Érdemes lehet bekapcsolnunk.

A kompetitív játékokban bizony akár ezredmásodpercek is dönthetnek arról, hogy éppen melyik játékos vagy csapat nyer. Ahogy AAA játékoknál sem jön rosszul, ha nem tetemes input laggal kell mozgatnunk az egeret vagy épp a kontrollert. Az Nvidia a beviteli késés (azaz az input lag) javításában is vezető szerepet játszik, nem véletlen, hogy a DLSS 3 szerves része a Reflex fejlesztésük. Szerencsére különálló opcióként is megtalálhatjuk egyre több játékban, ráadásul nem csak az RTX 40 tulajdonosok élvezhetik az előnyeit. 2021-ben robbant be igazán, azóta pedig nagyon kevés cím mellőzte csak az implementálását.

Miért is lehet nekünk jó az Nvidia Reflex?

Az Nvidia Reflex

A késleltetés rengeteg összetevőből áll

A 2021-es adatok alapján a GeForce kártyatulajdonosok több mint 70%-a játszik valamilyen kompetitív, multiplayer címmel. Nem is volt kérdéses tehát, hogy létjogosultsága lehet egy olyan fejlesztésnek is, mint az Nvidia Reflex. A technológia célja, hogy a rendszerkésleltetést minél alacsonyabb szintre csökkentse. Ez a késleltetés (input lag) az interakció folyamatának kezdetét (egérkattintás, kontroller gomb lenyomása) és a képernyőn való megjelenési időtartamot (lövés, forgás stb. ) foglalja magában. Bizony, kritikus esetekben akár egy „ON” kapcsolón is is múlhat egy-egy millió dolláros BO5 döntő utolsó meccse, így nem elhanyagolható az Nvidia Reflex szerepe. Nem véletlen, hogy a CS2 is Reflex támogatással érkezik majd 2023 nyarán. 

A működése

Ha bekapcsoljuk az Nvidia Reflexet a videóbeállításokban, akkor a megoldás arra készteti a processzorunkat, hogy ne siessen előre a képkockák renderelésének folyamatában, hanem pont a megfelelő időpontban a GPU-val szorosan együttműködve és szinkronban tegye ezt. Így jelentősen lecsökkenthetjük a késleltetést, hiszen tökéletes összhangba kerül a CPU és GPU egységünk.

Minden játékban hasonló kapcsolót kell keresnünk

Az Off és On beállításon kívül elérhető egy On+Boost opció is a játékokban. Ilyekor a gépünk végig magas órajelent tartja a videókártyánkat, akkor is, ha épp kevés munkát kellene végeznie. Bizonyos rendszereknél további ezredmásodperceket faraghatunk le, viszont nem árt azzal számolnunk, hogy a kártyánk nagyobb terhelésnek van kitéve, többet fogyaszt és jobban is melegszik.

Nem csak új kártyákon!

Bár annak idején egyszerre leplezték le a Reflexet és az RTX 30-as kártyákat, ez nem jelenti azt, hogy csak azok támogatnák. A Maxwell architektúrától kezdődően (900-as széria) az összes Nvidia kártya támogatja a megoldást, ha megfelelően friss drivert használunk. Ahogy korábban már jeleztük, nem elég az Nvidia oldali támogatás, a játékok fejlesztőinek is implementálnia kell a Reflexet. Szerencsére az elmúlt 3 év során ezt rendre meg is tette minden fejlesztőcsapat, csak elvétve találunk nem támogatott címet.

Eredmények

Szépen hangoznak a fenti mondatok, ám remek kérdés, hogy a valóság mit mutat. Szerencsére erre már az elmúlt időszakban többen is megadták a választ. Emeljük ki a mai népszerű címek közül a Valorantot, a Fortnite-ot és a Warzone előző részét a TechSpot egykori méréseivel megspékelve. 

Warzone (1)

Fortnite

Valorant

Jól leolvasható, hogy akár drága, akár olcsóbb kártyáról beszélünk, egyaránt jól teljesít az Nvidia megoldása. A számok eltérhetnek címenként, ám mérhető input lag csökkenést olvashatunk le minden esetben. 

Konklúzió

  • Jelentős rendszerkésleltetés javulás GPU igényes feladatoknál/játékoknál
  • Nem annyira jelentős, de még mindig mérhető késleltetés javulás CPU igényes feladatoknál/játékoknál
  • Nincs mérhető hátránya a fejlesztésnek (fogyasztás stb. terén) így érdemes “On” beállításon hagyni.
  • Egyszerű és ingyenes módja, hogy kicsit javítsunk a rendszer teljesítményén játék közben
  • Implementálnia kell a fejlesztőknek a játékokba az Nvidia Reflexet, ám manapság már ez sem akkora probléma, mint 2021-ben volt

Vannak dedikált monitorok, egerek melyek Nvidia Reflex támogatással rendelkeznek. Ez azonban „csak” annyit takar, hogy hardveresen is tudják mérni az input lagot, nem pedig azt, hogy azokon kívül más egerekkel, monitorokkal nem érdemes bekapcsolnunk a funkciót. 

Te használod a Reflexet?

Az AMD reagált a leégett Ryzen processzorokra – KÖTELEZŐ a frissítés

 

×