Hamarosan valósággá válhat a Detroit: Became Human, és olyan robotok járhatnak-kelhetnek körülöttünk, amik úgy néznek ki mint egy ember.

Terminátor, Black Mirror, vagy inkább Detroit: Become Human?

Az autonóm emberekre támadó drón, a New York-i robot rendőrkutya és a csomagszállító robot után elég nehéz megmondani, mindenesetre mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni a robotika és a mesterséges intelligencia fejlesztésben elért mérföldköveket.

Az egyik ilyen fordulópont lehet majd az „emberarcú” gép projekt, amely ellentétben a jelenlegi megoldásokkal teljesen élethűen képes lesz megjeleníteni és visszaadni az emberi érzelmeket az arckifejezéseivel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a robot képes lesz úgy grimaszolni, mosolyogni, szemöldököt és homlokot ráncolni, ahogyan azt egy igazi ember is tenné.

A projekten az amerikai Columbia-i mérnöki intézet kutatói dolgoznak, akik elmondása szerint a robot képes lesz letapogatni a körülötte lévő emberek érzéseit, majd azokat leutánozva és a programjára leképezve hasonló ábrázatot vesz fel. Mindezt gépi tanulással, teljesen autonóm módon teszi, vagyis minden egyes helyzettel sokkal életszerűbb, jobb és pontosabb reakciókat ad. Sőt, a gép a saját arckifejezéseit is felismeri, amit később (a háttérben) tökéletesít.

 

A robotarcot – és úgy a projektet – EVA-nak nevezték el a kutatók, akik már több mint 10 éve dolgoznak rajta. Az ötletet elmondásuk szerint az adta, hogy amikor munkájuk során különféle rakodó és segéd robotokkal dolgoztak, azt vették észre, hogy egy idő után elkezdték őket megszemélyesíteni. Nevet adtak nekik, ruhákat adtak rájuk, melyekkel sokkal élőbbé, rokonszenvesebbé váltak az emberek számára.

A csapat szerint a robot megalkotása során a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy olyan rendszert alkossanak, amely elég kompakt ahhoz, hogy elférjen egy emberi koponyán belül, de közben elég funkcionális legyen ahhoz, hogy különböző arckifejezéseket tudjon produkálni. Miután sikeresen kidolgoztak erre egy módszert, 3D nyomtatással elkészítették az alkatrészeket hozzá, melyeket aprólékosan adtak hozzá a robot emberszerű koponyavázához, amit aztán egy tanulékony mesterséges intelligencia programozása követett.

A kutatók azonban megjegyzik, hogy még nagyon messze állnak még a végleges verziótól, viszont amint elkészülnek szeretnék, ha olyan helyeken kezdenék majd el alkalmazni, ahol robotok emberekkel, vagy emberek mellett dolgoznak.

via – Slashgear, Columbia Engineering

×