Aki vállalja, hogy napi szinten nagyon keveset mobilozik, annak nagy pénz ütheti a markát. De bevállalnád a kihívást a jutalomért?

2023.09.05. – Kétségtelen, hogy a mobilfüggőség az utóbbi időben egyre nagyobb probléma, különösen a fiatalok körében. Ennek visszaszorítására számtalan módszer létezik, sőt olykor a politikai vezetők is komoly lépéseket tesznek az ügyben. Egy indiai faluban például naponta internetszünetet tartanak, Amerikában pedig vannak helyek, ahol a gyerekek már nem is kapnak okostelefont. Kínában pedig nem csak a videojátékokat, de azt is korlátozzák, hogy ki hány órát mobilozik.

Kína persze az az ország, ahol a videojáték és a mobilfüggőség az egyik lenagyobb probléma. Így igen nehezen lenne teljesíthető egy kihívás, amiben naponta csak 3 percet engednek mobilozni. A nyeremény viszont hatalmas. Bevállalnád?

Egy titokzatos kínai bolt arra kérte a vásárlókat, hogy öt héten keresztül napi 3 percre korlátozzák a mobiltelefon-használatot. Ezzel 400 000 jüan (19,6 millió forint) ütheti a markukat.

Ahogy arról a SCMP nevű lap beszámolt, a bolt „önfegyelmi kihívás szobája” néven hirdette az ajánlatot egy plakáton. A kihívást elfogadóknak 400 000 jüan jutalmat ígértek, ha 35 napon keresztül naponta legfeljebb három percig használják digitális eszközeiket.

Azoknak, akik elfogadják a kihívást, ingyenes szállodai szobákat biztosítanának, napi háromszori étkezést, és hozhatnának magukkal olyan dolgokat, akivel elüthetik az időt. A telefont is hozhatnák magukkal, de azok használatát szigorúan ellenőrzik.

Kép: SCMP

Jutalom annak, aki keveset mobilozik?

Volt azonban egy bökkenő. A résztvevőknek 7000 jüan (kb. 343 ezer forint), vissza nem térítendő részvételi díjat kellett volna fizetniük. Mint kiderült, aki ebben részt vesz, annak egy komoly jogi szerződést is alá kellett írnia. Egy környékbeli lakos elmondta: a boltnál már egy hónapja látta a hirdetést, de nem tud arról, hogy bárki jelentkezett volna.

Csapda?

A kihívás azonban sokak szerint egy csapda vagy egy átverés lehetett. A kínai közösségi oldalakon nagy port kavart az ügy. Bár sokan kísértésbe estek, páran rávilágítottak, hogy átverésről lehet szó.

  • „Ez a kihívás számomra gyerekjáték. A munkahelyemen sem játszhatok a telefonommal, és havonta csak több ezer jüant keresek” – írta valaki kommentben
  • „Kifizeted a nevezési díjat, részt veszel a kihívásban, és a 34. napon rájössz, hogy mind eltűntek” – viccelődött egy másik.
  • „Ez egy csapda” – mondta egy harmadik online kommentelő.
  • „Még ha a kihívás valódi is, nem hiszem, hogy sikerülhet. Képzeld el, hogy egy hónapig szinte semmilyen kapcsolatod sincs a külvilággal” – mondta egy másik.

Az SCMP szerint a hatóságok már vizsgálják az ügyet, hogy kiderüljön, mennyire komoly az ajánlat. Azonban nem sokkal azután, hogy az interneten megjelent az ügy, a bolt feletti táblát leszedték. Gyanús.

Üzlet

Az játék- és mobilfüggőség visszaszorítása nem csak fontos probléma, de pont emiatt üzleti lehetőség is lett Kínában. Egyes emberek például hajlandók fizetni is azért, hogy valaki mondjuk tanulás közben figyelje őket videóhívásban. Aki sokat mobilozik, komoly bajba is kerülhet. Ezzel próbálják elérni, hogy ne essenek kísértésbe, és a fontos feladatok helyett ne mobilozzanak vagy játszanak.

A legtöbb ilyen szolgáltatás ára csak pár ezer forintnak megfelelő összeget jelent. A diákok körében, akikre óriási nyomás nehezedik, nagy igény mutatkozik az ilyesmire.

Borítókép: SCMP

Ezt láttad?

Egy hajszálon múlott! – Ennyire még nem szorongatták meg a TheVR-t

×