A repülő motoros projektet többek között a Mitsubishi és a Kyocera is támogatja, amit szórakoztatási célok mellett életmentésre is használnának.

Ugyan már legalább 150 éve vizionálják a repülő autók és motorok eljövetelét és térhódítását, valamiért a hétköznapi közlekedés azóta sem tevődött át a földről a levegőbe.

Ennek nyilván számos oka van, például az általános légi közlekedés infrastruktúráját nehéz volna kialakítani, de minimum fokozott kontroll alatt kellene tartani, meg hát a technológia sem tart még feltétlenül ott, hogy ez gond nélkül megoldható legyen és cserébe még jó drága is.

Próbálkozók természetesen akadnak bőven. Nemrég például a magyar határ közelében teszteltek egy repülésre képes hibridautót, de Zöld Manó-szerű légdeszkákkal ijesztgetik néha a New York-i lakosokat is, most pedig Japánból érkezett egy sci-fi-be illő szerkezet.

Íme az XTurismo, a repülő motor

Az A.L.I. Technologies drónos startup fejlesztette XTurismo Limited Edition-re nevezett hoverbike sem valószínű, hogy meg fogja hódítani Tokió utcáit, ugyanis rendkívül drága, 680.000 dollárnak, potom 213 millió forintnak megfelelő japán jent kérnek el érte, de nem is nagyon van engedélyezve az ezzel való repkedés.

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem fogják hasznát venni, legalábbis azt tervezik, hogy egyértelmű szórakoztatási célok mellett mentőalakulatokat látnak el velük, hogy ezekkel menjenek a nehezen megközelíthető helyszínekre. Az XTurismo egyébként egy hagyományos és egy négy akkumulátoros motorral van felszerelve, és állítólag 40 percen keresztül képes 100 km/h-s sebességgel közlekedni.

 

via – Reuters

×