Mekkora változást jelent a mozijegyek árnövekedése? Ki fogja ezt kifizetni? Mit csinál majd a mozival a drágulás? Mindenre van válasz!

Bár az élelmiszer- és rezsiárak elszabadulásához képest még mindig diszkréten, de azért látványosan növekszik a mozijegyek ára – a hazánkban is nagyon elterjedt Cinema City hálózatnál. A Forbes hírére hivatkozva azt írja a GameStar, hogy

a 16 százalékos emelés következtében Budapesten 2150-ről 2500-ra, vidéken 1950-ről 2300 forintra emelkedik a 2D-s vetítések belépődíja.

A 3D filmek persze eddig is drágábbak voltak, és az áraik követik a fentebb írt arányt, így sima teremben 3000 forintért bámulhatjuk a térhatást (a 350 forintos szemüveggel együtt), míg az IMAX-vetítések 3700-at kóstálnak (ebből 400 a szemüveg).

Összehasonlításképpen – íme az itthon elérhető streaming szolgáltatók havidíjai:

  • Netflix: 2490-4490 forint
  • Disney+: 2490 forint
  • HBO Max: 2390 forint
  • Amazon Prime: 899 forint

Jól látszik, hogy az egyes jegytípusokból már csak a vidéki 2D az, amiből nem jönne ki az HBO Max, a legolcsóbb Netflix-csomag, vagy a Disney+ havidíja, míg egy darab IMAX-élmény árából már két remek szolgáltatásra (bármi + Amazon) is előfizethetünk.

Forrás: Reading Cinema Traralgon

Még meredekebb belegondolni, hogy

a korlátlan fogyasztást tartalmazó VIP-jegy új árából gyakorlatilag mind a négy nagy streaming szolgáltatás kijön,

hiszen az 6950-ről 8350-re emelkedik – de az egészhez hozzácsaphatunk egy nagy zacskó csipszet is, ha a 3D vetítések 7500-ról 8950-re emelkedésével számolunk.

Nem lennénk igazságosak, ha nem hívnánk fel a figyelmet arra, hogy a mozi az még mindig MOZI: bármilyen készüléked is legyen, az otthoni tévézéssel egy lapon nem említhető az az élmény, amit egy jó teremben átélhető látvány és hangzás nyújtani tud.

Az árak ettől függetlenül magukért beszélnek: ennyit – főleg a válságot várhatóan messze nem fájdalommentesen átvészelő Magyarországon – csak akkor fog kifizetni a közönség, ha biztos benne, hogy arányosan többet kap a moziban, mint otthon.

Top Gun Maverick Take Off GIF - Top Gun Maverick Take Off Top Gun Scene - Discover & Share GIFs

A vetítőterem erejét még mindig remekül demonstrálják olyan filmek, mint a COVID utóhatásai ellenére is rekorddöntögető Spider-man: No Way Home, vagy például a Top Gun: Maverick. Ha az alkotók komolyan veszik a látványt és mellé valami tényleg izgalmasat tesznek le az asztalra, drágábban is megvesszük a jegyet! Szóval a jó oldalát nézve a dolgoknak:

a mozi csak akkor marad talpon, ha a tartalom minősége kel versenyre a streaming szolgáltatókkal, így az egyre jobb filmekkel végső soron, mi, nézők fogunk jól járni!

Legalább időnként vegyél mozijegyet! Nem fog ártani a kimozdulás, ráadásul hol van ez a 16 százalékos drágulás ahhoz képest, amennyivel többe az áram kerülhet?

PC vs. laptop vs. konzol – Szerinted melyik győzi le a rezsidémont?

×