Ismét frissültek a Valve által begyűjtött adatok.

Manapság, amikor a videókártya-piac kezd kicsit helyreállni, sokszor előkerül az a kérdés, hogy mit értünk az “átlagos” gaming PC kifejezés alatt. Ezt meglehetősen nehéz lenne megválaszolni, hiszen egy többmilliós gép tulajdonosa teljesen mást értene ezalatt, mint az, aki 2010 óta ugyanazt a PC-t használja. Ilyenkor érdemes valamilyen statisztikához nyúlni, talán a legjobb választás a szinte minden gépen ott figyelő Steam lehet.

2022 áprilisában már leszűrhettük a rendelkezésre álló adatokból, hogy egy korszakváltáshoz érkezünk lassan, hiszen akkor a 6 magos processzorok voltak a legnépszerűbbek, átvették a hosszú évek óta első helyen álló 4 magos egységek helyét. A 2017-es Intel Coffee Lake és az akkori ár-érték arányban verhetetlen i5-8400 személyében már a mainstream gépekbe is beköltöztek a 6 fizikai maggal felvértezett számítási egységek, azóta pedig már egy-egy 20 szálas i7-en sem tudunk meglepődni. Június végére ismét a 4 magos processzorok álltak az első, összesített helyen, de kis túlzással hibahatáron passzolgatták egymásnak a labdát a 6 magos társaikkal. November elejére már erőteljes 6 magos dominanciával találhatjuk szemben magunkat, a decemberi csökkenés után azonban januárban is tartotta magát, ahogy februárban és márciusban sem hagyott alá. Nem, nem a 4 magos processzorokra váltanak a játékosok, a 8 magos egységek százaléka mellet olvashatunk le némi emelkedést. Úgy tűnik, hogy a 4 magos gépek kora lassan lejár.

Az operációs rendszer

A Windows 10 népszerűsége lassú mértékben, de folyamatosan csökkent egy ideig, mely nem is volt meglepő. A kihívó házon belül érkezett a Windows 11 személyében. Novemberre azonban valami megtört, veszíteni kezdett a népszerűségéből az új verzió, míg a Windows 10 és 7 erősödni tudott. A meglehetősen kemény gépigénynek köszönhetően még akár hosszú évekbe is beletelhet az elkerülhetetlen váltás, előbb-utóbb a Windows 10 támogatása is megszűnik majd. Idén is folytatta menetelését a Windows 11, március elejére már átlépte a 32%-os határt. Ez az érték januárban még csak 30% volt. Áprilisban azonban brutális csökkenést olvashatunk le, alig 22% volt csak a Windows 11 felhasználók aránya Steamen. Ez nem tűnik túl reálisnak, igaz? Nem volt véletlen, a kínai játékosok adatai elözönlötték a Steamet, így eltolva a korábban megszokott statisztikákat. Jól látható, hogy május elejére vissza is állt a rend.

Processzorok

Azt már tudjuk, hogy a 6 magos példányok a legnépszerűbbek, ám remek kérdés, hogy mely márka mellé húz a játékosok szíve. Annak ellenére, hogy az AMD a Ryzen processzorokkal CPU fronton is kiváló termékekkel örvendezteti meg a játékosokat, továbbra is az Intel az úr ebben a kategóriában. Itt is hatalmas változást olvashattunk le márciusban, szépen látható az „emelkedő” a fenti képen, ám május elején a hónapok óta megszokott 33-66 aránnyal kalkulálhatunk ismét.

Videókártyák

Hosszú hónapok, talán évek GTX 1060 uralma után megtört a jég 2023 elején, sokáig a GTX 1650 vezetett minden kategóriában. A csökkenő áraknak köszönhetően egyre több játékos gépébe került aktuális generációból származó GPU. A márciusi gyűjtés azonban itt is jelentősen eltérő adatokat mutatott. A GTX 1650 már sehol nem volt, a 3060, 2060 és 1060 triója uralta a virtuális dobogót. Az adatok tisztogatásával ismét a GTX 1650 került az élre, ezt az egységet követi a 1060 és a 3060. Érdekesség, hogy a DirectX 10,11,12 és Vulkan GPU ranglistában az első 10 helyen kizárólag csak Nvidia videókártyát találunk.

A többi specifikáció – Miért változott ennyi minden az elmúlt két hónapban?

Ilyen mértékű változásokra az elmúlt hónapokban nem igazán volt példa. Ha az összképet nézzük, hamar kiderülhetett, hogy miért. Úgy tűnik, hogy a Valve a kínai felhasználókat jobban monitorozza, hiszen a korábbi 25%-os angol felhasználói bázis helyett közel 50%-os kínai nyelv preferenciát olvashatunk le. Így a keleti országban használt hardverek és szoftverek jelentősen módosíthatták az eddig megszokott trendet, ezért voltak akkora eltérések az áprilisi és a májusi adatok között. Ez nem csak az április bejegyzésre volt hatással, hanem a mostani százalékokra is, melyet szépen le is olvashatunk minden képen, csak úgy repkedtek a 10%-ok. 

Pár extra adat, melyek nem igazán változtak az elmúlt hónapok során:

  • Az átlagos felbontás sem változott, továbbra is a FullHD az úr, hosszú évekig maradhat is a trónon
  • Memóriából a felhasználók több mint fele 16 GB-ot használ, jelenleg ez lehet az arany középút
  • A legtöbb felhasználó 100 GB és 250 GB közötti szabad tárhellyel rendelkezik
  • A HDD/SSD tárolók mérete átlagban 1TB felett van
  • A legnépszerűbb VR szemüveg továbbra is az Oculus Quest 2

Viszlát Core i3/i5/i7/i9!!?? – Nagy változásra készül az Intel

 

×