Hozzánk nagyon közel készítik és tesztelik az AirCart, ami pontosan olyan repülő autó, mint amilyennek képzeled.

A repülő autók ötletével már a sci-fi műfaj létezése óta játszadozik az emberiség, a tényleges fejlesztések azonban csak néhány pár évvel ezelőtt kezdődtek. Legutóbb az Aska cég „repülő autójáról” lehetett hallani, most azonban tőlünk nem is olyan messze, Nyitra és Pozsony között szelte az eget egy ahhoz igencsak hasonlító repülő kocsi.

A két város reptere között ejtette meg a 35 perces tesztrepülését az AirCar, majd tett egy kört a városban – számolt be róla a BBC és a Telex. A legnagyobb különbség a fent említett Aska és az AirCar között, hogy előbbi képes álló helyzetből is a magasba emelkedni, addig a nevében is repülő autó csak kifutópálya segítségével képes ugyanerre, illetve elektromosság helyett a töltőállomásokon is kapható benzin hajtja.

Jobban is hasonlít egy autóra!

Mindezért egy BMW motornak adhatunk hálát, melynek köszönhetően 1000 kilométert is képes utazni a levegőben, akár 170 km/h utazósebességgel. A járgány eddig 40 óra repülésen és 142 sikeres leszálláson van túl, és maximum 200 kilóig képes embereket szállítani.

Az AirCar leszállás után egy egészen futurisztikus kocsivá transzformálódik, ami tökéletesen megfelel a közúti közlekedés szabályainak és feltételeinek. Készítője, Stefan Klein professzor tesztelte a járművet, aki „normálisnak” és „nagyon kellemesnek” írta le az élményt.

 

Már számos olyan vállalat van világszerte, mely repülő autókkal kísérletezik, sőt, a revelációt már a 2010-es évek eleje óta ígérik. Azóta viszont nem jött még el, melynek több oka is van, az egyik például, hogy nehezen lehet őket a jelenlegi közlekedési szabályokba, rendszerbe és infrastruktúrába beszuszakolni, főleg úgy, hogy közben meg kellene felelnie a csupán talajon közlekedni képes eszközöknek is.

Érdekesség, hogy repülő autók ötlete már nagyon régóta mozgatják a sci-fi írók és rajongók képzeletét, mellyel 1930 óta kísérleteznek is, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A legelső ilyen datált jármű az 1930-as Waterman Aerobile névre keresztelt hibrid volt, de ezután például megröptettek egy 1947-es Convair Model 118 ConvAirCar-t és egy 1973-as Ford Pinto-t is, igaz ez utóbbi szépen le is zuhant. 

https://leet.hu/?s=zowie&post_type=product

×