A két ifjú a semmiből szinte teljesen bevette a magyar ajkú Twitchet, alig-alig lemaradva az eddig megközelíthetetlennek hitt TheVR-tól.

A 2okos még júliusban mutatta meg magát, mikor a Kókuszcsoport által hagyott űrt nagy hirtelen a semmiből berobbanva ők kezdték el betölteni. Ismeretlen tartalomgyártóként a TheVR után másodikként flexelni a statisztikák élén nem kis szó, pláne, hogy a legtöbbeknek hosszú évek munkájával sem sikerült még csak megközelíteni sem ezeket a nézettségeket.

Ebből látszik, hogy a magyar ajkú Twitch a látszat ellenére nem csömörlött meg, a nézők csupán a videojátékos tartalmakat unják, amikből aztán tényleg Dunát lehetne rekeszteni. Tőlünk nyugatabbra például hiába egyre népszerűbbek a beszélgetős műsorok és az IRL streamek, idehaza valamiért csak nagyon-nagyon kevesen mernek ilyen jellegű adásokat indítani, miközben a SullyGnome legfrissebb adatai alapján összesen 14.291 hazai csatorna működik. Igaz, nem is mindenki alkalmas arra, amire a két okos.

Bedurran az ifjú titáncsapat

A két intelligens

Szóval augusztusra fordulva a 2okos még extrémebb eredményeket ért el, köszönhetően annak, hogy ötleteikkel mernek újat mutatni a magyar streamereknek és nézőknek egyaránt. A két fiatal srác ugyanis általában random hülyeségeket/érdekességeket csinál az IRL adásokban: például az utcán tarhálnak, majd a pénzt rászorulóknak adják, vagy épp azt tesztelik, hogy 0 forinttal milyen messzire tudnak eljutni egy-egy településről. De van olyan is, mikor csúszdaparkot, szabadulószobát, vagy épp a Szigetet tesztelik – természetesen élő adásban, ahogyan azt kell.

Ha megfeszülök, akkor sem tudnék még egy hasonló magyar csatornát mondani, ami láthatóan a nézőknek is feltűnt. Az eredmény Magyarország 2. legnézettebb és a legnagyobb ütemben fejlődő Twitch-csatornája, ami

úgy szorongatta meg a hosszú idő óta totál egyeduralkodó TheVR-t, mint még talán soha senki és semmi. Alig pár nézőn múlott, hogy nem előzik le őket, pedig Debrecenben is örülhettek a növekvő számoknak.

Kép és statisztika: SullyGnome

Vagy csak nagyon régen történt ilyen (elvégre KriszhAdvice már jó ideje nem streamel) és már nem is emlékszem rá. A lényeg, hogy amit korábban a Kókuszcsoport/Jólvanezígy elért, azt most a 2okos megismételte, azaz a játékoktól teljesen távol eső hiánytémákkal és kategóriában törtek fel szinte azonnal, mint a talajvíz. Pedig amúgy mindkét okos játékokkal kezdte a Jutun: egyiket KDS-ként, a másikat pedig Icehavokként találni, mondhatni alakulgató feliratkozószámokkal.

Pedig látszólag minden ellenük szólt: a videók/streamek minősége még csak meg sem közelítik a top10, de még a top20 képzeletbeli mércéjét, ahogyan a hangon is bőven volna mit javítani a többiekhez képest. De mégis sikeresek, aminek nem csak a piaci résbe való bepurhaboskodás az oka, hanem hogy a két srác félelmetesen szórakoztató, piszok jófej, és egyszerűen jó őket nézni ökörködni, beszélgetni, nem ritkán trollkodni. Tehát az összes technikai hiányosság ellenére is maradéktalanul királyak.

2V2

Ha pedig már így hozzánőttek a debreceni gárda tarkójához: korábban a TheVR egy reakcióvideóban szedte elő a 2okos egy trollkodását, amivel épp a videojátékos streamereket parodizálták ki. Ice-ék kitalálták, hogy nem fognak játszani a Hogwarts Legacy-vel, hanem szimplán csak beraknak egy videót, és csak úgy tesznek, mintha játszanának egészen addig, amíg be nem jön egy reklám, majd az adás végén az eredeti YouTube-videó ajánlókkal teli végefőcíme.

Janinak és Pistinek azonban nem esett le, hogy az egész egy vicc, majd amikor már megsejtették a trükköt, akkor Ice hajára tettek megjegyzéseket. Ezen a 2okos nyilván nem sértődött meg, sőt, vették a lapot és felajánlották a debrecenieknek, hogy ha 2v2 felállásban összemérik az erejüket három játékban, és ők nyernek, akkor Ice – csak Pisti kedvéért – letolja tarra a séróját.

Nekem ne mondja senki, hogy nem próbáltam meg:

A 2okos vágtáján túl azonban nem történt túlságosan sok említésre méltó augusztusban, ami talán a nyár végi gyors szabadságolások, na meg az iskolakezdés előtti kötelező letargia lehet az oka. A top20-ig benyúlva semmi meglepővel nem találkozunk, úgy pedig a legnézettebb tízes is olyan arcokból tevődik össze, akikkel korábban már nagyon sokszor találkoztunk.

Akit talán ki tudunk emelni, az a nemrégiben visszatérő TanárÚr, aki rövid úton már a 15. legnézettebb magyar csatorna a platformon, illetve Pittner Vivit, aki néhány hete-hónapja került csak a legjobb tíz közé, és azóta is stabilan tartja a pozícióját.

Hol vannak a feltörekvő tehetségek?

– kérdezheted tök jogosan, amit amúgy is vagy ezer éve ígérgetek. Nos, az az igazság, hogy nehezen lehetne kiemelni egy arcot is a megannyi játékokkal próbálkozó streamer közül, hiszen a legvégén így is, úgy is egyéni szimpátia alapján fog dönteni az ember. Úgy meg aztán pláne nehéz, hogy a legtöbben tényleg csak játékokra szorítkoznak, ami sajnos, nem sajnos, de egy idő után unalmassá, egyhangúvá válik.

A 2okos és a Kókuszcsoport éppen ezért olyan sikeres, mert változatosságot csempésztek a néhány görgetés után szinte teljesen ugyanolyanná váló streamerek végtelennek tűnő tengerében. Szóval a tehetségek épp a Twitch-nézettségeket ostromolják 2okos néven. Náluk jelenleg aligha találnék ajánlhatóbb feltörekvő csatornát.

A srácok igazi próbája viszont csak most kezdődik: egyrészt szeptemberben kezdődik a suli, ami miatt biztosan kevesebbet fognak élőzni, de ha mégis tudják valahogy tartani az ütemet, akkor számolni kell a szeptember 1-én Puzsér Robival visszatérő Jólvanezíggyel, ami valószínűleg teljesen elszipolyozza majd a reggelente komolyabb témákra vágyó nézők figyelmét.

Borítókép: Kelemen Dávid, Instagram | TheVR Facebook-oldala

Ezt is érdemes megnézned:

Kiadós szünet után ütős kedvcsinálóval tér vissza az egyik legnézettebb magyar Twitch-csatorna

×