Egyre izgalmasabb a verseny, ám van, amiben nem lehet megszorongatni őket.

Nem titok, hogy a Steam havonta érkező statisztikáiból kiolvashatjuk, hogy a gamer PC-k jelentős részében Nvidia kártyákkal találkozhatunk. Nincs azonban olyan könnyű dolguk, mint régen. Az AMD a nem Ray Tracing teljesítményt nézve sokkal jobb ár-érték aránnyal rendelkezik. Mindeközben pedig az alsóbb kategóriában már az Intel is kopogtat, az RTX 3060 már veszélyben is érezheti magát. Gondolhatnánk, hogy ezen a jelenlegi generáció brutális árcédulái sem segítenek, ám az Nvidia nem igazán akarja másoknak adni az első helyet. Szerencsére nem csak egy egyszerű rajongásról, fanboykodásról beszélhetünk, hiszen olyan technológiákat is ad az Nvidia a tulajdonosok kezébe, melyet máshol nem kaphatnak meg.

Nézzük is, hogy 2023-ban mi az a 3 ok, ami az Nvidia felé billentheti a mérleget!

DLSS és Reflex

Az Nvidia DLSS az RTX kártyák bevezetésével jelent meg a játékokban, gyakorlatilag egy AI-val felturbózott dinamikus/csökkentett felbontásról beszélünk. A játék a képkockákat a natív (-ez a monitorunk felbontása-) felbontáshoz képest alacsonyabb értékkel számolja ki, de az Nvidia mérnökei által kifejlesztett mesterséges intelligencia olyan szinten feljavítja, hogy szinte észrevétlenül tárul a szemünk elé a látvány. Mindeközben persze kellemesebb FPS értékeket érünk el, hiszen alacsonyabb felbontáson számolt csak a videókártyánk. A harmadik verziót csak az RTX 40 széria támogatja, de a DLSS 2 sem szégyenkezhet. Független szakértők is arra jutottak, hogy bizony a DLSS fényéveket ver akár az Intel féle XeSS-re, akár az AMD FSR-jére.

A Reflexről éppen a napokban emlékeztünk meg bővebben. Röviden összefoglalva a technológia célja, hogy a rendszerkésleltetést minél alacsonyabb szintre csökkentse. Ez a késleltetés (input lag) az interakció folyamatának kezdetét (egérkattintás, kontroller gomb lenyomása) és a képernyőn való megjelenési időtartamot (lövés, forgás stb. ) foglalja magában. Az AMD és az Intel is próbálkozik hasonlóval, ám egyértelműen nyer az Nvidia akár a képjavító, akár a késleltetésjavító versenyben.

Ray Tracing

A hardveres gyorsítással megspékelt sugárkövetés segítségével élhetű fényeket, árnyékokat, visszaverődéseket kapunk. Ennek azonban komoly ára van. Brutális FPS zuhanásra készülhetünk fel, az „ON” kapcsolót lenyomva, melyen a DLSS 2/3 is csak egy kicsit tud enyhíteni. Kétségtelen azonban, hogy a többieknél még ilyen szintű erőre sem számíthatunk. Ha a képminőség maximalizálása a cél, miközben a lehető legkevesebb képkockát szeretnénk elveszíteni, akkor ismét a zöld oldalra kell állnunk.

A nyers erő

Ha ársávokat nézünk és mellőzzük a Ray Tracing teljesítményt, akkor sok esetben az AMD és Intel megoldásai több FPS-t adnak azonos árért. Ha azonban a lehető legtöbb nyers erő kiaknázása a cél, akkor ismét az Nvidia-t kell választanunk. Jelenleg nem hogy az RTX 4090-et nem tudja utolérni semmi, az RTX 4080 vs. RX 7900 XTX csatában is inkább az Nvidia üdvöskéje nyer. Maximalistáknak, esetleg professzionális felhasználásra szintén az Nvidia kártyáit lehet ajánlani, ha az aktuálisan elérhető legerősebb kártyát szeretnénk a gépünkben tudni.

Te melyik gyártót preferálod?

Te hányat ismersz ezek közül? – Ez a Youtube 10 legnézettebb videója 2023 májusáig

 

×