Újabb kiszivárgott korai felvételeken láthatjuk az Insomniac Games PlayStation 5-exkluzív Wolverine / Rozsomák játékát.


Bódi Dániel

2024.05.07. – Mostanság eléggé rájár a rúd a Sony-ra, ami a Helldivers II PlayStation Networkös drámájának rendezése után sem múlik: most az Insomniac Games legújabb PS5-exkluzívjából, a Wolverine-ből szivárgott ki 6, összesen körülbelül 30 percnyi játékmenet felvétel… már megint.

Bár a csapat valószínűleg nem örül, hogy a tavalyi gigantikus adatlopást követően is szivárognak valahogy a játékból felvételek, ami biztosan nyomot hagy a morálon, de az igazat megvallva az összes eddig kikerült anyag inkább amolyan „így készült” érdekesség, mint spoilerekkel teli, az eladásokra potenciálisan veszélyes károkozás. Szerencsére ugyanis a játékoknak a forgatásokról készült lesifotókkal állandóan szivárogtatott filmekkel szemben van egy hatalmas előnyük: hogy interaktívak, vagyis a legtöbben nem nézni, hanem játszani szeretnének velük.

A Baldur’s Gate 3 például a hivatalos megjelenése előtt is játszható volt a Steam korai hozzáféréses programjában, mégis egy gigasiker lett belőle. Ahogyan a Naughty Dog és a Sony sem panaszkodott a The Last of Us Part II eladásaira, pedig ott aztán volt szivárogtatás, de keményen. Szóval az ilyen, a játékokból idejekorán, a fejlesztés nagyon korai szakaszából származó anyagok valójában csak mint érdekes betekintők, melyek tovább táplálják a hype-ot.

Elsőként itt van a DSO által kiszúrt 10 perces játékmenet, ami egy már nagyon sokat látott sztorit mutat be: amikor Logan megszökik abból a létesítményből, ahol telepumpálták adamantiummal. Amit árgus szemekkel kiszúrhatunk, hogy a 13. milestone-ból való a felvétel, vagyis a fejlesztés elején járhatunk – ha nem volna elég egyértelmű a hiányos modellek, a mozgás-animáció sutasága, a kezelőfelület puritánsága, a textúrázatlanság, és még sok-sok minden más láttán.

Ami viszont leszűrhető belőle, hogy a harcrendszer egy klasszikus hárít-kitér-támad receptre épül, ami várhatóan vér- és kivégzésbő lesz. Legalábbis az Insomniacnál ez utóbbival is kísérleteznek, ami a Pókember-játékaik speciális kiütéseihez hasonló, annyi eltéréssel, hogy a brutálisan kivégezhető áldozatok belsőségeit Logan vizuálisan is kiszagolja, mint egyértelműsítendő az ellenfél kegyetlen elhalálozásának lehetőségét.

 

A további kiszivárgott anyag egy Ldiggss nevű YouTube-csatornára került fel, melyek bár egyértelműen a fejlesztés későbbi szakaszából származhatnak, de még így is az alfa alfájának alfatesztjéhez áll a legközelebb. Ezekben már több mindent láthatunk:

  • a lopakodást – ami az Assassin’s Creed és a Batman játékok elegyének tűnik,
  • az előzőhöz képest kidolgozottabb harcrendszert – amiben lesz egy rage mód, amit elsütve egyetlen mozdulattal másvilágra küldhetünk szinte bárkit,
  • néhány minijátékot (pontosabban azok terveit), melyekkel egy kaszinóhajón tölthetjük el az időt,
  • a sztori egy részén az X-Men egyes tagjai is fel fognak tűnni
  • egy nyomkövetős mechanikát, ami olyasmi lesz, mint amilyennel a The Witcher 3-ban szaglászhattunk körbe

míg sok más dolog a Spider-Manből köszön vissza.

1. játékmenet

2. játékmenet

3. játékmenet

4. játékmenet

5. játékmenet

 

A fenti videók egyik legnagyobb tanulsága talán, hogy a teszterek élete sem játék és mese. Képzeljük csak el, hogy ilyen állapotban kell naphosszat tesztelniük újra és újra és újra és úja ugyanazokat a szegmenseket, a talált hibákat naplózni, esetenként kijavítani, javaslatokat írni, stb., aztán kezdeni elölről mindent.

A Wolverine kiszivárgott korai felvételeit pedig reméljük viszont láthatjuk majd a megjelenés után egy „így készült” dokuban, amiben már az Insomniac fejlesztőinek tolmácsolásában merülhetünk el a kulisszák mögött.

Ezt is olvasd el:

A Sony 7 legnagyobb bűne, amit valaha elkövetett a PlayStationnel

×