Egy ír városban élő szülők egységes okostelefon-mentes kódexet fogadtak el, ami nem engedi a gyerekeknek, hogy mobiljuk legyen.

Nagyon sokat szoktunk arról beszélni, hogy mennyire fontos a fiatalok esetében a függőségek kezelése. A videojáték vagy a mobilfüggőség egy létező jelenség, a szülők, a hatóságok és különböző szervezetek pedig más és más módon küzdenek ellene. Korábban például beszámoltunk arról, hogy egy indiai faluban hivatalosan internetszünetet rendeltek el. Írországban, Greystones városában a szülők ennél tovább mentek – írja a TheGuardian.

 A városban középiskoláig nem kapnak okostelefont a gyerekek.

A körzet nyolc általános iskolájában a szülői munkaközösség okostelefon-mentes kódexet fogadott el, hogy egységesen küzdjenek a mobiltelefonok negatív hatása ellen.

„Ha mindenki így csinálja az egész iskolában, akkor nem érzed úgy, hogy különc vagy. Nincs csoportnyomás, így sokkal könnyebb nemet mondani” – mondta Laura Bourn, az egyik szülő. „Minél tovább tudjuk megőrizni az ártatlanságukat, annál jobb.”

A szülők mint kiderült amiatt aggódtak, hogy az okostelefonok fokozzák a gyerekekben a szorongást és felnőtt tartalmakat láthatnak. Ritka azonban, hogy egy egész város közösen lépjen fel az ügyben. Az önkéntes paktum értelmében a gyerekek sem otthon, sem az iskolában, sem sehol nem használnak okostelefont, amíg középiskolába nem mennek. Remélik, hogy a csoportnyomás így megfékezhető lesz.

Korábban az iskolák próbálkoztak az okostelefon használatának tiltásával vagy korlátozásával, de így is látták a közösségi média hatását a gyerekekre, és azt, hogy ez hogyan hatott a többi diákra, akinek nincs telefonja. A kezdeményezés felkeltette az írországi és külföldi szülői szövetségek érdeklődését, szóval még az is lehet, hogy több városban bevezetik majd.

„Meg kell könnyítenünk a szülők számára, hogy korlátozzák a gyermekeik számára a tartalmakat” – mondta Írország egészségügyi minisztere, Stephen Donnelly, aki egyetért a kezdeményezéssel. Persze mindez önkéntes, a szülők nem kötelesek betartani, de elég sokan így tesznek most.

„Ez volt az életem nagy csapása, elvesztettem a lányomat. Amikor a technológia kerül szóba, úgy ülnek ott, mint a robotok, elmerülve ebben a TikTok vagy bármi más világában” – mondta az egyik szülő, aki még a középiskola első éveire is kiterjesztené a kezdeményezést.

A 10 éves Jane Capatina, a St Patrick’s iskola tanulója elfogadta, hogy legalább két évig nem kap még okostelefont.

  • „Szeretnék egyet, szeretnék SMS-t küldeni a barátaimnak. De nem akarok függővé válni tőle”.
  • Nyolcéves húga, Rachel azt mondta: „Az a tisztességes, ha senki sem kaphat telefont.”

A gyerekek körében valóban rossz érzés, amikor mások rengeteg élményt kapnak az okostelefontól, miközben egyesek számára mindez elérhetetlen. Az egységes megoldás a szülők szerint segít csökkenteni azt a csoportnyomást, valamint az internet negatív hatásait.

Te mit gondolsz? Jó a döntés? Mit szólnál, ha Magyarországon is bevezetnék?

Ilyen is van:

Na végre: ezek az iskolák beperlik az egész közösségi médiát

 

×