezni, arra viszont már sokkal nagyobb az esély, hogy később, amikor az eladások kellőképp visszaesnek, akkor élni fognak a kínálkozó lehetőséggel. Ne feledjük: az új Diablo live service modellre épül, a jövőben pedig egy csomó – fizetős – kiegészítő fog érkezni bele, melyeket a Game Passon keresztül remekül el lehet majd adni.

A korábbi játékok viszont, kezdve a régebbi Call of Duty-kkal, a Crashen és a Spyrón át, egészen a Diablo II: Resurrectedig garantáltan és záros időn belül helyet kaphatnak a szolgáltatásban.

Hogy pontosan mikor, azt nehéz megmondani, de amennyiben nem csúsznak sokat a felvásárlás eredetileg július 18-ra kitűzött lezárásával, akkor erre heteken, maximum hónapokon belül sor kerülhet. Sokáig legalábbis nem fogják húzni a dolgot, de mivel nem ismerjük az Activision Blizzard más cégekkel már megkötött szerződéseit, biztosat senki, még a Microsoft sem tud.

Dióhéjban ez várhat ránk (feltételes mód on!) és az Activision Blizzard játékaira a jövőben, immáron mint a Microsoft Game Studios oszlopos tagjai. Szóval a kizárólag PlayStationnel rendelkező játékosoknak egyelőre nincs mitől tartaniuk, számukra a helyzet változatlan marad, míg az Xboxosak dörzsölhetik a tenyerük, hiszen ha exkluzívokkal most még nem, de értékes Game Pass címekkel gazdagodhatnak.

Ezt is érdemes elolvasnod:

MEGAKVÍZ: Felismered-e a videojátékok legikonikusabb fegyvereit?

×