A Sony vezetői úgy gondolják, talán a PS5 lesz az utolsó videojáték konzol, mely ilyen formában jelenik meg. Ha lesz PS6, az nem ilyen lesz.

A Google Stadia és az Xbox Project Scarlett xCloud streaming szoftverei valószínűleg teljesen átalakítják videojáték-világot. A Sony ugyan jövőre még megjelenik az erős hardverrel büszkélkedő PS5-tel, de nem biztosak benne, hogy az azt követő konzolgeneráció ezt a vonalat képviseli majd.

A PS5-ről amit már biztosan tudunk, hogy visszafelé kompatibilis lesz, hogy elérhető rajta a cross-platform, hogy nagyon gyorsan tölt be és hogy erős hardverrel és kiváló exkluzív címekkel érkezik majd. Mégis, a PlayStation vezérigazgatója Jim Ryan szerint talán ez az utolsó ilyen értelemben vett játékkonzol.

„A PS4 megjelenése előtt is azt mondták, hogy hiba kiadni. Mi hittünk a termékben és hiszünk a következő generációs PlayStation-ben is. Ki tudja, hogy mit hoz a jövő? Talán egy hibrid modell készül, mely a konzol és a felhőalapú játék eszköze lesz. Valószínűleg, de nem tudom. Ha tudnám se mondanám el” – mondta Ryan egy CNET-nek adott interjújában.

Jim Ryan – Kép forrása: Variety

A Sony valószínűleg tisztában van azzal, hogy a jövő egy új irányt vett. Nem csak a felhőalapú játékszolgáltatás irányába mozdult el, de a mobiljátékok is egyre nagyobb teret nyernek. Telán ezért is jelent meg a Nintendo is hordozható játékkonzollal (Switch).

Miközben a PS5 még teljesen a hagyományos értelemben vett konzolokat képviseli, sokkal valószínűbb, hogy márka alkalmazkodik majd az új trendekhez. Jim Ryan gondolata a hibridkonzolról arra enged következtetni, hogy a cég maga is gondolkozik már a streaming-és felhőszoftverek térhódításán. Talán azért léphetett partnerségre nemrég a Sony és a Microsoft: közösen felhőalapú játékszolgáltatáson dolgoznak.

Kenichiro Yoshida, a Sony elnök-vezérigazgatója és Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója – Kép forrása: Microsoft News

Miközben a PlayStation nem lesz kint az idei E3-on, egyre valószínűbb, hogy a Microsoft leleplezi új Xbox konzolját. Akárhogy is alakul a jövő konzoljainak sorsa, abban talán minden játékos egyetért, hogy az exkluzív single-player játékok terén a Sony mindenképp mások előtt jár. Gondoljunk például a God of War-ra, a Horizon Zero Dawn-ra, vagy a Marvel Spider-Man-re. Ez valószínűleg nem is fog változni, legalábbis a PlayStation vezetői szerint nem.

Jim Rayen-t a Unilad nemrégiben arról kérdezte: igaz e, hogy a jövőben a multi játékok kapnak nagyobb szerepet a konzol életében, szemben az egyedi egyjátékos történetekkel?

„Soha nem volt nagyobb sikere a történetalapú játékoknak, mint mostanában. Ez nekünk teljesen jó érzés, ezért természetesen nem szeretnénk elfordulni a műfajtól” – mondta Jim Ryan.

Kép forrása: Death Stranding

A Death Stranding idén novemberben érkezik, 2020-ban pedig új kalandokat kínál többek között a Ghost of Tsushima, illetve a The Last of Us második része.

Szerinted mi lesz a PlayStation sorsa a távoli jövőben?

×