Amerikában már javában tesztelik a Boston Dynamics robotkutyáit, de sokan nagyon tartanak attól, hogy a Black Mirror valósággá válik.

Még a múlt hónapban terjedt szét a közösségi médiában az a videó, melyet egy rendőri intézkedés során készítettek az amerikai járókelők New York utcáin. A nem mindennapi esemény a Boston Dynamics ‘Digidog’ robotkutyájának rendőri bevetése volt, ami kamerával felszerelkezve kék rendőri festésben követte az emberi társait.

Az utca embere persze viccesen Black Mirrort és Skynetet emlegetett videózás közben, a robotkutyák túlzott és szabályszerűtlen rendőri felhasználásának veszélyeire a tengerentúli jogalkotók és jogi aktivisták különösen felhívják a figyelmet. A Black Mirror párhuzam pedig egyáltalán nem lehet véletlen, a sorozat  alkotói ugyanis pontosan a bostoni Digidogot vették alapul, annyi különbséggel, hogy az igen komoly fegyverzettel is bírt.

A sors érdekes fintora, hogy ezekre a robotrendőrkutyákra is könnyen kerülhet hasonló, a gondolat legalábbis már megfogalmazódott, ez viszont az amerikai polgároknak nem nagyon tetszik.

Ben Kallos, a Demokrata Párt egyik kongresszusi tagja úgy véli, hogy óriási hiba volna a Digidogokat éles fegyverzettel felszerelni, mivel ezzel szerinte militarizálnák a rendőrséget, amire semmi szükség nincs. Melissa Hamilton, brit jogi és bűnügyi szakértő tanhallgató és ex-rendőr úgy véli, hogy a fegyverrel felszerelt járőrrobot a demokrácia végét jelentené.

Ezzel szemben a robotika mellett érvelő kutatók szerint a fegyvertelen és fegyveres robotok nem csak civil és rendőréleteket menthetnek, de a fenntartási költsége is jóval olcsóbb. A fenti videó például egy bronxi túszejtést követően készült, amikor a Digidog segítségével térképezték fel észrevétlenül a területet, ezáltal helyzeti előnyhöz és valós idejű információkhoz jutva.

Az ameriaki polgárok továbbá aggódnak a robotok kamerái és mikrofonjai által felvett anyagok felhasználása miatt is. A Wired portál például arra mutatott rá, hogy Boston Dynamics robotjárőrei még az NYPD leltárában, eszköztárában sem szerepelnek, csupán úgy, mint egy átalagos biztonsági kamera, pedig már Hawaii és Massachusetts is teszteli őket.

Az egyre szaporodó hackertámadások pedig csak a jéghegy csúcsa, hiszen ha egy kéretlen betolakodó átvenné az irányítást egy felfegyverzett egység fölött, annak beláthatatlan következményei lennének. Ben Kallos szerint nem szabadna megvárni, míg tragédia történik és a törvénykezés által mielőbb meg kellene tiltani a rendőrségnek a fegyveres Digidog használatát.

Forrás: HVG, Wired

https://leet.hu/?s=%22white+shark%22+%22eshark%22&post_type=product

 

×