A torrent 2023-ban is nagyon pörgött: a Disney sorozatait a kalózok is zabálták, de az HBO Max szuperprodukciójával még ők sem bírtak.

Bódi Dániel

2024.01.03. – Amíg a szabadban felnézve az eget látjuk, mi pedig a Föld nevű bolygó gravitációs vonzásához vagyunk láncolva, addig létezni fog a torrent. Itt most nem a fájlmegosztási technológia terminológiájára, sokkal inkább a kalózkodásra gondolok – ahogyan a köznyelvben is szokás emlegetni, amikor az Ncore-ról ingyen-szabadon jut az ember valamiféle tartalomhoz.

Bár a torrentezésnek komoly konkurenciát állítottak a streaming szolgáltatások, a nagy streaming-verseny olyan túltelített piacot eredményezett, ami a mai napig életben tartja a kalózkodást. Egy teljesen átlagos magyar pénztárcából például sehogy sem lehet kigazdálkodni kettőnél több előfizetést, így az illető vagy folyamatosan váltogat a szolgáltatások közt (ami nehéz, mert azzal lemond az „örökös díjkedvezményekről), vagy amire épp nincs befizetve, annak exkluzív tartalmáért a valamelyik népszerű kalózoldalt csapja fel, mint alternatíva.

De a világon szinte mindenhol megcsömörlik az egyszeri sorozat- és filmnéző a túlkínálatban, így aligha meglepő, hogy sokan szeretnek inkább torrent formájában néznivalóhoz jutni. Ennek örömére a TorrentFreak 2023 végeztével szépen kilistázta a világ legnépszerűbb, leglátogatottabb kalózoldalait, melyek között még olyat is találni, ami néhány hónapja örökre bezárta a kapuit:

  1. YTS
  2. 1337x
  3. NYAA
  4. RARBG (2023 májusában megszűnt)
  5. The Pirate Bay
  6. FitGirl Repacks
  7. Skidrow & Reloaded
  8. IGGGAMES
  9. EZTV
  10. TorrentGalaxy

– így alakult a ’23-as lista, amire természetesen a szűk magyar közönséget kalóztartalmakkal ellátó Ncore a fentiekhez képest csekély felhasználóbázisával nem férhetett fel. A világ legtöbbet letorrentezett sorozatainak listáján viszont már a magyarok is találnak némi érdekességet, hiszen abba az ő letöltéseik is beleszámítanak, azon pedig aligha tátja el bárki is a száját, hogy a Disney+ sorozataira voltak a legtöbben kíváncsiak.

Ezen idehaza azért sem lepődünk meg, mert mint mindenhol máshol, úgy a magyarok körében is a Netflix a piacvezető, a legtöbb streamingért fizető háztartás ezt a szolgáltatást választja (via – Index-PegaPoll felmérés). Jócskán lemaradva ezt követi az HBO Max, majd nem sokkal harmadikként a Disney+  – ami azt is jelenti, hogy míg a Netflix sorozatait jellemzően mindenki a megfelelő helyen nézi, addig az HBO és a Disney tartalmaira már jóval nagyobb a torrentigény.

Ezt a tézist erősíti a tény, miszerint a legtöbbet torrentezett szériák top10-es listájába egyetlen netflixes sori sem került, ellenben a Disney+-szal, ami 4 saját gyártású sorozattal is képviselteti magát – méghozzá előkelő helyeken. Ámbár az Apple sem panaszkodhat a maga három sorozatával, ami világszerte a Netflix, az HBO, a Disney és az Amazon mögött kullog az előfizetőkért vívott versenyben.

Az első, azaz a világon legtöbbet letorrentezett sorozat a streamingen is őrült sikereket elért játékadaptáció, a The Last of Us lett az HBO Maxról;

  1. The Last of Us (HBO Max)
  2. The Mandalorian (Disney+)
  3. Loki (Disney+)
  4. Ahsoka (Disney+)
  5. Titkos Invázió (Disney+)
  6. A Siló (Apple TV)
  7. Monarch: A szörnyek hagyatéka (Apple TV)
  8.  Tulsa királya (Paramount+, nálunk SkyShowtime)
  9. GenV (Amazon Prime Video)
  10. Ted Lasso (Apple TV)

A sorozatok torrentes népszerűsége azért nem fog elapadni a későbbiekben sem, mert azokat már a bemutatásul első napján jó minőségben érhetik el a kalózok, semmint a filmeket. A Filmtartalom-védelmi ügynökség (Film Content Protection Agency, FCPA) igazgatója, Simon Brown szerint a világ összes torrentoldaláról letöltött filmek 90%-a valamilyen mozis felvétel. Pontosan azokról az igénytelen kamerás videókról van szó, amire gondolsz; bár a mozik személyzete figyeli az ilyen illegális rögzítéseket, ők sem tudnak mindent kiszűrni. Ez a szám azonban durván csalóka: a TorrentFreak szerint annyira, hogy a valóságban ez az arány inkább 9% körül lehet, lévén a streaming korában valójában már alig találni a kalózelosztókon mozis felvételt, melyekre amúgy sincsen túlságosan nagy igény. Az viszont valós, hogy a minőségi filmes torrentekre jóval tovább kell várni, melyeket jellemzően a Blu-rayes megjelenéssel egyszerre szoktak feltölteni.

Bárhogyan is, a torrent úgy tűnik az aranykora után is bőséggel virágzik. A fiatalok saját kereset híján, míg a dolgozó felnőttek a bankszámlán szereplő összeg végessége miatt döntenek egy-egy tartalom letorrentezése mellett.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Tovább döglődik a lemezes játékpiac – ideje búcsúzni a fizikai kiadásoktól?

×