Egy segédprogram, némi türelem és egy kis matek segítségével hamar kiszámolhatjuk, hogy mennyi is az annyi, ha a számítógépünkről van szó.

Csütörtök délelőtt végre pontosan kiderült, hogy milyen mértékben emelkednek az áram- és gázárak. A múlt heti bejelentések után elképesztő táblázatok láttak napvilágot az árammal kapcsolatban, így sokan már el is kezdtek agyalni, hogy mely készülékeken lehetne spórolni. Természetesen ilyenkor az alapvető nagyfogyasztók (hűtő, mosógép, bojler) után egyből a számítógép kerül a középpontba, ám sokan még nagyságrendileg sem tudják megsaccolni, hogy mennyit fogyaszthat az asztali PC-jük.

Nézzük is, hogy hogyan végezhetünk egy általános jellegű kalkulációt!

Fontos megemlíteni, hogy a legegyszerűbb és legpontosabb mérést egy hardveres fogyasztómérővel tudjuk eszközölni, ám nem mindenki számára érhető el azonnal egy-egy ilyen kütyü, így egy hozzávetőleges számolást kell alkalmazni.

A két legfontosabb komponens fogyasztása

A gépben a processzorunk és a videókártyánk fogyaszt a legtöbbet, így ezek energiaéhsége kifejezetten kritikus a számolás szempontjából. A méréshez a HWInfo alkalmazást használjuk, hiszen teljesen ingyenes és bizonyította megbízhatóságát az elmúlt években.

  • Töltsük le a programot a fenti linkről
  • Indítsuk el, pipáljuk ki „Csak érzékelők” opciót

Rengeteg adatot láthatunk a felbukkanó felületen, nekünk az alábbi kettő lesz fontos:

  • GPU energiafogyasztás

  • CPU teljes energiafogyasztás 

Szerencsére a HWInfo az éppen aktuális érték mellett a minimum, maximum és átlag értékeket is jegyzi, az utóbbi még jól jöhet a későbbiekben.

Számoljunk!

Bár a számítógép fogyasztásának jelentős részét valóban a CPU és a GPU teszi ki, nem mehetünk el a többi komponens mellett sem. Ezek mérésére nem igazán van lehetőség és az egyes típusok és modellek között is van eltérés, ám hozzávetőleges értékekként bőven használhatóak, nem azon a pár watton fog elcsúszni a számolás. Nézzük is miket kell figyelembe venni, a saját gépemen bemutatva:

  • M.2 vagy SATA SSD – 1-2 watt átlagos írás/olvasás közben, pihenés közben szinte nem fogyasztanak, maximális írásnál pedig 4-8 között
  • Az AIO vízhűtésem a gyártó szerint 3 wattot fogyaszt maximum, léghűtések ennyit sem, hiszen ott csak a ventilátor pörög
  • RAMoknál ökölszabály lehet az a memóriagyártó Crucial szerint, hogy 8 GB-onként 3 wattot számolunk, így 32 GB esetében ez most 12W lesz, nagyteljesítményű memóriáknál akár több is lehet.
  • A modern alaplapoknál számolhatunk 30 wattal, hiszen hiába megy le akár 5-15 wattig a processzorunk, az alaplap egy biztonságos értéket tartani fog, illetve működtetni kell a chipsetet, a ventilátorokat és a többi apróságot. Talán ez az a komponens, amit a legnehezebb megbecsülni, de 25-40 közötti értékkel számolva nem járhatunk messze az igazságtól.
  • Nem szabad elfeledkeznünk a tápunk hatásfokáról, mely ebben az esetben Gold minősítést kapott, így 87-90 körüli hatásfokkal kalkulálunk.

Mennyire pontos a szoftveres mérés?

A mérésnél minden háttérfolyamat kilövésre került, egyedül a Valorant futott, azon belül is a Shooting Range, teljesen kiengedett FPS értékekkel, egy fix pozícióban, hiszen így állandó terheléssel kalkulálhattunk. Természetesen ez lehetett volna egy mindent 100%-on pörgető stresszteszt is, ám ez egy fokkal közelebb állhat a reális értékekhez.

VGA + CPU fogyasztás „állandó” terhelés alatt

Szépen látható is a fenti grafikonokon, hogy tényleg azonos mértékű maradt a terhelés jó ideig, ez majd a „hardveres” ellenőrzésnél jöhet jól, nem kell félni a hatalmas ingásoktól. Megkaptuk tehát, hogy a CPU+GPU páros ebben az esetben kereken 250 wattot kér magának. A teljes gép, így papíron az alábbi módon néz ki fogyasztás ügyileg:

  • CPU+GPU: 250 watt
  • 1 db M.2 SSD: 2 watt
  • 1 db SATA SSD: 2 watt
  • AIO hűtés: 3 watt
  • RAM: 12 watt
  • Alaplap: 30 watt

Így kaptunk egy körülbelül 300 wattos értéket az egész gépre. A valóságban ez valahol 290-310 között lehet, de nagyságrendileg stimmel. Ha 90%-os hatásfokkal számolunk, akkor a konnektorból felvett érték az alábbi lesz:

300*(90/100), azaz kiszámolt érték*(táp hatásfoka százalékban/100)

Papíron tehát 333 wattot kellene felvennie a gépünknek a fenti esetben. Természetesen mit sem érne a fenti számolgatást, ha nem ellenőriztük volna le.

Jól látható, hogy pontosan számoltunk, hiszen a hardveres, közvetlenül a PC elé helyezett fogyasztásmérő is ijesztően hasonló értéket jelzett vissza. Természetesen 5-10-15 wattnyi eltérés bármikor beleférhet, de világosan kiderül, hogy bizony a fenti szoftveres méréssel, komponensek fogyasztásának számolásával és a táp hatásfokának figyelembe vételével fogyasztásmérő nélkül is elég jól be lehet lőni gépünk éhségét. 

Átlag

A fenti mérés jól hangzik, ám ez egy pillanatnyi értéket mutat csak. Hiába számoltuk ki a 300 wattos fogyasztást, az csak abban az esetben lesz igaz, ha 10 óráig a Valorant Shooting Range-ét nézegetjük. Ahogy az is biztos, hogy nagy eséllyel senki sem futtat egész nap benchmarkokat, az is valószínű, hogy egy átlagos nap bizony játszani is fogunk egy-két órát. Hogy lehetne ezt jól belőni? Szerencsére itt ismét jól jöhet a HWInfo program, ám türelmesebbnek kell lennünk. Fentebb is említettük, hogy a program képes átlagot is mérni, ezt fogjuk most hasznosítani.

Az átlag

Be kell áldoznunk legalább egy napot (-vagy ha ritkán ülünk gép elé, akkor simán egy pár órás, átlagos gépezést-), amikor a HWInfo szépen a háttérben fut és gyűjti az adatokat, hiszen ekkor kapunk egy egész napra vonatkoztatható CPU és GPU fogyasztás átlagot. Az előző bekezdéshez képest csak annyi változik a számolásban, hogy nem az aktuális értéket, hanem a HWInfo által a nap végén kidobott átlagértéket használjuk a CPU/GPU fogyasztásnál, a többi komponens maradhat. Ezzel már bátran kalkulálhatunk, beszorozhatjuk a gép előtt töltött óráknak, napoknak megfelelően.

A fogyasztás

A fenti számolásoknak köszönhetően kapunk egy átlagos fogyasztási értéket. Ezzel nyugodtan számolhatunk egy órára, hiszen valamelyik órában többet fogyaszt a gépünk, máskor sokkal kevesebbet, ám a saját, egy napig mért értékeinkkel dolgozunk, így fednie kell a valóságot. Ha maradunk a fentebb említett 333 wattnál, akkor az azt jelenti, hogy 0.333 kWh-t használunk el egy órában, ezerrel kell elosztanunk a fogyasztásunkat. Az 333/1000 éppen a fenti számot adja ki.

A gépezési szokásaidnak megfelelő havi óraszámmal ki is jöhet, hogy körülbelül mennyit fogyaszt a számítógéped egy hónapban. Ha napi 10 órát megy a gép, minden egyes nap, akkor az alábbi módon alakul a történet: 10*30*0.333 (napi óraszám*napok száma*a kapott fogyasztási érték). Ebben az esetben éppen 100 kWh-val kalkulálhatunk egy hónapra, de ez egy nagyon elrugaszkodott szám, a valóság ennél jóval kellemesebb. Küszöbérték alatt (36*100) 3600 forintba, míg felette 7010 (70.10*100) forintba kerül a fent kiszámolt móka. 

A sallang

A gép fogyasztása nem csak a konkrét gépházban merül ki, így mindenképp érdemes összegyűjtenünk a monitorjaink, hangszóróin, töltőink, routereink és egyéb eszközeink fogyasztását is a gyártók weboldaláról, majd hozzáadni az átlagos fogyasztásunkhokz. Ez monitoronként, perifériánkként eltérő lehet, akár több tíz wattal is, ám viszonyításképp elmondható, hogy egy modern, FullHD, IPS, 144 Hz monitornál 16 wattot ír a gyártó.

Neked mennyit fogyaszt a számítógéped? Azért is fontos, mert…

Tuti lesz még egy kör? – A gamerek biztosan kicsúsznak a rezsicsökkentésből

Borítókép: YouTube

https://leet.hu/jbl-bt/

×