Komoly csatát nyert meg a Microsoft az amerikai versenyhatósággal szemben, amivel eggyel közelebb kerültek az Activision Blizzard teljes bekebelezéséhez.

2023.07.11. – Amikor a Microsoft 2022-ben a semmiből ledobta a játékipari atomot az Activision Blizzard + King rekordnak számító 68,7 milliárd dolláros felvásárlásával, akkor talán még ők sem gondolták volna, hogy mekkora hajrát kell majd lenyomniuk az akvizíció zárószakaszában.

A világ piaci versenyt ellenőrző és szabályozó hatóságai egy teljes éven át alaposan átvilágították az összefonódó cégeket, hogy kiderítsék milyen hatása lehet a játékiparra a redmondiak nagybevásárlása. A legtöbb területen nem látták akadályát az üzletnek és zöld utat adtak neki, ám két szabályozó, a brit Verseny- és Piacfelügyelet, illetve az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) szerint a Microsoft ezzel túlságosan belerondítana a PlayStationnel folytatott konzolháborújába, ahogyan komoly előnyre tenne szert a felhő alapú játékszolgáltatások versenyében is.

Ennek ellenére a Microsoft nagyon szeretné lezárni a felvásárlást még a július 18-ra kitűzött eredeti céldátum előtt, ha ugyanis kifutnak az időkeretből, akkor az egész folyamatot teljesen az elejéről kell kezdeniük, vagy ami még rosszabb, el is bukhatják az Activision Blizzardot. Az FTC viszont próbálja lassítani a dolgot, ezért bíróságra rángatták a vállalatokat, hogy ott próbálják meg kigáncsolni az időből szépen lassan kifutó Microsoftot.

Az ötnapos meghallgatás nem egészen két héttel ezelőtt ért véget, amely során mindenféle üzleti és fejlesztési titokra fény derült, többek között például a PS5 Slim modelljének potenciális megjelenésére, vagy hogy a Sony milyen érdekes, imitt-amott megkérdőjelezhető módszerekkel próbálja meg ellehetetleníteni a konkurenciát. Jacqueline Scott Corley bírónő minden információ és tanúvallomás alapján arról kellett döntsön, hogy helyt ad-e az FTC követelésének, azaz le kell-e állítani – esetleg meg is kell-e szüntetni az adás-vételt.

Hosszas mérlegelés után július 11-én kedd délután végül sikerült döntésre jutni, miszerint a Microsoft nem, hogy nem veszélyezteti a játékpiaci versenyt, de még serkenti is azt, és mivel az FTC sem tudta bizonyítani ennek ellenkezőjét, elutasítják a megszüntetésre irányuló kérvényt.

A bírónő szerint a Microsoft több, mint eleget tett az egészséges versenyhelyzet fenntartásához azzal, hogy 10 éves ígéretet tett a Sony-nak az Activision Blizzard játékainak PlayStationös megjelenéseire, hogy szerződést kötött a Nintendóval a CoD Switchre kiadásáról (amire korábban nem volt példa), illetve hogy az érintett játékokat más felhőszolgáltatásokban is elérhetővé teszik.

A bírósági ítéletet ugyan a Microsoft elnöke, Brad Smith és az Activision Blizzard vezetője, Bobby Kotick is pozitívan fogadta, azért vár még rájuk néhány álmatlan éjszaka. Egyrészt az FTC-nek július 14-ig bezárólag módjában áll fellebbezni a döntéssel szemben, amit a szabályozó szóvivője már pedzegetett, illetve megoldást kell találni a brit tiltásra is, ami szintén ellehetetleníti az akvizíció lezárását.

Utóbbival kapcsolatban a Microsoft fellebbezett, a meghallgatás pedig július 28-án veszi kezdetét, ami azt jelentheti, hogy a felek néhány nappal el fogják odázni a 18-i záródátumot. Egy esetleges kedvezőtlen eredmény nyilván nagyon fájna a Microsftnak, ami korábban már erre vonatkozólag a brit piac elhagyásával is fenyegetőzött.

Ha azonban a következő hétig nem történik már semmi komolyabb, akkor a Microsoft több mint egy éves harcot követően olyan népszerű játéksorozatokra teheti rá a mancsát, mint a már említett Call of Duty, a WarCraft, a StarCraft, a Diablo, az Overwatch, a Crash Bandicoot, a Tony Hawk’s Pro Skater, a Spyro, a Heartstone, vagy sok más mellett a Candy Crush Saga. Sőt mindezek rövid úton valószínűleg a Game Pass kínálatába is bekerülnek

Ezt is érdemes elolvasnod:

A Sony évek óta fullba nyomja a kretént, és emiatt lehet nem lesz PS6-ra Call of Duty

 

×