Az indiai Maharashtra állam egyik faluja kikiáltotta televíziótól és a mobilinternettől való „függetlenségét”, legalábbis egy kis időre.

Minden este 7 órakor sziréna szólal meg az indiai Vadgaon faluban, jelezve minden lakosnak, hogy kapcsolja ki tévékészülékét és mobiltelefonját. A „függőség” két okozója akkor kapcsolható be, ha a községi tanács 20.30-kor ismét szirénáz.

„Az augusztus 14-i falugyűlésen – India függetlenségének napjának előestéjén – úgy döntöttünk, hogy meg kell állítani ezt a függőséget” – mondta Vijay Mohite, a falu tanácsának elnöke a BBC-nek.

„Rá egy napra minden televízió és mobil leállt, amikor megszólalt a sziréna.” Vadgaon lakossága körülbelül 3000 fő, nagyrészt gazdálkodókból és cukorgyári munkásokból áll. Mohite szerint a Covid-19 világjárvány idején a gyerekek tévé-és mobilfüggők lettek az online órák miatt. Mivel a sulik idén kinyitottak, a gyerekek visszatértek a normál oktatáshoz. A szokások azonban nem múltak el: továbbra is sokat tévéznek és mobiloznak, egymással viszont nem igazán beszélnek. Egy anya elmondta: gyerekei már teljesen a mobiljátékra vagy a tévézésre koncentrálnának.

„Mióta ez a szünet elindult, sokkal könnyebb a férjemnek is. Amikor hazajön a munkából, segít a gyerekeknek a tanulásban, én pedig elvégzem a dolgom a konyhában” – tette hozzá.

Persze a tanácsnak nem volt könnyű elérnie, hogy mindenki egyetértsen a digitális méregtelenítés ötletével, sokan gúnyolódtak az ötlet miatt. Végül sikerült meggyőzni őket is, hogy másfél óra szünet jót fog tenni. Így jött a sziréna ötlete is.

Indiában egyébként szintén egyre nagyobb probléma az internetfüggőség, ám ők így próbálják csökkenteni ezt.

„A gyerekek korábban nem a tanulásukra koncentráltak” – mond egy szakértő. „Most normális beszélgetés folyik a felnőttek közt.”

Ezt láttad már?

Drágul a mozi! – A jegy árából kijön az HBO Max, a Disney+ vagy a Netflix

 

×