Közeleg az elkerülhetetlen: reklámokat tervez a játékaiba rakni a világ egyik legnagyobb játékkiadója, az Electronic Arts.


Bódi Dániel

2024.05.08. – A kapitalizmus rákfenéje az állandó növekedésre való törekvés, ami a videojátékok iparágában is érezteti sokszor a nem kívánatos hatásait. Erre még rárakódik a játékok fejlesztési költségeinek növekedése, amely ugyan nem exponenciális, de számottevő, pláne, hogy a játékokért elkért árak – a potenciális vásárlók árérzékenysége miatt – nem feltétlenül követik le a gyártási kiadásokat.

A fejlesztők és kiadók tehát abban reménykedhetnek, hogy a játékaikat sokan fogják megvenni – ezt próbálja sokszor túlbuzgó mód elősegíteni a marketing, míg a bevételt különféle játékokból kivágott, ritkábban eleve plusz tartalomnak tervezett DLC-kkel próbálják maximalizálni. Sok vállalat épp ezért erőlteti annyira a live service modellt, hiszen abban ez a bevételszerzési koncepció papíron remekül elfér, míg mások a mikrotranzakciókkal próbálkoznak, melyet a mobilos játékokból ültettek át a nagyobb, PC-s és konzolos címekbe.

Jelenleg itt tart a játékipar, ezekkel a módszerekkel (és a szolgáltatásokkal) próbál egyre több pénzt keresni. Most azonban egy már régóta küszöbön lévő átalakulás jöhet, ami előbb, vagy utóbb, de egészen biztosan beeszi magát a nagyipari játékfejlesztésbe is:

a reklámok.

A játékokon belüli reklámozással korábban már sokan kísérleteztek – köztük a Take Two-val, a Microsofttal és a Ubisofttal, nem hagyományos értelemben pedig már a 90-es és 2000-es években is láthattunk rá példát. De olyannal, mint amilyet például a mobiljátékoknál figyelhetünk meg, nem találkozhattunk sem indie, sem AA, sem pedig AAA-s játékban. Ez azonban hamarosan megváltozhat, legalábbis a nagyvállalatok és kiadók már bizonyosan kísérleteznek az in-game hirdetésekkel, melyekkel ezúttal nem a játékosokról, hanem a cégekről akasztanának le forintokat-dollárokat.

Egészen konkrétan erről beszélt az EA legelső embere, Andrew Wilson, aki a kiadó legutóbbi pénzügyi eredménybeszámolója során jegyezte meg, hogy a cégen belül létrehoztak egy külön csapatot, ami semmi mást nem csinál, csak a játékon belül elhelyezett reklámok lehetőségét tervezi és dolgozza ki. Az pedig a mikrotranzakció-bajnok EA esetében elég sanszos, hogy idővel élesben is megkezdik a működést, ami azt jelenti,

hogy előbb-utóbb ellepik a reklámok az EA játékait.

Hogy ez pontosan milyen formában valósul meg, az egyelőre a képzeletünkre van bízva, az viszont egészen valószínű, hogy nem felugró és elnyomhatatlan reklámokon kell feszengjünk a játékok közben. Az is elképzelhető például, hogy a játékokat – a film streaming platformok mintájára – több csomagban vásárolhatjuk majd meg: egy reklámos olcsóbb, valamint egy reklám nélküli, de drágább kiadásban. De mint mondtam, ennek részleteiről még semmit sem tudunk.

Egy fecske pedig a játékiparban is csinálhat nyarat, főleg, ha olyan nagy az a madár, mint az EA. Mivel a kiadók állandó növekedésre vannak ítélve, és a fejlesztési költségeket is vissza kell valahogyan keresni, a játékosoktól pedig jelentősen több pénzt már nem remélhetnek, ezért a következő lépcső a hirdetők bevonása lehet. Ezzel pedig sajnos minden játékosnak érdemes lesz számolnia a jövőben.

Ezt is olvasd el:

A Sony 7 legnagyobb bűne, amit valaha elkövetett a PlayStationnel

×