Bár sokáig jelentős százalékát tette ki a torrentezés az internetes adatforgalomnak, mára teljesen más platformok vették át a hatalmat.

2024.03.19. – Igen, volt idő, amikor a torrent nagy királyság volt. Szinte elképzelhetetlen volt, hogy a gépünkön ne legyen telepítve egy letöltőkliens, sőt: nagyon sokan még ma is használják, mondjuk olyan játékok letöltésére, amiket máshonnan már nem is lehet beszerezni. Az elmúlt két évtizedben a világ internetes adatforgalma megnőtt, minden egyes évben több bájtot továbbítottunk. Az azonban, hogy az adatforgalmat mi bonyolítja, jelentősen átalakult.

Torrent

Még 2004-ben, a Web 2.0 előtti korszakban a kutatások szerint a BitTorrent az összes internetes adatforgalom tekintélyes 35%-át bonyolította. Akkoriban a fájlmegosztás volt a fő hajtóerő, mivel más szolgáltatások nem igényeltek nagy mennyiségű sávszélességet. Most viszont, két évtizeddel később, ez csak történelem. A videostreaming növekedésével, beleértve az olyan szolgáltatásokat, mint a YouTube, a Netflix és a TikTok, a fájlmegosztás forgalma csak egy csepp a tengerben.

Még a kalózok körében sem olyan fontos már a fájlmegosztás, mint egykor. A legtöbb kalózoldal ma már streaming-alapú, a torrent elvesztette nagyjából az összes „piaci részesedését”. Bár 2013-ban a Torrent még mindig az összes adatforgalom nagyjából egyharmadát tette ki, az elmúlt két évben új mélypontra került, 10%-ra esett.

A BitTorrent trónfosztása

Nemrég a kanadai Sandvine szélessáv-kezelő vállalat legfrissebb Global Internet Phenomena Report című kutatásában jelezte: a BitTorrent már nem vezet semmilyen listát. A legfrissebb adatok szerint videómegosztók, a streaming-szolgáltatások és a közösségi oldalak az adatforgalom fő mozgatórugói. Ezek világszerte a vezetékes és mobiladatok több mint felét teszik ki. Mondanom sem kell, a torrent sehol sem szerepel a „top alkalmazások” listáján.

Az upstream (fix vonalon át bonyolított felfelé irányuló) forgalmat tekintve a BitTorrent még mindig fontos a vezetékes hozzáférési hálózatokon, ahol a sávszélesség 4%-át teszi ki. A FaceTime, a Google és a YouTube azonban már megelőzték.

Egy korszak vége

Ahogy az emberek inkább szolgáltatásokat, a felhő-alapú rendszereket használják, a torrent használata egyértelműen csökken. Persze érdemes megjegyezni, hogy nem minden torrentforgalom mérhető pontosan, főleg amikor mondjuk valaki VPN-t használ. Ez persze nem változtat a tényen, hogy a Torrent már nem dominál. Ez egy korszak végét jelzi; két évtizedes térhódítás után szépen nyugdíjba megy. Bár vannak hírek arról, hogy újjáéled.

Ezt láttad már?

4 forradalmi játék, amiben a szabadságért harcolhatunk

×