A világ lassan offolja a PC-ket! A fogyasztásuk miatt ez nem túl meglepő – de egy notebook-kal, vagy egy konzollal tényleg jobban jársz?

Brutális mértékben szűkül az asztali számítógépek és laptopok piaca, de ennek összetett okai vannak, szóval nem lehet mindent csak a villanyszámlára fogni (főleg a kisebb fogyasztású notebook-ok miatt). A The Register döbbenetes számokat osztott meg a PC-eladások visszaeséséről, ám felhívta rá a figyelmet, hogy a háztartások rezsijének emelkedése mellett olyan tényezők is szerepet játszanak a csökkenésben, mint a COVID-hoz köthető bezártság, valamint a sosem szűnő geopolitikai feszültség – hol Kína és Amerika vámháborúja, hol Észak-Korea és Kína kifelé fenyegetőzése (utóbbi esetben a legnagyobb chipgyártó Tajvan irányába ugyebár), hol pedig az oroszok Ukrajna ellen indított háborúja miatt.

Ha lecsupaszítjuk a témáról a közelünkben zajló harcokat és az alkatrészgyártás, illetve -ellátás minden nyűgjét-baját, akkor kiderül, hogy a PC hanyatlásához már önmagában a koronavírus miatt kialakult home office rendszer és a háború nélkül sem túl rózsás villanyszámla is elvezetett volna – legfeljebb lassabban.

De beszéljenek inkább a számok

Az International Data Corporation piackutatásának mérései alapján a 2022-es második negyedévben 71,3 millió asztali gépet és laptopot adtak el a világon, ami brutális 15,3 százalékos visszaesés az egy évvel korábbi állapothoz képest. Bár ezért még sokan okolták a Shanghajban tavasszal újra kitört COVID-ot, meg az ezzel párhuzamosan megfeneklett szállításokat, a recesszió mindent egybevetve „gyengíti a kereskedelmet a különböző ipari szegmensek között” – mondja Jitesh Urbani, a Mobile Quarterly Tracker csapatának IDC kutatási vezetője.

„A PC-k iránti fogyasztói kereslet rövid távon csökkent, de fennáll a veszélye annak, hogy hosszú távon eltűnik, mivel a fogyasztók óvatosabban költekeznek, és hozzászoknak más számítástechnikai eszközökhöz, például telefonokhoz és táblagépekhez” – fűzte hozzá.

A gaming célra használt eszközök persze valamelyest eltérő módon befolyásolják ezeket a számokat – NEM ÚGY A VILLANYSZÁMLÁT, ami egyre kritikusabb kérdés lesz hazánkban. Ha számszerűsítjük, hogy a PC-laptop-konzol tengelyen melyikkel jársz jobban, ha csak a fogyasztást vesszük számításba, elég hamar kibillen a mérleg: a háromból legalább az egyikkel

tízezreket spórolhatsz meg évente – csupán a villanyszámlán.

Persze nincs jó biznisz kompromisszum nélkül: ami kevesebbet fogyaszt, az más szempontból esendő, vagy nincs meg plusz egy nagy fogyasztó nélkül.

Forrás: Techradar

Asztali PC: nem úr, aki nem herdál

Imádatunk tárgya, évekig bővítgetett-porolgatott-simogatott életünk szerelme, de az a helyzet, hogy kissé kizsákmányoló a kapcsolat. A kényelmetlen igazság az Energuide statisztikái szerint az, hogy a kis drága

napi kb. nyolc órás üzemidővel számolva, monitorral együtt évi 1400 kWh áramot zabál!

Ez rezsicsökkentett villanyszámlával kb. 50.000 forintos fogyasztás, de ha a lakossági lépcső fölé mész, akkor évente közel 100.000 forintos kiadást jelent.

Pro: bővíthetőség (egyszerű)

Kontra: fogyasztás (1400 kWh/év)

Forrás: Notebook.hu

Laptop: a megalkuvás gyönyörködtet

Ha hajlandóak vagyunk gamer laptopra váltani – csupán a fogyasztás kérdése miatt, akkor is ott van a készülék eleve elrendelt árcédulája, ami minimum gondolkodóba ejti az embert. Egy asztali gép bővítgetése jól tervezhető – kisebb léptékű kiadásokkal, viszont amikor az akár milliós értékű laptopunkat hagyja le a valóság, nagyon tud fájni a csere. Persze ez is remekül fejleszthető, de a kompatibilis alkatrészek szintén drágák. Nem úgy a fogyasztása, hiszen

napi kb. nyolc órás üzemidővel számolva is beéri 200-300 kWh-tal, évente.

Átlagolva ez nagyjából 9-18 ezer forintos kiadást jelent egy évben, szóval az asztali liblinghez képest valóban sokkal olcsóbb az üzemeltetése.

Pro: fogyasztás (átlag 250 kWh/év)

Kontra: bővíthetőség (korlátozott)

Forrás: Mashable

Konzol: nem tudunk belekötni… vagy mégis?

Ezen a piacon túl nagy a szórás, hogy mindegyik típus tulajdonságait sorra vegyük (és untatni sem akarunk vele), szóval maradjunk a tényeknél: a konzol NEM fogyaszt sokat, de nincs meg plusz egy kijelző nélkül, ugyebár! 🙂 Ha valaki azzal szédít, hogy a villanyszámla miatt jobban megéri konzolra váltani, nincs igaza… közben meg valahol mégis. A PC World leszögezi: az újgenerációs konzolok nem jeleskednek a spórolásban, mert több áramon élnek, mint az elődeik, de

napi 3 óra játékkal számolva így is kb. 200 kWh-ból kijön az éves fogyasztásuk.

A villanyszámla tehát 7-14 ezer forintban áll meg évente egy PlayStation 5 vagy egy Xbox Series X|S után – igaz ehhez még hozzáadódik a tévé, amit jótékonyan nem szoktak rászámolni, mondván, játék nélkül is futna rajta valami, ha a nappaliban vagyunk. És hát végülis…

Pro: fogyasztás (átlag 200 kWh/év)

Kontra: bővíthetőség (csak tárhely)

Te mit gondolsz? Esetleg kimérted már a saját fogyasztásodat? Itt segítünk hogy kell:

Gamerek VS Rezsi – Így számold ki a számítógéped fogyasztását

 

×