A Sony következő generációs konzoljáról nem sokat tudunk, azt viszont biztosan, hogy visszafelé kompatibilis lesz, vagyis futtatja majd a PS4 játékokat. Hogyan?

A Sony PS5 visszafelé kompatibilitásának célja, hogy a PS4 játékok optimálisan működhessenek az új hardveren. A Sony is megerősítette, hogy ez határozott céljuk, de hogy ezt hogyan fogják elérni, arról nem sokat tudunk. A cég azonban nemrég frissítette a szabványleírását, így betekintést engedtek abba, hogyan is tesztelik a PS4 futtatását az új hardveren – írja a VG247.

A Sony jelenleg annak keresi a módját, hogy a kompatibilitás ne okozzon hibákat. Persze a leírás teljesen kínai lehet a laikusoknak a rengeteg szakkifejezés miatt, de a VG247 megpróbálta kihámozni a lényeget.

Kép forrása: VG247

Ebből kiderül, hogy a Sony számos tesztelési folyamatot végez. Nyomon követi a PS4 játékok futtatását annak saját hardverén, majd a PS5 hardverén is. A megfigyelés célja, hogy a „működési paramétereket” megfelelően hangolják össze, hogy elérjék a régi hardver teljesítményszintjét az új eszközön.

Bár utóbbi ellentétesnek tűnhet azzal, hogy a cél a legjobb teljesítmény biztosítása az új konzolokon, a Sony inkább arra törekszik, hogy a kompatibilitás ne járjon hibákkal. Bár a modern konzolok jobban hasonlítanak a PC-khez, mint valaha, minden generáció a saját technológiájára hagyatkozik, ami a platformokat különállóvá teszi. A hatékonyabb hardverek pedig nem feltétlen jelentik a jobb teljesítményt, ezért a Sony újszerű hardverben gondolkozik, hasonló teljesítményben.

Kép forrása: Time Magazine

A leírás szerint azonban ez csak a kezdet. Amikor a régi játékok már stabilan futnak az új rendszeren, a Sony elkezdi optimalizálni a teljesítményt, hogy kiderüljön meddig lehet elmenni teljesítményben. Ez a folyamat hasonlít a PC-n ismert overclocking-hoz, melynek optimalizálása és finomhangolása alapvető. Természetesen arról nem szól a hír, hogy a most meghatározandó értékek minden PS4 játékra egységesen érvényesek-e.

A Sony egyébként nem először próbálkozik a visszafelé kompatibilitással. Korábban a PS2-n is voltak olyan játékok, melyek lehetővé tették a PSX játékok futtatását. A PS3 első generációja lejátszotta a PS2 játékokat, a Slim verzióknál ezt megszüntették.

Szerinted szükség van a kompatibilitásra?

×